Paahtovanukas
4-6 hengelle
# 2 ½ dl sokeria
# 1 dl vettä
# 2 ½ dl kuohukermaa
# 2 ½ dl maitoa
# ½ dl sokeria
# 5 munaa
# 1 vaniljatanko
# 1 limetin tai sitruunan raastettu kuori
Paahda 2 dl sokeria kullanruskeaksi kuivassa paistinpannussa ja lisää vesi. Anna kiehua tasaiseksi. Kaada sokerilientä ohut kerros suorareunaisen uunivuoan (esim. tasapohjainen kakkuvuoka) tai annosvuokien pohjalle.
Sekoita kerma ja maito kattilassa. Lisää ½ dl sokeria ja halkaistu vaniljatanko ja kuumenna seos kiehumapisteeseen ja nosta liedeltä. Siivilöi ja vatkaa kermamaito munien joukkoon. Mausta limetin kuorella.
Kaada munaseos vuokaan tai vuokiin ja peitä alumiinifoliolla. Kypsennä vesihauteessa 175-asteisessa uunissa, kunnes vanukas on hyytynyt. Annosvanukas kypsyy noin 30 minuutissa, iso vajaassa tunnissa. Anna jäähtyä ja kumoa tarjoiluastiaan. Säilytä kylmässä.
Lähde: Elanto-lehti 10/2002
Suklaavanukas
# 7 dl maitoa
# 3 rkl kaakaojauhetta
# 2 dl sokeria
# 1 dl maizenajauhoja
# 2 dl kermaa
# 4 munankeltuaista
# 1 rkl vaniljasokeria
Vatkaa sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi. Vatkaa kattilassa maidon sekaan kaakao ja maizenajauhe. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna sakeutua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Vatkaa kerma joukkoon ja edelleen näin syntynyt seos kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja kaada voideltuun rengasvuokaan Anna vanukkaan hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia. Lisäksi voit tarjota joko kermavaahtoa tai tehdä kastikkeen maidosta, maizenajauhoista, sokerista ja kaakaosta.
Suklaavanukas
6 annosta
# 170 g tummaa suklaata
# 1 rs Philadelphia tuorejuustoa, maustamatonta
# 2 kananmunaa
# 1 dl kahvikermaa
# 0,5 dl kaakao- tai kahvilikööriä
Koristeluun:
# ananaskirsikoita
# 1 dl kuohukermaa
# 2 rkl sokeria
Sulata suklaa miedolla lämmöllä joko liedellä tai mikrouunissa. Ota esille kaksi vatkauskulhoa. Laita tuorejuusto toiseen kulhoon ja erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset tuorejuuston joukkoon ja valkuaiset toiseen sekoituskulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuusto ja keltuaiset sileäksi, lisää sulatettu suklaa, kahvikerma, likööri ja valkuaisvaahto joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa suklaavanukas jälkiruokamaljoihin tai -astiaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Koristele ananaskirsikoilla ja kermavaahdolla.
Caramel-vanukas
gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: yli 2 h
Vaikeusaste: helppo
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 dl maitoa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
3 kpl kananmunaa
2 rkl sokeri
3 tl vaniljasokeria
Caramel-vanukas
Paahda 1 dl sokeria kuivassa ja kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi. Kiehauta vesi ja lisää sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa neljän uuninkestävän annosvuoan pohjat ja reunat paahdetulla sokerilla. Kuumenna maito ja tuorejuusto kiehuvaksi. Anna seoksen jäähtyä ja lisää siihen kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri sekoittaen. Jaa seos annosvuokiin. Peitä astiat alumiinifoliolla ja kypsennä vanukkaat vesihauteessa 170 °C:n lämpötilassa, noin kaksi tuntia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Kumoa jäähtyneet vanukkaat annoslautasille.
© Unilever Finland Oy
Vadelmainen vanukas
gluteeniton
(6 annosta)
Valmistusaika: 30 min - 60 min
Vaikeusaste: helppo
2,5 dl Flora Ruokaa
0,5 dl maitoa
2 ps Lipton Sun Tea Vadelmaa
1 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista
0,5 dl fariinisokeria
Vadelmainen van...
Yhdistä Flora Ruoka ja maito kattilassa ja kiehauta. Lisää teepussit ja nosta kattila syrjään. Idea! Voit käyttää haluamaasi Lipton Sun Tea -makua jälkiruoassa! Peitä kattila ja anna maustua 15 minuutin ajan. Poista teepussit. Lämmitä uuni 150 °C:een. Laita pieniä annosuunivuokia suurempaan uunivuokaan. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää Flora Ruoka-seos keltuaisvaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kaada seos annoskuppeihin. Lisää uunivuokaan vettä samalle tasolle kuin annoskupeissa on massaa. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes seos on juuri ja juuri kypsynyt. Poista vuoat vedestä ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeri ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Idea! Fariinisokerikuorrutuksen sijasta voit käyttää passiohedelmää jälkiruoan pinnalla.
© Unilever Finland Oy
APPELSIINIVANUKAS
(10 hengelle)
4 liivatelehteä
1 l maitoa
1 3/4 dl mannasuurimoita
½ dl sokeria
1/4 tl suolaa
1-2 rkl appelsiinimehutiivistettä
3 munaa
sokeria
1. Pane liivatelehdet likoon veteen.
2. Kuumenna maito kiehuvaksi ja vatkaa mannasuurimot sen joukkoon.
3. Keitä 10-15 minuuttia, kunnes maito saostuu ja suurimot ovat pehmenneet.
4. Lisää sokeri, suola ja appelsiinimehu.
5. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
6. Sekoita liivakot ja keltuaiset yksitellen kuumaan maitopohjaan.
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen viimeksi taikinaan.
8. Huuhdo kakkuvuoka kylmällä vedellä ja kaada vanukastaikina siihen.
9. Ripottele pinnalle sokeria estämään pinnan kuortumista ja pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
10. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista pinta ohuilla appelsiiniviipaleilla tai niitä muistuttavilla marmeladimakeisilla.
SUKLAAVANUKAS
(10 hengelle)
1 dl maissijauhetta
1 l maitoa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
2 rkl pikakahvia
1/4 tl suolaa
100 g tummaa suklaata
(2 rkl rommia)
sokeria, mantelilastuja
1. Sekoita maissijauho maitotilkkaan.
2. Kuumenna loput maidosta kaakaon, sokerin, kahvin ja suolan kanssa höyryäväksi liemeksi.
3. Nosta kattila liedeltä ja lisää siihen maissijauhoseos voimakkaasti vatkaten.
4. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja sekoita sitä pohjaa myöten, kunnes se kuplii ja sakenee.
5. Mausta lopuksi suklaalla ja rommilla.
6. Kaada vanukas kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan ja ripottele vähän sokeria sen pinnalle.
7. Pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
8. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista sen pinta mantelilastuilla.
Jouluvanukas
Määrä Aines
200 g voita
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 dl rusinoita
1 ps (100 g) korintteja
1 ps (100 g) ananas- tai papaijapaloja
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl siirappia
1 dl konjakkia
Lisäksi:
konjakilla ja raastetulla appelsiininkuorella
maustettua kermavaahtoa
Sekoita mausteet ja kaakaojauhe vehnä- ja korppujauhojen kanssa. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, siirappi, konjakki ja sulatettu voi. Sekoita
jauhoseos nesteeseen ja lisää kuivatut hedelmät ja mantelirouhe. Sekoita ainekset hyvin ja kaada voideltuun rengaskakkuvuokaan (mielellään pinnoitetttuun). Peitä
vuoka tiiviisti alumiinifoliolla ja kypsennä 125-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 5 - 6 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa uunipannulle kypsymisen aikana.
Kumoa vanukas vadille, peitä hyvin ja säilytä peitettynä. Vanukas on parasta valmistaa vähintään pari viikkoa ennen joulua, jotta se olisi jouluna parhaimmillaan. Voit halutessasi lämmittää vanukkaan vesihauteessa ennen tarjoilua (runsas tunti). Tarjoa lisäksi kermavaahtoa,
jonka voit maustaa konjakilla, tomusokerilla ja raastetulla appelsiinikuorella.
KOOKOSELLA JA PISTAASIPÄHKINÄLLÄ MAUSTETTU RIISIVANUKAS - Sütlac
# runsas 1 dl riisiä
# 2 dl vettä
# 1/2 dl kuorittuja manteleita
# 3/4 dl kookoshiutaleita
# 1 l maitoa
# noin 2 1/2 dl sokeria
# 1/2 dl pistaasipähkinöitä
Liota riisejä vedessä vuorokauden ajan. Sekoita riisien joukkoon puolet manteleista ja kookoshiutaleista sekä 2 1/2 dl maitoa. Hienonna massa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää seokseen loput maidosta ja sekoita hyvin. Kuumenna seosta kattilassa noin 10 minuutin ajan, kunnes se sakenee. Varo pohjaanpalamista. Lisää sokeri ja anna sen sulaa noin minuutin ajan. Kaada vanukas tarjoiluastioihin ja koristele lopuilla kookoshiutaleilla ja manteleilla sekä rouhituilla pistaasipähkinöillä. Tarjoa kylmänä.
4-6 hengelle
# 2 ½ dl sokeria
# 1 dl vettä
# 2 ½ dl kuohukermaa
# 2 ½ dl maitoa
# ½ dl sokeria
# 5 munaa
# 1 vaniljatanko
# 1 limetin tai sitruunan raastettu kuori
Paahda 2 dl sokeria kullanruskeaksi kuivassa paistinpannussa ja lisää vesi. Anna kiehua tasaiseksi. Kaada sokerilientä ohut kerros suorareunaisen uunivuoan (esim. tasapohjainen kakkuvuoka) tai annosvuokien pohjalle.
Sekoita kerma ja maito kattilassa. Lisää ½ dl sokeria ja halkaistu vaniljatanko ja kuumenna seos kiehumapisteeseen ja nosta liedeltä. Siivilöi ja vatkaa kermamaito munien joukkoon. Mausta limetin kuorella.
Kaada munaseos vuokaan tai vuokiin ja peitä alumiinifoliolla. Kypsennä vesihauteessa 175-asteisessa uunissa, kunnes vanukas on hyytynyt. Annosvanukas kypsyy noin 30 minuutissa, iso vajaassa tunnissa. Anna jäähtyä ja kumoa tarjoiluastiaan. Säilytä kylmässä.
Lähde: Elanto-lehti 10/2002
Suklaavanukas
# 7 dl maitoa
# 3 rkl kaakaojauhetta
# 2 dl sokeria
# 1 dl maizenajauhoja
# 2 dl kermaa
# 4 munankeltuaista
# 1 rkl vaniljasokeria
Vatkaa sokeri ja keltuaiset kuohkeaksi. Vatkaa kattilassa maidon sekaan kaakao ja maizenajauhe. Kuumenna kiehumispisteeseen ja anna sakeutua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Vatkaa kerma joukkoon ja edelleen näin syntynyt seos kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja kaada voideltuun rengasvuokaan Anna vanukkaan hyytyä jääkaapissa noin 2 tuntia. Lisäksi voit tarjota joko kermavaahtoa tai tehdä kastikkeen maidosta, maizenajauhoista, sokerista ja kaakaosta.
Suklaavanukas
6 annosta
# 170 g tummaa suklaata
# 1 rs Philadelphia tuorejuustoa, maustamatonta
# 2 kananmunaa
# 1 dl kahvikermaa
# 0,5 dl kaakao- tai kahvilikööriä
Koristeluun:
# ananaskirsikoita
# 1 dl kuohukermaa
# 2 rkl sokeria
Sulata suklaa miedolla lämmöllä joko liedellä tai mikrouunissa. Ota esille kaksi vatkauskulhoa. Laita tuorejuusto toiseen kulhoon ja erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset tuorejuuston joukkoon ja valkuaiset toiseen sekoituskulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuusto ja keltuaiset sileäksi, lisää sulatettu suklaa, kahvikerma, likööri ja valkuaisvaahto joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jaa suklaavanukas jälkiruokamaljoihin tai -astiaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Koristele ananaskirsikoilla ja kermavaahdolla.
Caramel-vanukas
gluteeniton
(4 annosta)
Valmistusaika: yli 2 h
Vaikeusaste: helppo
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 dl maitoa
200 g Crème Bonjour Maustamatonta
3 kpl kananmunaa
2 rkl sokeri
3 tl vaniljasokeria
Caramel-vanukas
Paahda 1 dl sokeria kuivassa ja kuumassa pannussa kauniin ruskeaksi. Kiehauta vesi ja lisää sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa neljän uuninkestävän annosvuoan pohjat ja reunat paahdetulla sokerilla. Kuumenna maito ja tuorejuusto kiehuvaksi. Anna seoksen jäähtyä ja lisää siihen kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri sekoittaen. Jaa seos annosvuokiin. Peitä astiat alumiinifoliolla ja kypsennä vanukkaat vesihauteessa 170 °C:n lämpötilassa, noin kaksi tuntia tai kunnes ne ovat hyytyneet. Kumoa jäähtyneet vanukkaat annoslautasille.
© Unilever Finland Oy
Vadelmainen vanukas
gluteeniton
(6 annosta)
Valmistusaika: 30 min - 60 min
Vaikeusaste: helppo
2,5 dl Flora Ruokaa
0,5 dl maitoa
2 ps Lipton Sun Tea Vadelmaa
1 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista
0,5 dl fariinisokeria
Vadelmainen van...
Yhdistä Flora Ruoka ja maito kattilassa ja kiehauta. Lisää teepussit ja nosta kattila syrjään. Idea! Voit käyttää haluamaasi Lipton Sun Tea -makua jälkiruoassa! Peitä kattila ja anna maustua 15 minuutin ajan. Poista teepussit. Lämmitä uuni 150 °C:een. Laita pieniä annosuunivuokia suurempaan uunivuokaan. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää Flora Ruoka-seos keltuaisvaahdon joukkoon voimakkaasti vatkaten. Kaada seos annoskuppeihin. Lisää uunivuokaan vettä samalle tasolle kuin annoskupeissa on massaa. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes seos on juuri ja juuri kypsynyt. Poista vuoat vedestä ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeri ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Idea! Fariinisokerikuorrutuksen sijasta voit käyttää passiohedelmää jälkiruoan pinnalla.
© Unilever Finland Oy
APPELSIINIVANUKAS
(10 hengelle)
4 liivatelehteä
1 l maitoa
1 3/4 dl mannasuurimoita
½ dl sokeria
1/4 tl suolaa
1-2 rkl appelsiinimehutiivistettä
3 munaa
sokeria
1. Pane liivatelehdet likoon veteen.
2. Kuumenna maito kiehuvaksi ja vatkaa mannasuurimot sen joukkoon.
3. Keitä 10-15 minuuttia, kunnes maito saostuu ja suurimot ovat pehmenneet.
4. Lisää sokeri, suola ja appelsiinimehu.
5. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan.
6. Sekoita liivakot ja keltuaiset yksitellen kuumaan maitopohjaan.
7. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen viimeksi taikinaan.
8. Huuhdo kakkuvuoka kylmällä vedellä ja kaada vanukastaikina siihen.
9. Ripottele pinnalle sokeria estämään pinnan kuortumista ja pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
10. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista pinta ohuilla appelsiiniviipaleilla tai niitä muistuttavilla marmeladimakeisilla.
SUKLAAVANUKAS
(10 hengelle)
1 dl maissijauhetta
1 l maitoa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria
2 rkl pikakahvia
1/4 tl suolaa
100 g tummaa suklaata
(2 rkl rommia)
sokeria, mantelilastuja
1. Sekoita maissijauho maitotilkkaan.
2. Kuumenna loput maidosta kaakaon, sokerin, kahvin ja suolan kanssa höyryäväksi liemeksi.
3. Nosta kattila liedeltä ja lisää siihen maissijauhoseos voimakkaasti vatkaten.
4. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja sekoita sitä pohjaa myöten, kunnes se kuplii ja sakenee.
5. Mausta lopuksi suklaalla ja rommilla.
6. Kaada vanukas kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan ja ripottele vähän sokeria sen pinnalle.
7. Pane vuoka jääkaappiin yön ajaksi.
8. Kumoa vanukas tarjoiluvadille ja korista sen pinta mantelilastuilla.
Jouluvanukas
Määrä Aines
200 g voita
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 dl rusinoita
1 ps (100 g) korintteja
1 ps (100 g) ananas- tai papaijapaloja
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl siirappia
1 dl konjakkia
Lisäksi:
konjakilla ja raastetulla appelsiininkuorella
maustettua kermavaahtoa
Sekoita mausteet ja kaakaojauhe vehnä- ja korppujauhojen kanssa. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito, siirappi, konjakki ja sulatettu voi. Sekoita
jauhoseos nesteeseen ja lisää kuivatut hedelmät ja mantelirouhe. Sekoita ainekset hyvin ja kaada voideltuun rengaskakkuvuokaan (mielellään pinnoitetttuun). Peitä
vuoka tiiviisti alumiinifoliolla ja kypsennä 125-asteisessa uunissa vesihauteessa noin 5 - 6 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa uunipannulle kypsymisen aikana.
Kumoa vanukas vadille, peitä hyvin ja säilytä peitettynä. Vanukas on parasta valmistaa vähintään pari viikkoa ennen joulua, jotta se olisi jouluna parhaimmillaan. Voit halutessasi lämmittää vanukkaan vesihauteessa ennen tarjoilua (runsas tunti). Tarjoa lisäksi kermavaahtoa,
jonka voit maustaa konjakilla, tomusokerilla ja raastetulla appelsiinikuorella.
KOOKOSELLA JA PISTAASIPÄHKINÄLLÄ MAUSTETTU RIISIVANUKAS - Sütlac
# runsas 1 dl riisiä
# 2 dl vettä
# 1/2 dl kuorittuja manteleita
# 3/4 dl kookoshiutaleita
# 1 l maitoa
# noin 2 1/2 dl sokeria
# 1/2 dl pistaasipähkinöitä
Liota riisejä vedessä vuorokauden ajan. Sekoita riisien joukkoon puolet manteleista ja kookoshiutaleista sekä 2 1/2 dl maitoa. Hienonna massa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää seokseen loput maidosta ja sekoita hyvin. Kuumenna seosta kattilassa noin 10 minuutin ajan, kunnes se sakenee. Varo pohjaanpalamista. Lisää sokeri ja anna sen sulaa noin minuutin ajan. Kaada vanukas tarjoiluastioihin ja koristele lopuilla kookoshiutaleilla ja manteleilla sekä rouhituilla pistaasipähkinöillä. Tarjoa kylmänä.