Valakaa joku kiltti toivoa rahatilanteeseen :(

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Oon aivan äärettömän loppu henkisesti tähän köyhyyteen, jota on jatkunut pitkään.
Olemme kolmilapsinen perhe, ja mieheni opiskelee vielä loppuvuoteen asti uutta ammattia. Hän on aina tilaisuuden tullen tehnyt työt, mitä rekryn kautta sai. Ne taas vaikuttivat tuloihin, ja kaikki ilmoitimme Kelalle. Silti me olimme saaneet liikaa tukea, josta nyt 700e peritään.
Mieheni aloitettua opiskelun jouduimme hankkimaan auton. Vakuutusyhtiön virheen takia vakuutus ei ollutkaan tullut voimaan, jolloin valtion kautta peritään nyt valtavat rikesummat. Ne ja kelan maksu saatiin onneksi edes osamaksulle. Aiemmin rahatilanne oli välissä parempi, jolloin otimme yhden pienehkön (tässä tilanteessa ison tuntuinen) joustoluoton ja minulla oli ennestään yksi osamaksettava asia. Nyt kun näitä lisäkuluja vaan tulee ja tulee, en tiedä enää, mistä pian revimme rahaa. Vuokra sentään on aina saatu maksettua, ja kela toki maksaa mm. Lääkket ja sähkön.
Itse olen etsinyt ihan mitä tahansa ilta- tai viikonlopputöitä, sillä olen lasten kanssa kotona. Pienin on niin nuori, että olen yrittänyt välttää päiväkotiin laittamista, ja se ei vain ole vaihtoehto, vaikka tämä sinnittelykään päivästä toiseen ei ole mukavaa. Nytkin jo alkaa muutama lasku olla rästissä, ja ei ole ketään, jolta voisi lainatakaan. :(
 
vierailija
Et kerro, missä päin maata asutte, mutta... onko miehen pakko opiskella just nyt, kun lapset vielä pieniä? Toki opiskelu tuntuu olevan jo loppusuoralla, onko sen jälkeen luvassa töitä?

Auton pitäminen teidän tilanteessa on järjetöntä. (Joo pakko, sanot sinä, mutta mikä on loppujen lopuksi pakollista, ei monikaan asia). Kun tulopuolta ei voi lisätä, on pakko karsia menoja. Ja laittaa ne lapset hoitoon, jos sulle kerran olis töitä.

Yksi taho, mistä voisitte tilapäistä apua saada on kirkon diakoniatyö. Mutta tilapäistä, ei sieltäkään teitä aleta elättää.

Kirjoituksesta saa sen kuvan, että syytät muita tilanteesta, kela mokasi, vakuutusyhtiö mokasi... te olette "uhreja"??
Ei se ihan näinkään ole. Ja osamaksua ja joustoluottoa, kertoo siitä että helppoja ratkasuja on tehty eikä ole mietitty, että ne pitää myös maksaa pois.

Ehdotan, että ilmottaudut työttömäksi, päiväraha on kuitenkin isompi ku kht ja jos sattuisit saamaan töitä niin sehän olis teille lottovoitto. Ja kysy sieltä diakoniasta.
 
vierailija
"Olemme kolmilapsinen perhe, ja mieheni opiskelee..."

No tämän pidemmälle ei tarvinnut lukea. Ei tämä elämä ole vaaleanpunainen vaahtokarkki. Jos on kolme elätettävää lasta, niin opiskelut VEKS ja töihin. Ei mitään omia unelmia nyt tuossa vaiheessa. Töihin ja leipää pöytään. Tämä olisi ollut itsestään selvyys vielä parikymmentä vuotta sitten.
 
No tottakai sä meet töihin. Miten voi ees olla että on vaan päätetty et nyt kumpikaan ei tienaa mitään. Luulis että jokainen perhe tajuaa sen, että jos toisen on ihan pakko opiskella niin toisen on sitten pakko tienata. Jos taas toisen on pakko olla lasten kanssa kotona niin sen toisen sit pitää tienata ja opiskella vasta sitten kun se toinen taas menee töihin.
 
vierailijapom
Onko teidän elämäntilanne siis muuttunut paljon siitä ajasta kun lapsia tehtiin? Oliko mies tai sinä silloin töissä? Koska silloinhan on oikea aika miettiä, millä perhe elätetään. Esim ei voi vain lopettaa töitä ja mennä opiskelemaan, jos on perhe elätettävänä eikö varaa tuollaisiin ratkaisuihin.
 
vierailija
"Olemme kolmilapsinen perhe, ja mieheni opiskelee..."

No tämän pidemmälle ei tarvinnut lukea. Ei tämä elämä ole vaaleanpunainen vaahtokarkki. Jos on kolme elätettävää lasta, niin opiskelut VEKS ja töihin. Ei mitään omia unelmia nyt tuossa vaiheessa. Töihin ja leipää pöytään. Tämä olisi ollut itsestään selvyys vielä parikymmentä vuotta sitten.
Miksi rouva saa jäädä kotiin mutta mies ei saa opiskella? Rouva on vaan hyvä ja lähtee itsekin töihin. Lapset ei mene päiväkodissa rikki. Mutta lapset menee rikki kodissa jossa jatkuva ahdistustila päällä taloudellisten huolien vuoksi.

Kuinka monta uutista ja tutkimusta tästäkin pitää vielä tehdä että väki tajuaisi rahahuolten merkityksen lasten hyvinvoinnille ja syrjäytymisen riskille? Ja silti vaan tullee kommenttia "päiväkoti vaan eu ole vaihtoehto".
 
vierailija
No tottakai sä meet töihin. Miten voi ees olla että on vaan päätetty et nyt kumpikaan ei tienaa mitään. Luulis että jokainen perhe tajuaa sen, että jos toisen on ihan pakko opiskella niin toisen on sitten pakko tienata. Jos taas toisen on pakko olla lasten kanssa kotona niin sen toisen sit pitää tienata ja opiskella vasta sitten kun se toinen taas menee töihin.
Ap lienee taas näitä naisia jotka kuvittelee ettei heidän tehtävä ole ottaa osaa eikä arpaa talouden ylläpitoon "koska lapset". Oletus ollut varmaan että kyllä mies elättää... sori vaan ap, töihin mars. Mitä pidempään sä kotona olet, sitä pidempään teidän kurjimus jatkuu koska saatat (jo nyt) syrjätyä työelämästä.

Sun miehellä opinnot loppusuoralla. Ei ole järkeä enää niitä sysätä sivuun, varsinkin jos takaavat hänelle työllistymisen jatkossa. Opinnot olisi pitänyt oikeasti aloittaa johonkin muuhun ajankohtaan kuin perheen perustamiseen. Mutta kun on nyt tehty väärä päätös - ei sitä oikein oo järkeä enää perua.

Ap, kanna vastuusi LEIVÄN HANKINNASTA LAPSILLESI! se on ihan yhtä tärkeää kuin se mitä koet antavasi kotonaoleskellessa.

Hitto. Kouluihin olis saatava pakolliseksi aineeksi "oman talouden hallinta". Heti kolmosluokasta lähtien aina yläkoulun loppuun.
 
vierailija
Tuossa kriisitilanteessa on tärkeintä maksaa vuokra ja sähkö. Asiollla on sitten aikanaan tapana järjestyä. Jos et ole vielä käynyt, niin velkaneuvonta voisi olla hyvä paikka. Ensiapuna nyt se vuokra/sähkö.
 
vierailija
Ap kommentoi:
Miehellä ei ollut siis vakituista työtä ennen koulutuksen alkuakaan, vaan osa-aikaisia ja pätkätöitä, jolloin hän pääsi työvoimakoulutuksen kautta opiskelemaan.
Minulla ei ole ammattia, vaan jäi se jäi n. puolesta vuodesta kiinni, kun kaksosemme syntyivät, ja vanhenpainvapaalla vielä kuopuksemme, josta olen nyt äitiyslomalla. Olisin saanut koulut loppuun vielä silloin, kun mies olisi jäänyt isompien kanssa kotiin, mutta hormonaalisen ehkäisyn läpi tulin raskaaksi kuitenkin.
En oleta, että olisi miehen tehtävä meitä elättää, vaan yhtälailla olen etsinyt töitä. Mies hyvin todennäköisesti työllistyy heti koulunsa jälkeen, ja sitten kuopuksemmekin on taas isompi ja pääsisin jatkamaan koulua ja työllistymään.

Ja on tullut siis esim. ne osarit otettua mikä on tyhmää, mutta ne olisi ollut varaa maksaakin, mutta nyt tuli nämä lisäkulut päälle. En halua sysätä vastuuta kenekään muun niskaan, mutta asiat nyt meni kuten meni.

Auto on melkein pakollinen sen takia, että mies vaan ei yksinkertaisesti julkisilla pääse opiskelupaikkaansa, eikä myöskään kimppakyydillä. Auton kulut tässä kuitenkin on mahdollisimman kohtuulliset, vaikka sekin rahaa vie. Ja sitten taas päiväkotejakaan ei ole niin lähellä, että voisimme autosta luopua.
Tyhmiä päätöksiä on tullut joo tehtyä. Syyllistyin kyllä kommenteista, ja olo ei tästä ainakaan paremmaksi tullut, kun valmiiksi on jo maassa. Mutta yritetään nousta, saada koulut loppuun ja päästä töihin.
 
vierailija
Ja ei ole niin helppoa vaan noin vain mennä töihin. Olen tarjonnut lastenhoito- ja siivousapua, lemmikkien hoitamista, koirien lenkkeilytysapua ns. yksityisesti. Vielä lisäksi olen etsinyt oman opiskelualani sijaisuuksia (illat/viikonloput), siivoustöitä ja kassahommia, mutta näiden kautta ei vain ole tärpännyt.
 
vierailija
Ap. Kukaan muu ei muuta teidän tilannetta paremmaksi kuin se että nyt on tekojen aika. Sinä lähdet töihin. Tai siis vähintään yrität - ihan kokopäiväistä työtä. Ei mitään ilta/vloppu sälää.

Lapset hoitoon täyspäiväisesti. Ne ei oikeasti mene hoidossa rikki. Vaan tuo teidän taloudellinen huoli ja paine - jolle lapset altistuu 24/7 - on lapsiakin haittaava tekijä. Teidän alakulo heijastuu täysin lapsiin.

Suurimmassa osassa maailmaa lapset aloittaa hoidon noin 6kk iässä. Osa jopa nuorempana. Ja silti uskalla väittää että suurimmasta osasta tulee järkeviä aikuisia (tai sitten suuri osa länsimaissa asuvista on henkisesti sairaita nuorena aloitetun hoidon vuoksi...)

Kaikkea ei voi saada. Oikeiden päätösten teko ei aina ole helppoa. Mutta usko pois, se kantaa hedelmää!!!
 
vierailija
No joo, et sä töitä kovin helposti löydä, kun kerran koulut on kesken. Melkosen sopan oot(te) keittäny. Sitä nyt sitte lusikoitte siinä. Myöhästä pyllistää, kun on jo housussa...
 
vierailija
Jos opinnoistasi puuttuu puoli vuotta, olisit ehtinyt käydä sen loppuun ennen kuopuksen syntymää, ni nyt olis pikkusen helpompi hengittää. Mutta valitsit toisin, elämähän on valintoja.
 
vierailija
Kai sitä nyt kaikkea täydennyskoulutusta on, ja monta hommaa, mihin hakiessa voi hyötyä lähes valmiista opinoista, vaikkei virallista todistusta olisikaan. Kunhat et ole ihan rähmällään...vaan ryhdyt tekemään jotain asioille. Jollei sun paikkakunnalla ole hommia, niin muutatte jonnekin, missä saa töitä. Nyt on hyvä työllisyystilanne, mutta ei niitä töitä kukaan minnekään Tuupovaaran takakylälle tuo.
 
vierailija
Jos ap on äitiysloman, niin mihin se vauva menee jos ap menee kokopäiväiseen työhön? Ei kukaan ota vauvaa hoitoon, eiköhän pidä olla ikää sen 9kk.
Hänhän aloituksessa sanoo että yrittää välttää hoitoon laittoa... kyllä mä tulkitsen sen että lapsen VOISI jo hoitoon viedä, mutta sitä ei haluta tehdä. Ymmärrän kyllä pointin - mutta jos taloudellinen ahdinko on, niin silloin ei valitettavasti voi vaan tehdä " niin kuin olis kiva".
 
Tuskin kukaan täällä voi auttaa tai antaa neuvoja. Elämä ei ole helppoa eikä tuu olemaan kelle, rahaa ei kävele ovesta sisälle, sen eteen pitää ja pakko tehdä paljon. Joko töihin meno tai vaikka yrittäminen, sekä joka kuukaus suosittelen tehdä suunnitelman jos ei paljon rahaa ole niin mikä on se tärkein mihin ne laitatte, tietysti ruokaa, vuokra ja sähköt ym..... Jos asutte tuella uskon teille ihan hyvin pitäisi riittää rahaa, ehkä teillä on vaan isot menot?
 
vierailija
Tuskin kukaan täällä voi auttaa tai antaa neuvoja. Elämä ei ole helppoa eikä tuu olemaan kelle, rahaa ei kävele ovesta sisälle, sen eteen pitää ja pakko tehdä paljon. Joko töihin meno tai vaikka yrittäminen, sekä joka kuukaus suosittelen tehdä suunnitelman jos ei paljon rahaa ole niin mikä on se tärkein mihin ne laitatte, tietysti ruokaa, vuokra ja sähköt ym..... Jos asutte tuella uskon teille ihan hyvin pitäisi riittää rahaa, ehkä teillä on vaan isot menot?
Niin tai sitten varakkaan miehen hankkiminen...
 
vierailija
Aloittaja on laittanut viestin puoli neljältä yöllä. Se on maailman huonoin aika miettiä yhtään mitään murhetta. Toivottavasti tämä äiti saa öisin kuitenkin nukkua tästä lähin, että jaksaa kolmen pienen kanssa. :)
Aloittajalla ei ole mitään hätää. Ihan tavallista opiskelevan perheen arkea, jossa saa tapella KELAn kanssa ja rahat ei meinaa mihinkään riittää. Samassa jamassa on olleet kymmenet tuhannet perheet, kaikki on selvinneet joten selviää aloittajankin perhe. Kuitenkin tuo tilanne ei ole lopullinen, vaan kestää maksimissaan kuukausia. On maaliskuu ja kesätyöt alkavat jo toukokuun lopussa. Sitten mies alkaakin jo valmistua.
Minäkin suosittelen avun hakemista ihan kaikkialta, hope ry:ltä, kirkolta ja järjestöiltä, sieltä hyvällä tuurilla joku ropo irtoaa. Itseään ei kannata tilanteesta syyllistää. Perhe on perustettu ja yritätte yhdessä viedä porukkaa eteenpäin, siinä on paljon arvokasta. On ennenkin ne lapset tehty vaatimattomiin olosuhteisiin, ja menty sinnillä eteenpäin tuli vastaan mitä vain. Menneisyyden valintoja ei kannata miettiä, se vie vain turhaan energiaa. Katse kohti tulevaisuutta, ja sehän on teillä aivan valoisa. Kaikkea hyvää. :)
 

Yhteistyössä