Vauva 3,5 kk, maidon tulo ehtyy ja kuukautiset alkoi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Vauvani on kasvanut ihan hurjaa vauhtia pelkällä rintamaidolla (3 kk ikäinen tyttö 63 cm, 6400 g). Yhden käden sormilla on laskettavissa tilanteet joissa vauva on saanut pullollisen korviketta, kun itse en ole voinut imettää (joudun syömään joskus jumiutuneisiin hartioihin sirdaludin ja lääkäri neuvoi olla imettämättä 6-7h tabletin ottamisesta). Aluksi maitoa tuli melkein 3-4 dl päivässä ylimääräistä ja pumppasin pakastimen täyteen. No, pakastimen ovi jäi auki ja kaikki suli, roskiin meni pumpattu maito.
Pari viimeistä viikkoa maitoa on tullut selvästi vähemmän. Enää ei tarvitse pumpata lainkaan, ylimääräistä ei tule. Vauva roikkuu tissillä joskus 2-3 h, ja päivisin syö aivan koko ajan. Kitisee paljon päivisin ja aloin miettiä että onko raukalla kokoajan vähän näökö. Öisin ei tosin herää kuin 2 kertaa syömään.
Nyt alkoi sitten kuukautiset. Tarkoitus oli imettää vauvaa täysimetyksellä mahdollisimman pitkään. Nyt näyttää siltä että maitoa ei vaan riitä :( syön paljon ja monipuolisesti, painoa on edelleeen melkein 12-15 kg ylimääräistä (aiemmassa raskaudessa raskauskilot 20 kg lähti 2 kk, nyt tuli raskauskiloja 26 kg ja 3 kk on pudonnut paino vain 10-15 kg, paino junnaa paikallaan vaikka vauva syö 2 h välein semmoset 120 ml maitoa).
Miksi menkat alkoi nyt? Vaikuttaako ne maidontuotantoon? Miten saisin kiihdytettyä maidontuotantoa niin että jos otamme pikkuhiljaa vaikka velliä mukaan kuvioihin, voisin sekoittaa sen omaan maitoon eikä korvikkeeseen, että maitoa riittäisi? Aiemmassa raskaudessa maitoa riitti yllin kyllin 8 kk, sitten piti lopettaa imetys kun laihduin niin alipainoiseksi kun imetys kulutti kaloreita enkä saanut syömällä painoa nousemaan.
Neuvoja? Miten saada maidontuotanto taas entiselleen ja kannattaako aloittaa velli? Onko ainoa vaihtoehto jos maitoa ei riitä, antaa korviketta sitten vaikka yksi tuttipullollinen päivässä? Ja ennenkaikkea, mistä johtuu tämä menkkojen aikainen alkaminen? Edellisessä raskaudessa alkoi 7 kk jälkeen.

Kiitos jos jaksatte lukea epätoivoisen sepostukseni.

T-äiti 36v
 
r0s
Sun pitää saada nukkua pari yötä ilman herätyksiä. Ja lepäät ja rentoudut muutenkin. Ja juo! Osta vaikka jotain "vauvan ilo" yrttiteetä tai muuta maidontuotantoa lisäävää. Alkoholitonta siideriä tai kotikaljaa. Omenamehua.

Äläkä stressaa! Vaikka joutuisit kokonaan luopumaan rintaruokinnasta niin vauvasta kasvaa terve lapsonen.
 
vierailija
Siinä on kysynnän ja tarjonnan laki, maitomäärä muuttuu sopivaksi, ei sitä kuulukaan ylimääräisiä tulla. Minusta se on ollut helpottava vaihe, kun ei ole ylimäärin maitoa. Mistä tiedät, että syö 120 ml jos imetät? Ei minulla ainakaan ole kuukautisill ollut mitään huomattavaa vaikutusta maidon tuloon.

Tärkeintä on, että muistat juoda tarpeeksi.
 
vierailija
...syö, juo.
Syö esim pari avokadoa päivässä, aamulla kunnon puuro. Hiilihydraatit lisäävät maidon tuloa.
3kk iässähän on tiheänimunkausi, eli vauva yrittää nostattaa sun maitomääriä koska tarvitsee jatkossa isompia maitomääriä juodakseen.

Kuukautisten alkaminen vähentää hetkellisesti maidon tuloa, imetät imetät vaan.
Kuukautiset nyt alkaa milloin alkaa. Ajattele vaikka niin, että kehon biologinenkello tikittää, ja kroppa tahtoo olla mahdollisimman pian valmis uuteen vauvaan kun vielä ehtii.

Mutta syöt syöt syöt ja juot hyvin, nii hyvin se menee
 
Tsemppari
Täältä saat apua ja hyvää faktatietoa imetyksestä:
https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/
ja siellä voit myös keskustella chatissa tukihenkilön kanssa.

Olethan tietoinen tiheän imun kausista? Silloin vauva on usein ja pitkään rinnalla kun 'tilailee' lisää maitoa ja rinnat mukautuvat lisääntyneeseen tarpeeseen.

Itse imetin lastani 2,5v asti. Toki lopussa vain iltaisin ja aamuisin. Menkat alkoivat kun lapsi meni päiväkotiin 1,5v ja päiväimetykset jäivät sen myötä pois paitsi viikonloppuisin vielä maistui ennen päikkäreitä. Huomasin että menkkojen parina ekana päivänä maitoa tuli ehkä vähän niukemmin, mutta sen jälkeen taas normalisoitui.

Tsemppiä imetykseen! Olet pärjännyt jo hyvin ja varmasti onnistut tästä eteenpäinkin! Muista pitää huolta itsestäsikin! :)
 
vierailija
Meillä vauva nukkui aamupäivät, niin silloin pumppasin kertaalleen tissit tyhjiks ja annoin sen maidon sitten illalla imetyksen jälkeen kun tuntui nälkäiselle. Eli kysyntä ja tarjonta kohtasivat määrällisesti mutta eivät ajallisesti :)
 

Yhteistyössä