VANUKASOHJEITA

nam
Paahtovanukas

4-6 hengelle

# 2 ½ dl sokeria
# 1 dl vettä
# 2 ½ dl kuohukermaa
# 2 ½ dl maitoa
# ½ dl sokeria
# 5 munaa
# 1 vaniljatanko
# 1 limetin tai sitruunan raastettu kuori


Paahda 2 dl sokeria kullanruskeaksi kuivassa paistinpannussa ja lisää vesi. Anna kiehua tasaiseksi. Kaada sokerilientä ohut kerros suorareunaisen uunivuoan (esim. tasapohjainen kakkuvuoka) tai annosvuokien pohjalle.

Sekoita kerma ja maito kattilassa. Lisää ½ dl sokeria ja halkaistu vaniljatanko ja kuumenna seos kiehumapisteeseen ja nosta liedeltä. Siivilöi ja vatkaa kermamaito munien joukkoon. Mausta limetin kuorella.

Kaada munaseos vuokaan tai vuokiin ja peitä alumiinifoliolla. Kypsennä vesihauteessa 175-asteisessa uunissa, kunnes vanukas on hyytynyt. Annosvanukas kypsyy noin 30 minuutissa, iso vajaassa tunnissa. Anna jäähtyä ja kumoa tarjoiluastiaan. Säilytä kylmässä.


Lähde: Elanto-lehti 10/2002


Suklaavanukas

# 7 dl maitoa
# 3 rkl kaakaojauhetta
# 2 dl sokeria
# 1 dl maizenajauhoja
# 2 dl kermaa
# 4 munankeltuaista
# 1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi. Vatkaa kattilassa maidon sekaan kaakao ja maizenajauhe. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna sakeutua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Vatkaa kerma joukkoon ja edelleen näin syntynyt seos kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja kaada voideltuun rengasvuokaan Anna vanukkaan hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia. Lisäksi voit tarjota joko kermavaahtoa tai tehdä kastikkeen maidosta, maizenajauhoista, sokerista ja kaakaosta.


Suklaavanukas

6 annosta

# 170 g tummaa suklaata
# 1 rs Philadelphia tuorejuustoa, maustamatonta
# 2 kananmunaa
# 1 dl kahvikermaa
# 0,5 dl kaakao- tai kahvilikööriä

Koristeluun:
# ananaskirsikoita
# 1 dl kuohukermaa
# 2 rkl sokeria

Sulata suklaa miedolla lämmöllä joko liedellä tai mikrouunissa. Ota esille kaksi vatkauskulhoa. Laita tuorejuusto toiseen kulhoon ja erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset tuorejuuston joukkoon ja valkuaiset toiseen sekoituskulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto ja keltuaiset sileäksi, lisää sulatettu suklaa, kahvikerma, likööri ja valkuaisvaahto joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa suklaavanukas jälkiruokamaljoihin tai -astiaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Koristele ananaskirsikoilla ja kermavaahdolla.


Caramel-vanukas

gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: yli 2 h
Vaikeusaste: helppo

1 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 dl maitoa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
3 kpl kananmunaa
2 rkl sokeri
3 tl vaniljasokeria
Caramel-vanukas

Paahda 1 dl sokeria kuivassa ja kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi. Kiehauta vesi ja lisää sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa neljän uuninkestävän annosvuoan pohjat ja reunat paahdetulla sokerilla. Kuumenna maito ja tuorejuusto kiehuvaksi. Anna seoksen jäähtyä ja lisää siihen kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri sekoittaen. Jaa seos annosvuokiin. Peitä astiat alumiinifoliolla ja kypsennä vanukkaat vesihauteessa 170 °C:n lämpötilassa, noin kaksi tuntia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Kumoa jäähtyneet vanukkaat annoslautasille.

© Unilever Finland Oy


Vadelmainen vanukas

gluteeniton
(6 annosta)
Valmistusaika: 30 min - 60 min
Vaikeusaste: helppo

2,5 dl Flora Ruokaa
0,5 dl maitoa
2 ps Lipton Sun Tea Vadelmaa
1 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista
0,5 dl fariinisokeria
Vadelmainen van...

Yhdistä Flora Ruoka ja maito kattilassa ja kiehauta. Lisää teepussit ja nosta kattila syrjään. Idea! Voit käyttää haluamaasi Lipton Sun Tea -makua jälkiruoassa! Peitä kattila ja anna maustua 15 minuutin ajan. Poista teepussit. Lämmitä uuni 150 °C:een. Laita pieniä annosuunivuokia suurempaan uunivuokaan. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää Flora Ruoka-seos keltuaisvaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kaada seos annoskuppeihin. Lisää uunivuokaan vettä samalle tasolle kuin annoskupeissa on massaa. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes seos on juuri ja juuri kypsynyt. Poista vuoat vedestä ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeri ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Idea! Fariinisokerikuorrutuksen sijasta voit käyttää passiohedelmää jälkiruoan pinnalla.

© Unilever Finland Oy


APPELSIINIVANUKAS
(10 hengelle)


4 liivatelehteä
1 l maitoa
1 3/4 dl mannasuurimoita
½ dl sokeria
1/4 tl suolaa
1-2 rkl appelsiinimehutiivistettä
3 munaa
sokeria

1. Pane liivatelehdet likoon veteen.
2. Kuumenna maito kiehuvaksi ja vatkaa mannasuurimot sen joukkoon.
3. Keitä 10-15 minuuttia, kunnes maito saostuu ja suurimot ovat pehmenneet.
4. Lisää sokeri, suola ja appelsiinimehu.
5. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
6. Sekoita liivakot ja keltuaiset yksitellen kuumaan maitopohjaan.
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen viimeksi taikinaan.
8. Huuhdo kakkuvuoka kylmällä vedellä ja kaada vanukastaikina siihen.
9. Ripottele pinnalle sokeria estämään pinnan kuortumista ja pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
10. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista pinta ohuilla appelsiiniviipaleilla tai niitä muistuttavilla marmeladimakeisilla.


SUKLAAVANUKAS
(10 hengelle)


1 dl maissijauhetta
1 l maitoa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
2 rkl pikakahvia
1/4 tl suolaa
100 g tummaa suklaata
(2 rkl rommia)
sokeria, mantelilastuja

1. Sekoita maissijauho maitotilkkaan.
2. Kuumenna loput maidosta kaakaon, sokerin, kahvin ja suolan kanssa höyryäväksi liemeksi.
3. Nosta kattila liedeltä ja lisää siihen maissijauhoseos voimakkaasti vatkaten.
4. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja sekoita sitä pohjaa myöten, kunnes se kuplii ja sakenee.
5. Mausta lopuksi suklaalla ja rommilla.
6. Kaada vanukas kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan ja ripottele vähän sokeria sen pinnalle.
7. Pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
8. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista sen pinta mantelilastuilla.


Jouluvanukas
Määrä Aines
200 g voita
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 dl rusinoita
1 ps (100 g) korintteja
1 ps (100 g) ananas- tai papaijapaloja
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl siirappia
1 dl konjakkia
Lisäksi:
konjakilla ja raastetulla appelsiininkuorella
maustettua kermavaahtoa

Sekoita mausteet ja kaakaojauhe vehnä- ja korppujauhojen kanssa. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, siirappi, konjakki ja sulatettu voi. Sekoita
jauhoseos nesteeseen ja lisää kuivatut hedelmät ja mantelirouhe. Sekoita ainekset hyvin ja kaada voideltuun rengaskakkuvuokaan (mielellään pinnoitetttuun). Peitä
vuoka tiiviisti alumiinifoliolla ja kypsennä 125-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 5 - 6 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa uunipannulle kypsymisen aikana.
Kumoa vanukas vadille, peitä hyvin ja säilytä peitettynä. Vanukas on parasta valmistaa vähintään pari viikkoa ennen joulua, jotta se olisi jouluna parhaimmillaan. Voit halutessasi lämmittää vanukkaan vesihauteessa ennen tarjoilua (runsas tunti). Tarjoa lisäksi kermavaahtoa,
jonka voit maustaa konjakilla, tomusokerilla ja raastetulla appelsiinikuorella.


KOOKOSELLA JA PISTAASIPÄHKINÄLLÄ MAUSTETTU RIISIVANUKAS - Sütlac

# runsas 1 dl riisiä
# 2 dl vettä
# 1/2 dl kuorittuja manteleita
# 3/4 dl kookoshiutaleita
# 1 l maitoa
# noin 2 1/2 dl sokeria
# 1/2 dl pistaasipähkinöitä

Liota riisejä vedessä vuorokauden ajan. Sekoita riisien joukkoon puolet manteleista ja kookoshiutaleista sekä 2 1/2 dl maitoa. Hienonna massa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää seokseen loput maidosta ja sekoita hyvin. Kuumenna seosta kattilassa noin 10 minuutin ajan, kunnes se sakenee. Varo pohjaanpalamista. Lisää sokeri ja anna sen sulaa noin minuutin ajan. Kaada vanukas tarjoiluastioihin ja koristele lopuilla kookoshiutaleilla ja manteleilla sekä rouhituilla pistaasipähkinöillä. Tarjoa kylmänä.
:p :p :p :p
 
Paahtovanukas

3 dl kermaa
2 dl maitoa
1 halkaistu vaniljatanko
2 munaa
4 keltuaista
100 g sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
3 rkl appelsiinimehua

1. Sekoita maito ja kerma.
2. Kiehauta maito-kermaseos vaniljatangon kanssa.
3. Siivilöi seos ja jäähdytä se.
4. Sekoita kulhossa munat, keltuaiset ja sokeri.
5. Lisää seokseen raastettu appelsiininkuori ja -mehu.
6. Sekoita munaseos ja jäähtynyt maitoseos keskenään.
7. Voitele neljä annosvuokaa.
8. Kaada karamellisiirappi niiden pohjalle.
9. Jaa vanukasseos annosvuokiin.
10. Peitä vuoat foliolla.
11. Paista vanukkaita vesihauteessa 175 asteisessa uunissa, kunnes seos on hyytynyt (noin 35 minuuttia).
12. Jäähdytä vanukkaat, kumoa annoslautasille.
13. Tarjoile tuoreiden hedelmien kanssa.

Joulunmakuinen kaakaovanukas
6 annosta

1 pkt Fresta Kaakaovanukasaineksia
5 dl maitoa
1 tlk (312 g) mandariinilohkoja
4-6 kpl Kantolan Pipari

1. Valmista Kaakaovanukas pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Jäähdytä, kunnes vanukas alkaa saostua.
3. Valuta mandariinilohkoista liemi pois.
4. Murskaa piparit muruiksi.
5. Kokoa jälkiruoka kerroksittain.
6. Laita annoskulhojen pohjalle muutama mandariinilohko, päälle piparimurskaa ja suklaavanukasta.
7. Laita toinen kerros piparimurskaa ja päälle suklaavanukasta.
8. Lopuksi pinnalle koristeeksi muutama mandariinilohko.

Vanukas

5 dl maitoa
80 g sokeria
1 rkl vaniljasokeria tai 1 kpl vaniljatanko
5 kpl kananmunia

1. Hauduta halkaistu vaniljatanko kuumassa maidossa noin 15 minuuttia, poista tanko.
2. Tai käytä vaniljasokeria.
3. Riko kananmunista rakenne ja sekoita sokerin kanssa.
4. Älä vaahdota, ettei valmiiseen vanukkaaseen jää ilmakuplia.
5. Lisää kiehuvan kuuma maito sekoittaen joukkoon.
6. Kaada varoen karamellikastikkeella vuorattuun vuokaan.
7. Kypsennä vesihauteessa miedossa lämmössä noin 175 asteessa vajaa tunti.
8. Hyytyneen vanukkaan kypsyyttä voit kokeilla pistämällä veitsellä: jos veitsi on puhdas, on vanukas kypsä.
9. Anna jäähtyä vuoassaan ja kumoa tarjolle irrottamalla varoen veitsellä reunoista.
10. Tarjoiluvadissa tulee olla jonkin verran reunoja, koska osa karamellikastikkeesta valuu vanukkaan ympärille.

Crème caramel
(4 annosta)

2 dl kermaa
3 dl maitoa
1 vaniljatanko
150 g sokeria
3 valkuaista
5 keltuaista

1. Sekoita kattilassa maito ja kerma.
2. Lisää joukkoon hiukan sokeria.
3. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet ja lisää vaniljatangon puolikkaat ja siemenet kattilaan.
4. Keitä varovasti noin 10 minuuttia.
5. Paahda loput sokerista toisessa kattilassa.
6. Lisää vettä ja keitä siirapiksi.
7. Kaada siirappi pienten uunivuokien pohjalle.
8. Vatkaa munien rakenne rikki.
9. Poista vaniljatangon puolikkaat maito-kermaseoksesta.
10. Lisää seos munien joukkoon voimakkaasti vatkaten.
11. Kuori vaahto pinnalta ja kaada massa vuokiin.
12. Peitä jokainen vuoka tiiviisti foliolla ja upota vuoat vesihauteeseen.
13. Vettä pitää olla vuokien yläreunaan asti, mutta sitä ei saa valua vuokiin.
14. Kypsennä 160-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
15. Tarkkaile, ettei vesihauteen vesi kiehu.
16. Ennen tarjoilua voit kuumentaa vuokien pohjia hetken esimerkiksi sähkölevyllä, jotta siirappi sulaa.
17. Kumoa crème caramel tarjoilulautaselle.

Muuta:
voit valmistaa paahtovanukkaat jo tarjoilemista edeltävänä päivänä, jolloin säästät aikaa aterian muille valmisteluille. Lisäksi, vanukkaat kumoutuvat paremmin ja maut tasaantuvat, kun ne saavat 'tekeytyä' jääkaapissa yön yli.

Pääsiäisvanukas

Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
sitruunamehua tai sitruslikööriä

Vaahto:
1 prk rahkaa
1 prk vaahdotettavaa vaniljakastiketta
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sukaatteja

Kastike:
1 purkki persikoita,
aprikooseja tai mangoa

Koristeeksi:
pääsiäisrakeita ja keltaisia marenkeja

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Lisää jauhoseos siivilän läpi munavaahtoon varovasti vatkaten.
4. Kaada taikina pellille voidellun leivinpaperin päälle.
5. Paista uunissa 225 asteessa noin 7-10 minuuttia.

Valmista vaahto
1. Sekoita rahkaan muut aineet paitsi vaniljakastike.
2. Vaahdota vaniljakastike.
3. Sekoita se varovasti rahkaseokseen.
4. Soseuta persikat sauvasekoittimella.
5. Kaada lientä joukkoon niin, että kastikkeesta tulee sopivan paksua.
6. Leikkaa pohjalevystä pieniä neliöitä.
7. Kostuta niitä hiukan sitruunamehulla tai sitrusliköörillä.
8. Laita kostutetut neliöt lasikulhon pohjalle.
9. Lusikoi vaahtoa ja kastiketta kerroksittain kulhoon.
10. Laita kulho jääkaappiin useiksi tunniksi vetäytymään.
11. Koristele juuri ennen tarjoilua keltaisilla marengeilla ja värikkäillä pääsiäisrakeilla.

Mannavanukas

1 l mannapuuroa
maitoa
2 kpl munaa
1 dl rusinoita
0,5 dl sokeria

1. Sekoita jäähtyneen puuron joukkoon maitoa sen verran, että seoksesta tulee löysä.
2. Lisää joukkoon munat, rusinat ja sokeri (sekä kuoritut, hienonnetut mantelit).
3. Kaada puuro voideltuun vuokaan.
4. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia.
5. Tarjoa mehukeiton tai marjasoseen kanssa.

Suklaariisivanukas
(4:lle)

3/4 dl puuroriisiä
5 dl täysmaitoa
100 g maitosuklaata
n. 1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 dl kuohukermaa
1 prk persikoita

1. Keitä riisit kypsiksi hiljakseen kiehuvassa maidossa noin 30 minuuttia.
2. Lisää kypsään kuumaan puuroon maitosuklaapalat ja sekoita kunnes ne ovat sulaneet puuron joukkoon.
3. Makeuta sokereilla.
4. Anna puuron jäähtyä kokonaan.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti nostellen kylmään puuroon.
6. Tarjoa säilykepersikkalohkojen kanssa ja koristele kermavaahdolla ja sitruunamelissan lehdillä. Voit annostella vanukkaan myös korkeisiin laseihin kerroksittain persikkalohkojen kanssa.

Suklaavanukasvaahdoke

120 g Jacky maitosuklaavanukasta
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 liivatelehti
3 dl kermaa
Remi suklaakeksejä tms.

1. Liota liivatelehti kylmässä vedessä.
2. Vatkaa sokeri ja muna tasaiseksi vesihauteessa,
3. Lisää puristettu liivate.
4. Vatkaa tätä työvaihetta tehdessä koko ajan, niin varmistat onnistumisen.
5. Lisää munavaahto suklaavanukkaan sekaan ja anna jäähtyä.
6. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää suklaa- munaseokseen
7. Lisää joukkoon kaksi muruiksi leikattua Remi- keksiä, sekoita ja kaada pyöreään teräskulhoon.
8. Peitä kelmulla ja anna jäähtyä kylmässä muutama tunti.
9. Nostele kulhosta lusikalla palloja lautaselle, kaada päälle suklaavanukasta ja koristele kekseillä.

Suklainen paahtovanukas
(4 hengelle)

3,75 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
3 vaniljatankoa
8 munankeltuaista
70 g hienoasokeria
1 tl kaakaojauhetta
100 g hyvää tummaa suklaata murskattuna
hienosokeria polttamista varten

1. Halkaise vaniljatangot ja raaputa niistä siemenet.
2. Paloittele tangot.
3. Keitä siemeniä ja tankoja maidossa ja kuohukermassa 5 minuuttia.
4. Riko munankeltuaiset kulhoon (jonka tulee mahtua myöhemmin kattilaan) ja vatkaa ne kuohkeiksi sokerin ja kaakaojauheen kanssa.
5. Kaada vanilja-kermaseos hitaasti taikinaan koko ajan sekoittaen.
6. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
7. Kaada tyhjään kattilaan 3 cm vettä, keitä vesi kiehuvaksi ja siirrä kulho kattilaan.
8. Anna kiehua hitaasti 5 minuuttia välillä sekoittaen.
9. Siivilöi vaniljatangon palat pois.
10. Pane uunipannulle 4 uuninkestävää annosvuokaa ja jaa suklaapalat niihin.
11. Kaada seos vuokiin.
12. Kaada uunipannuun vettä niin, että annosvuoat ovat puoleksi vedessä.
13. Paista uunissa 30-45 minuuttia.
14. Vanukkaan tulee olla keskeltä "hyllyvää".
15. Anna vanukkaan jäähtyä.
16. Ripottele päälle sokeria ja polta se pienellä puhalluslampulla tai uunigrillissä.

Vanilja-appelsiinivanukas

2-3 appelsiinia
5 dl maitoa
0,5 dl maissi- tai ohratärkkelysjauhoja
0,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

1. Kuori ja pilko appelsiinit.
2. Sekoita kattilassa kylmä maito maissitärkkelys ja sokeri.
3. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehuu.
4. Keitä kiisseliä vielä kolme minuuttia sekoittaen.
5. Mausta kiisseli vaniljasokerilla.
6. Laita tarjolle kerroksittain appelsiinipalat ja kiisseli.
7. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa.

Suklaavanukas

7,5 dl maitoa
3/4 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 rkl pikakahvia
1 dl maissijauhoa

Mikrossa:
1. Mittaa kaikki aineet mikron kestävään kulhoon.
2. Sekoita.
3. Vanukas valmistuu 10 minuutissa täydellä teholla.
4. Sekoita vanukasta noin 2 minuutin välein, jotta maissijauhot turpoavat tasaisesti.
5. Kaada vanukas kylmällä vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan (1L) .
6. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
7. Irrota vanukas veitsellä vuoasta.
8. Kumoa tarjolle.

 
Lemonmoon



» Valkosuklaavanukas

Tarvitset:

(8 annosta, gluteeniton)

9 dl maitoa
2 dl perunasuurimoita
100 g valkosuklaata
0,5 tl suolaa
2,5 dl Flora Vanillaa
1 kpl kananmunaa

Voiteluun:
4 rkl Flora Culinessea

Tarjoiluun:
4 kpl passion hedelmää


Valmistus:

Kuumenna maito kiehuvaksi. Sekoita joukkoon perunasuurimot. Anna puuron kiehua hiljalleen samalla sekoittaen 10 minuuttia. Sulata puuroon valkosuklaa paloina ja mausta suolalla. Lisää jäähtyneeseen seokseen Flora Vanilla ja kananmuna. Voitele uuninkestävät annosvuoat Flora Culinessella ja jaa vanukas vuokiin. Kypsennä vanukkaita 200 °C:n lämpötilassa 10-15 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat saaneet kauniin ruskean pinnan. Tarjoa vanukkaat haaleina puolitettujen passionhedelmien kanssa.




» Pullavanukas

Tarvitset:

10 pullaviipaletta
2 munaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
2 dl omenasosetta tai hilloa


Valmistus:

Voitele päällimmäiseksi tulevat pullat rasvalla. Kasta kaikki viipaleet munamaitokermaseokseen, jonka olet maustanut vaniljasokerilla, kanelilla ja sokerilla. Lado viipaleita kerros voideltuun uunivuokaan. Levitä sosetta tai hilloa kerrosten väliin. Kaada loppu munamaito vuokaan ja ripottele pinnalle hieman kanelisokeriseosta.
Paista vanukasta 300 asteessa noin puoli tuntia.
Tarjoa vanukas kylmänä.




» Tuorejuustovanukas ja lakkakastike

Tarvitset:

Tuorejuustovanukas
300 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Hovi)
200 g maitorahkaa
4 keltuaista
3 dl maitoa
180 g sokeria
6 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
vähän vanilliinia

Lakkakastike
300 g paseerattua lakkaa
125 g hienoa sokeria
tilkka lakkalikööriä ja/tai vettä
sitruunamelissan lehtiä


Valmistus:

Vatkaa keltuaiset ja sokeri hyvin. Kiehauta maito ja kaada se koko ajan sekoittaen keltuaisseokseen. Laita seos kasarissa hellalle ja kuumenna sekoittaen, kunnes se hieman saostuu; älä kuitenkaan anna kiehua. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä liika vesi pois ja lisää ne kuumaan maito-keltuaisseokseen. Mausta vanilliinilla ja jäähdytä haaleaksi. Sekoita tuorejuusto ja rahka keskenään sileäksi massaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa maito-munaseos juusto-rahkaseokseen ja sekoita näihin lopuksi vatkattu kerma. Laita pieniin annosvuokiin. Hyydytä kylmässä. Paseeraa lakat eli painele ne siivilän läpi, jotta siemenet saadaan pois. Sekoita soseeseen sokeri ja ohenna vedellä tai liköörillä. Jos ohennat liköörillä, käytä kuitenkin hiukan vettä ja jätä osa sokerista pois. Asettaessasi vanukasta tarjolle kasta vuoka lämpimään juoksevaan veteen ja ravista kevyesti kädessä, jotta vanukas irtoaa vuoasta. Pirskottele lakkakastiketta vanukkaan päälle ja tarjoilulautasen reunoille. Tarjoile loput kastikkeesta erillisessä astiassa. Koristele sitruunamelissan lehdillä.




» Perunavanukas appelsiinikaramellikastikkeen kanssa

Tarvitset:

4 dl maitoa
1 3/4 dl sokeria
3 kpl raastettua tuoretta perunaa
100 g jauhettua mantelia
1 dl mantelilikööriä
1 sitruunan raastettu kuori
4 munaa

Karamellikastike:
1 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl appelsiinin mehua


Valmistus:

Kiehauta maito ja puolet sokerista. Lisää hienoksi raastetut perunat, kiehauta ja anna jäähtyä. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja loput sokerista vaahdoksi. Lisää jauhettu manteli, sitruunan kuori ja likööri. Lisää joukkoon perunaseos. Voitele uuninkestävät annosvuoat hyvin ja jaa seos niihin. Kypsennä 150-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes vanukas on hyytynyt. Pane kastiketta varten sokeri kuivaan ja puhtaaseen valurautapannuun ja anna sen sulaa ja karamellisoitua. Lisää loppuvaiheessa appelsiininkuori ja mehu. Kumoa vanukkaat tarjoilulautaselle ja valuta päälle karamellisoitunut sokeri. Ohje on suunniteltu 4-6 ruokailijalle.
 

Yhteistyössä