vauvan ruokaohjeita?Jaanuska!!?

Ei nikkiä
http://www.kaksplus.fi/keskustelu/?mode=viewtopic&tid=382567

Tee ihan normaalia ruokaa mitä itsellesikin mutta jätä suola pois ja korvaa esim. suolattomilla mausteilla ja yrteillä sekä vihanneksilla.
 
Voit käyttää ohjeissa jompaa kumpaa sosemerkkiä mitä vauvasi käyttää..


Vehnähiutalepuuro (yli 5 kk)
2 annosta

3 dl lapsen käyttämää maitoa
4 rkl vehnätäysjyvähiutaleita

Tarjoiluun
Tutteli hedelmä- tai marjasosetta.

1. Kiehauta maito teflonkattilassa.
2. Lisää hiutaleet ja sekoita puuhaarukalla.
3. Keitä hiljalleen 10 min väillä sekoitellen.
4. Tarjoa hedelmä- tai marjasoseen kanssa.
5. Halutessasi voit sekoittaa soseen hieman jäähtyneen puuron joukkoon.
6. Puuro säilyy jääkaapissa 1-2 päivää.

Graham-omenapuuro (yli 5 kk)
1 annos

1 1/2 dl vettä
2 rkl grahamjauhoja
1 dl Tutteli tms. omenaa soseena

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi teflonkattilassa.
2. Vatkaa grahamjauhot kierrevatkaimella veteen.
3. Anna kiehua 10 min välillä sekoitellen.
4. Lisää omenasose kypsään puuroon.
5. Halutessasi voit tarjota puuron lapsen käyttämän maidon kanssa.

Mannapuuro (yli 5 kk)
2 annosta

3 dl lapsen käyttämää maitoa
1 rkl erikoismannasuurimoita

Tarjoiluun
Tutteli hedelmä- tai marjasosetta

1. Kiehauta maito teflonkattilassa.
2. Vatkaa joukkoon mannasuurimot kierrevatkaimella.
3. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10-12 min.
4. Sekoittele välillä.
5. Tarjoa hedelmä- tai marjasoseen kanssa.
6. Halutessasi voit sekoittaa hedelmä- tai marjasoseen valmiin puuron joukkoon.
7. Puuro säilyy jääkaapissa 1-2 päivää.

Aprikoosipuuro (yli 5 kk)
1 annos

1 1/2 dl vettä
1 rkl mannasuurimoita
1 dl Tutteli aprikoosia soseena

1. Kiehauta vesi teflonkattilassa.
2. Lisää mannasuurimot kierrevatkaimella sekoittaen joukkoon.
3. Anna kiehua 10-12 min.
4. Sekoittele kiehumisen aikana muutaman kerran.
5. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä hiukan.
6. Lisää sose joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi.
7. Halutessasi voit tarjota puuron lapsen käyttämän maidon kanssa.

Broilerikastike
4 annosta

300 g maustamatonta broilerifileetä
1 rkl Voimariinia tai öljyä
pala (50 g) purjoa viipaleina
½ pussia (100 g) pakastettua maissia
2 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl Valio maitoa
½ tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria
1 tl basilikaa
(1-2 valkosipulin kynttä)
hienonnettua persiljaa

1. Suikaloi liha ja paahda rasvassa teflonkattilassa.
2. Lisää purjoviipaleet ja maissi.
3. Sekoita maito ja vehnäjauhot keskenään ja kaada kattilaan.
4. Sekoita hyvin.
5. Anna kiehua kypsäksi ja mausta.
6. Käytä valkosipulia halutessasi.
7. Ripottele pinnalle persiljaa.
8. Ota lapsen annos erilleen ja lisää loppuun kastikkeeseen halutessasi suolaa.
9. Tarjoa keitetyn pastan, riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Uunisilakat
4 annosta

500 g silakkafileitä
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 sipuli hienonnettuna

Kastike
1 dl Valio ruokakermaa, 15 %
1 dl Valio maitoa
1 rkl sinappia
1/2 dl hienonnettua tilliä

1. Levitä silakkafileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin.
2. Mausta fileet ja käännä kalan muotoon tai pyöräytä rulliksi.
3. Lado uunivuokaan ja ripottele hienonnettu sipuli kaloille.
4. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada vuokaan.
5. Kypsennä 200 asteessa 30 min.
6. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Äidin lihapullat
noin 40 kpl

500 g paistijauhelihaa
1 prk Valio kermaviiliä
1/2 dl korppujauhoja
2 kpl (150 g) keitettyjä perunoita
1 sipuli hienonnettuna
1 muna
1/2 tl suolaa
1/4 tl valko- tai mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl basilikaa
(1 valkosipulin kynsi)

1. Soseuta perunat hienoksi haarukalla.
2. Sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi seokseksi.
3. Muotoile taikinasta pyöryköitä.
4. Paista ne teflonpannulla kypsiksi.
5. Voit kypsentää myös leivinpaperilla peitetyllä uunipannulla uunissa 200 asteessa noin 30 min.
6. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen sekä tuoreraasteen kanssa.

Muuta
Lihapullia kannattaa valmistaa suurempi määrä kerralla. Jäähdytä pyörykät kypsennyksen jälkeen nopeasti ja pakasta. Voit muotoilla jauhelihaseoksesta myös pihvejä ja murekkeita.

Pinaattiohukaiset
noin 30 kpl

3 munaa
5 dl Valio maitoa
1 dl vehnäjauhoja
2 dl graham- tai ohrajauhoja
150 g pakastepinaattia
(tai 4 dl porkkanaraastetta)
1 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 dl öljyä

1. Sulata ja valuta pinaatti.
2. Jos käytät porkkanaa, raasta kuoritut porkkanat ohueksi raasteeksi.
3. Yhdistä kulhossa munat ja maito.
4. Sekoita.
5. Lisää jauhot, pinaatti tai porkkanaraaste, mausteet ja lopuksi öljy.
6. Paista ohukaispannulla paksuhkoja ohukaisia.
7. Tarjoa keitettyjen perunoiden, pastan tai riisin sekä herukkasurvoksen kanssa.

Kala-kasviskeitto
6 annosta

7 dl vettä
1 kalaliemikuutio
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
4 (500 g) perunaa
300 g ruodotonta kalaa esim. pakasteseitä tai kirjolohifileetä
2 pussia (à 200 g) keittojuureksia
5 dl Valio maitoa
hienonnettua tilliä
(suolaa)

1. Mittaa vesi teflonkattilaan.
2. Lisää liemikuutio ja mausteet.
3. Lisää kuoritut ja lohkotut perunat kiehuvaan liemeen.
4. Anna kiehua muutama minuutti.
5. Lisää kuutioitu kala ja keittojuurekset.
6. Keitä kypsäksi.
7. Lisää maito ja tilli.
8. Ota lapsen annos erilleen ja lisää loppuun keittoon halutessasi suolaa.

Makaronilaatikko
4 annosta

3 dl makaroneja
vettä
250 g jauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
6 dl Valio maitoa
2 munaa

1. Keitä makaronit vedessä kypsiksi.
2. Paahda jauheliha ja hienonnettu sipuli kevyesti teflonpannulla.
3. Mausta jauheliha-sipuliseos.
4. Lisää makaronien joukkoon.
5. Kaada seos kevyesti voideltuun uunivuokaan.
6. Yhdistä munat ja maito.
7. Kaada seos vuokaan.
8. Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan.

Tuorekiisseli (yli 4 kk)
3 annosta

2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja tai
1 ½ rkl maissitärkkelysjauhoja
1 1/2-2 dl marja- tai hedelmäsosetta

1. Soseuta käyttämäsi marjat ja/tai hedelmät sauvasekoittimella, haarukalla tai siivilän läpi painellen.
2. Mittaa kylmä vesi ja peruna- tai maissitärkkelysjauhot kattilaan.
3. Kuumenna kierrevatkaimella tai puuhaarukalla koko ajan sekoitellen.
4. Jäähdytä hetki molemmin tavoin valmistettua kiisseliä.
5. Lisää valmiiseen vesikiisseliin haluamasi marja- tai hedelmäsose.
6. Lisää sokeria vain, jos marjat ovat happamia.

Jos käytät perunajauhoja
Anna kiisselin kuplahtaa ja siirrä pois levyltä.

Jos käytät maissitärkkelysjauhoja
Anna kiehua hiljalleen poreillen 5 min välillä sekoitellen.

Kuningatarkiisseli (yli 4 kk)
3 annosta

2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
1 prk Tutteli vadelmaa ja mustikkaa soseena

1. Mittaa kylmä vesi ja perunajauhot teflonkattilaan.
2. Kuumenna sekoitellen, kunnes kiisseli kerran kiehahtaa.
3. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä hetki.
4. Lisää marjasose haaleaan vesikiisselipohjaan ja sekoita.

Hedelmäkiisseli (yli 4 kk)
3 annosta

2 dl vettä
1 rkl perunajauhoja
1 dl ohutta omena- tai päärynäraastetta tai Tutteli omenaa soseena

1. Raasta kuorittu hedelmä raastinraudan hienoimmalla terällä.
2. Mittaa kylmä vesi ja perunajauhot teflonkattilaan.
3. Kuumenna sekoitellen, kunnes kiisseli kiehahtaa.
4. Siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä hetki. Lisää hedelmäraaste tai -sose kiisselipohjaan.
5. Hedelmiksi sopivat myös persikka, päärynä, kiivi ja aprikoosi.

Hedelmäpirtelö (yli 5 kk)
1 annos

1 dl lapsen käyttämää maitoa
3 rkl Tutteli hedelmiä soseena tai Tutteli aprikoosia soseena tai Tutteli päärynää soseena

1. Mittaa sose mukiin.
2. Lisää maito joukkoon samalla sekoittaen.
3. Tarjoa heti.

Piimä-marjapirtelö (10-12 kk)
1 annos

1 dl Gefilus piimää
2-3 rkl Tutteli vadelmaa ja mustikkaa soseena tai vastaava määrä tuoreita marjoja soseena

1. Mittaa sose mukiin.
2. Kaada piimä joukkoon samalla sekoitellen.
3. Tarjoa heti.

Jääkarhukakku

Pohja
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita vaahtoon.
3. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
4. Paista 225 asteessa noin 10 min.
5. Kumoa jäähtymään sokeroidulle leivinpaperille.

Kostutus
1/2 -1 dl Valio maitoa

6. Kostuta pohja.

Täyte
1 prk Tutteli persikkaa soseena tai mansikkahilloa
1 prk (250 g) Valio maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl Valio kuohukermaa

7. Vaahdota kerma.
8. Yhdistä kaikki aineet varovaisesti.
9. Levitä seos pohjalle.
10. Leikkaa pohja noin 6 cm:n levyisiksi suikaleiksi.
11. Kääri ensimmäinen suikale rullalle.
12. Laita se pystyyn tarjoiluvadille.
13. Jatka kiertämällä rullan ympärille lisää suikaleita.
14. Pienistä rullista voit tehdä jääkarhulle korvat ja kuonon.

Päälle
3 dl Valio kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
makeisia, hedelmiä tai marjoja

15. Vaahdota kerma.
16. Mausta vanilliinisokerilla.
17. Kuorruta kakku.
18. Koristele haluamallasi tavalla.

muuta
Voit valmistaa kakun myös pyöreäksi kakuksi jättämällä korvat ja kuonon pois. Kakun voi myös pakastaa ennen kuorrutusta.

Juhlasankarin booli
8-10 annosta

1 l Valio ananas- tai omenatäysmehua
1/2 l sitruuna-limettijuomaa (esim. Sprite)

1. Sekoita juomat keskenään boolimaljassa tai lasikulhossa.
2. Valmista booli juuri ennen tarjoilua.
3. Halutessasi voit koristella boolin hedelmillä.

Suklaaleivokset
noin 40 palaa

4 munaa
4 dl sokeria
6 1/2 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
4 rkl kaakaojauhetta
200 g Valio voita tai Voimariinia sulatettuna
2 dl Valio maitoa

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Yhdistä kuivat aineet.
3. Sekoita keskenään voisula ja maito.
4. Yhdistä muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen kuivia aineita ja voi-maitoseosta.
5. Sekoita varoen.
6. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
7. Paista 200 asteessa 20 min.
8. Anna jäähtyä uunipannulla.

Kuorrutus
250 g (4 dl) tomusokeria
50 g Valio voita tai Voimariinia
1 dl vahvaa kahvijuomaa
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vanilliinisokeria

9. Mittaa kaikki aineet kattilaan vanilliinisokeria lukuun ottamatta.
10. Keitä noin 10 min.
11. Kun kuorrutus alkaa saostua, pudota tippa jäähtyneelle pohjalle.
12. Jos se ei imeydy, kuorrutus on valmis.
13. Lisää joukkoon vanilliinisokeri.
14. Kaada loppu kuorrutus pohjalle, levitä lastan avulla.

Pinnalle
nonparelleja

15. Ripottele pinnalle nonparellit heti, ettei pinta ehdi kovettua.
16. Leikkaa paloiksi.
17. Suklaaleivokset säilyvät kannellisessa astiassa jääkaapissa muutamia päiviä.

Herkkuvohvelit
14 kpl

5 munaa
2 dl Valio maitoa
1 prk Valio kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
Voimariinia sulatettuna tai öljyä

Tarjoiluun
Valio kuohukermaa vaahdotettuna, hilloa tai hedelmäpaloja tai marjoja.

1. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa.
2. Lisää muut aineet.
3. Levitä rasvaa pullasudin avulla vohveliraudalle.
4. Annostele taikinaa pannulle 1/2 -3/4 dl /vohveli.
5. Paista kypsiksi.
6. Tarjoa kermavaahdon ja hillon kanssa.

Marjaperhonen
8-10 annosta

1 1/2 l Valiojäätelöä, päärynää tai tiikeriä
3 dl marjoja esim. vadelmia ja mustikoita tai hedelmiä
2 dl Valio kuohukermaa
2 tl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
vohveleita
Vadille kookoshiutaleita tai makeisia

1. Leikkaa jäätelö kahteen osaan kulmittain.
2. Nosta jäätelöstä leikatut kolmiopalat tarjoiluvadille perhosen muotoon.
3. Vaahdota kerma ja mausta sokereilla.
4. Koristele perhonen marjoilla tai hedelmillä, kermavaahdolla ja kookoshiutaleilla tai makeisilla.
5. Leikkaa vohvelista tuntosarvet.

Dippikasvikset

2 kuorittua porkkanaa
1 tuore kurkku
1 pieni kukkakaali
1 prk (425/225 g) pieniä maissin tähkiä
2 omenaa lohkoina

Dippikastike
1 prk Valio kermaviiliä
2 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl hienonnettua persiljaa

1. Leikkaa porkkanat ja kurkku tikkumaisiksi paloiksi.
2. Huuhdo ja paloittele kukkakaali.
3. Kuori ja lohko omena.
4. Asettele ainekset ryhmittäin vadille tai kulhoon.
5. Valmista kastike sekoittamalla aineet keskenään kulhossa.
6. Dippaa kasviksia kastikkeeseen. (Kuvassa.)

Nopeat pikkupizzat
8 kpl

8 kpl pikkurieskoja tai ruisrevittyjä
3 tomaattia
1/2 rkl oreganoa
mustapippuria myllystä
150 g kinkkua suikaleina
1 prk (227/137 g) ananaspaloja
1 pussi (150 g) Valio pizzajuustoa

1. Levitä rieskat uunipellille leivinpaperin päälle.
2. Leikkaa tomaatti viipaleiksi ja nostele rieskoille.
3. Mausta.
4. Levitä päälle kinkkusuikaleet ja valutetut ananaspalat.
5. Ripottele viimeiseksi pinnalle juustoraaste.
6. Kuorruta uunissa 250 asteessa noin 10 min.

muuta
Voit valmistaa pizzat myös mikroaaltouunissa.

Kesäkurpitsa-veneet

200 g Oltermanni juustoa
1 kesäkurpitsa
½ tuoretta kurkkua
1 rasia minitomaatteja
vesimelonia tai viinirypäleitä
cocktailtikkuja

1. Leikkaa juusto, pesty kurkku ja kuorittu vesimeloni (poista siemenet) tasaisiksi kuutioiksi.
2. Pese minitomaatit.
3. Pujottele aineksia vuorotellen cocktailtikkuihin.
4. Halkaise kesäkurpitsa ja laita tarjoiluvadille.
5. Työnnä kesäkurpitsan puolikkaisiin tikkuja airoiksi ja mastoiksi.

Liharuoka

broilerijauhelihaa pkt
5-6 perunaa
5-6 porkkanaa
sipuli
½pss kasvissuikaleita

1. Keitä jauheliha vedessä (jossa ½sipulia, kokonaisia pippureita 4-5kpl ja laakerinlehti).
2. Kuori, pilko ja keitä perunat, porkkanat ja sipuli + kasvissuikaleet.
3. Sitten kaikki vaan tehosekoittimeen (ei laakerinlehteä ja pippureita!!) ja niin hienoksi kuin tarvii..
4. Pakasta.

Aurinkovaahto

1 tlk (250 g) rahkaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 banaani
1 Piltti Aurinkoinen -sose
1 rkl sokeria

Koristeeksi:
ananasrenkaita aurinko strösseliä

1. Vaahdota vaniljakastike.
2. Sekoita vaahtoon rahka, paloiteltu banaani ja Piltti-sose.
3. Lusikoi vaahto jälkiruokakuppeihin ja koristele.
4. Jos haluat kuitupitoisempaa, lisää vaahtoon 2 rkl talkkunajauhoja.
5. Vaniljavaahdon sijasta voit käyttää 2 dl kermaa vaahdotettuna.
6. Lisää silloin sokeria 1 dl tai maun mukaan.

Piimähyytelöt

6 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
3 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
200 g vadelmia

Kastike:
250 g pakastemansikoita
0,5-1 dl sokeria

1. Vaahdota kerma.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia.
3. Purista ne nyrkissä kuiviksi.
4. Sulata mikrossa.
5. Sekoita piimään sulaneet liivatelehdet, sitruunamehu, sokeri ja kermavaahto.
6. Kaada kahvikuppeihin tai kumottaviin annosvuokiin.
7. Hyydytä jääkaapissa noin 4 tuntia.
8. Kumoa hyytelöt vadille.
9. Tarjoa ne mansikkakastikkeen kanssa.
10. Kastike syntyy helposti soseuttamalla sulaneet mansikat sokerin kanssa monitoimikoneessa.
11. Korvaa hyytelön vadelmat Piltti-mangososeella.
12. Hyytelöt on helppo kumota, jos kupit voitelee kevyesti rypsiöljyllä ennen piimähyytelömassan kaatamista.
13. Toinen konsti on kastella kupit nopeasti kiehuvaan veteen juuri ennen kumoamista.

Aurinkoinen Piltti-hyytelö

4 dl maustamatonta luomujogurttia
1 tlk Piltti-aprikoosisosetta
1 banaani
1/2-1 dl sokeria
5-6 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Koristeeksi:
säilykepersikkaa, koristerakeita, sitruunamelissaa.

1. Liota liivatelehtiä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä.
2. Soseuta sillä aikaa banaani.
3. Sekoita se sekä Pilttisose jogurttiin.
4. Mausta sokerilla makusi mukaan.
5. Purista liivatelehdet.
6. Liuota ne tilkkaan kuumaa vettä.
7. Anna jäähtyä vähän ja sekoita liivateliuos jogurttiin.
8. Kaada hyytymään isoon kulhoon tai neljään annosmaljaan muutamaksi tunniksi jääkaappiin.
9. Koristele, ja tarjoa maljoista.
10. Aprikoosisoseen sijaan sopivat myös Piltti-mangosose tai persikka-banaanisose.
11. Banaani tummentaa helposti hyytelön pinnan.
12. Pirskota päälle sitruunamehua tummumisen ehkäisemiseksi, jos teet hyytelöt jo edellisenä päivänä.
13. Jos et halua käyttää liivatetta, voit tehdä jälkiruoan ilman sitä ja tarjota hedelmäistä jogurttijälkiruokaa.
14. Maistuu yhtä hyvältä - rakenne on vain erilainen, eikä annosta voi kumota kuten hyytelöä.

Jogurttijäätelö pakastinta käyttäen

4 dl pakastemarjoja (vadelmia, mustikoita, herukoita)
2 dl maustamatonta jogurttia tai 2 tlk PILTTI jogurttia
sokeria maun mukaan

1. Hienonna marjat tehosekoittimessa.
2. Lisää jogurtti ja pyöräytä sekaisin.
3. Tarjoa heti tai pakasta.
4. Anna sulaa puolisen tuntia pakastimesta ottamisen jälkeen.

Kuningattaren kauramannis

1 l sokeroitua mehua
1 1/2-2 dl kauramannasuurimoita
1 tölkki Piltti-kuningatarsosetta tai 2 dl mustikoita ja vadelmia

1. Mittaa kattilaan mehu (tai 1 litra vettä ja 1/2 dl sokeria) ja anna kiehahtaa.
2. Ripottele sekaan kauramannasuurimot ja anna kypsyä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen.
3. Sekoita lopuksi joukkoon Piltti-sose tai marjat.
4. Tarjoa maidon tai äidinmaidonkorvikkeen kera.
5. Puuro on vauvaperheen perusruokaa.
6. Marjaista puuroa voit tarjota myös kylmänä välipalana.
7. Tarjoa vaihtelevasti erilaisista hiutaleista ja jauhoista tehtyjä puuroja.

Lettuja joka lähtöön

Taikina:
1/2 l maitoa
2-3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

1. Voit tehdä taikinan myös veteen.
2. Vehnäjauhoista yhden desin voit korvata kaurahiutaleilla tai ohrajauhoilla.
3. Sekoita taikina jo kotona valmiiksi muoviseen mehupulloon.
4. Siinä se turpoaa sopivaksi ja sitä on helppo sekoittaa ja kaataa pullosta pannulle.
5. Lettujauheita voi ostaa myös valmiina.
6. Niihin lisätään vain vesi.

Jos tarjoat lettuja alkuruoaksi, valmista suolainen täyte.
1. Sekoita purkillinen tonnikalaa, rasia raejuustoa, 100 g yrttituorejuustoa, tilkka sitruunamehua ja hiukan mustapippuria.
2. Saksi sekaan tilliä.
3. Levitä letulle ja kääri rullaksi.

Täytteeksi sopivat myös:
1. tuorejuusto, johon on sekoitettu pieninä paloina kinkkua, tomaattia, kurkkua
2. salaatinlehdet, perunasalaatti ja tomaattiviipaleet
3. nakit, juustoraaste, ketsuppi

Valmista vaahto mökkioloissa
1. CremeVispistä, joka säilyy pitempään kuin kerma.
2. Letuista voit kasata vaikka täytekakun, mutta kääröt ovat helpompia tarjota.
3. Lisää purkilliseen CremeVispiä ruokalusikallinen sokeria.

Manteliriisi

1 dl puuroriisiä
2 1/2 dl vettä
5 dl maitoa
50 g mantelirouhetta
2 dl kuohukermaa
1/2 -1 dl sokeria

Koristeeksi:
paahdettuja mantelilastuja

1. Keitä riisiä vedessä 10 minuuttia.
2. Lisää maito, kiehauta.
3. Keitä kypsäksi miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, noin 45 minuuttia.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon vaniljasokeri, mantelirouhe, kermavaahto ja sokeri.
6. Tarjoa kylmänä marjasoseen (esim. Piltti-mustikka) tai luumukiisselin kanssa.
7. Kuohukerman sijasta voit käyttää vispautuvaa rasvasekoitetta.

Mustikkasmuutti
(1 annos)

1 dl maustamatonta luomujogurttia
1 tlk Piltti-mustikkasosetta
tai 1 dl mustikoita

1. Sekoita ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittajalla kuohkeaksi juomaksi.
2. Jogurttijuoma sopii jo yli 5-kuukautiselle vauvallekin.

Marjatan mangopuuro

1 l vettä
1 1/2 dl täysjyvämannasuurimoita
2 tlk Piltti-mangososetta
1 tl vaniljasokeria

1. Kiehauta vesi ja lisää siihen samalla sekoittaen mannaryynit.
2. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
3. Sekoita valmiiseen puuroon pari purkillista Piltti-mangososetta.
4. Puuro maistuu yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä, joten sitä voi tehdä reilun annoksen ja säilyttää jääkaapissa aamu- ja välipalaksi tai jälkiruoaksi.
5. Tarjoa vauvalle puuroa äidinmaidonkorvikkeen tai jogurtin kanssa.
6. Jos haluat kuohkeaa vispipuuroa, vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella noin viisi minuuttia.

Pirskahtava päärynäpore

1 l päärynämehua
1 Piltti-päärynäsose
1 pieni pullo päärynälimsaa

1. Sekoita juoma juuri ennen tarjoilua sauvasekoittimella.
2. Alle yksivuotiaan juomasta voit jättää limsan ja jääpalat pois.

Raikas mangorahka Piltistä

250 g rahkaa
2 dl kuohukermaa
1-2 prk Piltti mangososetta
sokeria maun mukaan

1. Vaahdota kerma.
2. Yhdistä kaikki ainekset.

Raparperimuffinit

125 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl raparperinpaloja
1 dl vettä
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.
3. Pehmitä raparperinpaloja vedessä joko kattilassa tai mikrossa sen verran, että ne eivät kuitenkaan hajoa.
4. Lisää sokeri.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään.
6. Lisää ne sekä raparperinpalat ja liemi vuorotellen taikinaan.
7. Sekoita, mutta älä vaivaa.
8. Jaa taikina muffinivuokiin kahdella lusikalla.
9. Kypsennä 200 asteessa 15-20 minuuttia.
10. Raparperia ei suositella alle 1-vuotiaalle.
11. Raparperit voit korvata tölkillisellä PILTTI hedelmäsosetta.

Ratiseva suklaayllätys

2 dl kermaa
1 prk raejuustoa
1/2 dl kaakaojuomajauhetta (esim. Nesquik)
2 dl Cheerios- aamiaismuroja

1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
2. Sekoita siihen kaakaojuomajauhe ja raejuusto.
3. Sekoita murot juuri ennen tarjoilua, etteivät ne ehdi pehmetä.
4. Jätä osa koristeeksi.

Tuorekiisseli
(4 annosta)

4 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
4 dl marja- tai hedelmäsosetta
hedelmäsokeria maun mukaan

1. Mittaa kylmä vesi kattilaan.
2. Sekoita siihen perunajauhot.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli kuplahtaa.
4. Soseuta marjat tai hedelmät sauva- tai tehosekoittimella tai raasta omenat tai päärynät.
5. Nosta kattila levyltä.
6. Lisää marja- tai hedelmäsose.

Voit käyttää kiisseliin myös PILTTI marja- tai hedelmäsosetta.
1. Kiisseli on hyvä vauvan välipala, jota voit säilyttää sopivina annoksina PILTTI tölkeissä jääkaapissa.
2. Sitä on helpompi lusikoida kuin vedellä laimennettua marja- tai hedelmäsosetta.
3. Jos siivilöit kiisselin, voit tarjota sitä vauvalle nokkamukista tai vellipullosta.
4. Ohenna tarvittaessa vedellä.

Broilervartaat

1. Varaa 1-2 broilerin rintafilettä/syöjä.
2. Pistä grillitikku pitkittäin fileen läpi.
3. Kypsennä täysin kypsäksi grillissä.
4. Sivele filettä kypsennyksen aikana öljyllä, ettei se kuivu liikaa.

Yli 8-kuukautiselle vauvalle
1. Broilerinliha maistuu, kun hienonnat sen kypsänä ja tarjoat lisänä kasviksia.
2. Vauvalle voit maustaa lihan yrteillä, mutta varaa aikuisia varten esimerkiksi curryn makuista HP-kastiketta, johon lihaa voi dipata.

Broilervartaiden seuraksi
1. Valmistat uuniperunoita nopeutetusti niin, että keität perunat ensin kypsiksi vedessä.
2. Käärit sen jälkeen folioon ja panet grilliin.
3. Maustettu tuorejuusto perunan kyytipoikana mehevöittää sen mukavasti.

Kasvis-hernekeitto

4 dl kuivattuja herneitä
3 porkkanaa
1-2 sipulia
pala selleriä
1 tl meiramia
1 tl korianteria
2-3 l vettä
1-2 tl suolaa

1. Huuhtele herneet ja liota niitä yön yli.
2. Kaada liotusvesi pois.
3. Keitä herneet uudessa vedessä.
4. Kun vesi alkaa kiehua, kuori pinnalta vaahto pois.
5. Käännä levy ykköselle (asteikolla 1-6).
6. Kuori ja paloittele muut kasvikset.
7. Lisää keittoon.
8. Lisää myös mausteet.
9. Hauduta keittoa vähintään tunnin verran miedolla lämmllä eli kunnes herneet ovat kypsiä.

Yli viisi kuukautiselle vauvalle
1. Keittoa voit tarjota myös, jos tämä ei ole herkkävatsainen.
2. Ota vauvan annos erilleen
3. Lisää suola vasta lopuksi.
4. Keitä kerralla kaksinkertainen annos ja pakasta loput.
5. Saat edullista talviruokaa.
6. Keitto maistuu myös lämmitettynä seuraavana päivänä.

Kasvis-hernekeitto
1. Käy sellaisenaan tai kermalla ja sinapilla terästettynä alkuruoaksi.
2. Saat siitä ravitsevamman pääruoan lisäämällä loppuvaiheessa nakkipaloja, kinkkukuutioita tai lihapullia.
3. Kasvis-hernekeitto valmistuu nopeasti pakastetuista herneistä ja kasvissuikaleista. Sen voi kypsänä soseuttaa tasaiseksi.
4. Keitä vaihteeksi keitto keltaisista herneistä. Ne vaativat hieman pitemmän kypsymisajan kuin vihreät.

Kasvissosekeitto tuorejuustosta

1/2 l vettä tai kasvislientä
2 perunaa
1 porkkana
pala kukkakaalia
1 purjo
ripaus currya
1/2 tl paprikajauhetta
170 g valkosipulituorejuustoa
(yrttisuolaa)

1. Kuori ja paloittele kasvikset ja kypsennä ne pehmeiksi kasvisliemessä.
2. Valuta kasvikset, mutta säästä keitinliemi.
3. Soseuta kasvikset monitoimikoneessa.
4. Lisää keitinliemi niin, että saat sopivan paksun sosekeiton.
5. Kaada keitto takaisin kattilaan.
6. Lisää tuorejuusto ja mausteet.
7. Kuumenna kiehumispisteeseen.
8. Koristele keitto herneenversoilla ja porkkanasta perunankuorimaveitsellä leikatuilla ohuilla suikaleilla.
9. Vaihda kasviksia ja keitto maistuu aina uudelta.
10. Esimerkiksi tuoreesta punajuuresta saa ihanan ja värikkään sosekeiton.

Kukkakaalikeitto

1 l vettä
2 perunaa
1 palsternakka
1 kukkakaali
1 pieni kyssäkaali
pala purjoa
ripaus mustapippuria
tuoreita yrttejä (esim. oreganoa, timjamia, rakuunaa)
(1 dl ranskankermaa)

1. Kuori ja pilko juurekset.
2. Keitä ne kypsiksi vedessä.
3. Soseuta sauvasekoittimella.
4. Mausta lopuksi tuoreilla yrteillä tai jos käytät kuivattuja yrttejä, lisää ne jo alkuvaiheessa.
5. Ota vauvan annos erikseen.
6. Lisää vasta sitten suola.
7. Voit höystää keittoa myös ranskankermanokareella.
8. Keitä reilu annos kukkakaalia ja muitakin juureksia.
9. Soseuta ja jaa vauvalle annoksiksi pieniin pakasterasioihin, jääpalalokerikkoon tai tyhjiin Piltti-purkkeihin.
10. Pakasta.

Liha-kasvispata
(kuudelle)

800 g luutonta naudan lapaa tai etuselkää
1-2 rkl voita tai öljyä ruskistamiseen
2 tl suolaa
mustapippuria
pannun huuhdelientä
2 sipulia
2 porkkanaa
2 paprikaa
pala palsternakkaa
1 tl oreganoa
1 tl salviaa
3 laakerinlehteä

1. Leikkaa liha kuutioiksi tai käytä valmiiksi kuutioitua karjalanpaistilihaa.
2. Ruskista liha kahdessa erässä kevyesti rasvassa pannulla.
3. Siirrä kannelliseen uunivuokaan tai pataan.
4. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Paloittele kasvikset lohkoiksi ja lisää pataan.
6. Huuhtele paistinpannu vedellä.
7. Lisää vesi vuokaan niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.
8. Lisää mausteet ja laita kansi päälle.
9. Anna lihapadan hautua kypsäksi 175-asteisessa uunissa tai miedolla lämmöllä levyllä 1-1 1/2 tuntia.

Tarjoa padan kanssa
1. Keitettyjä perunoita tai samassa uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita.
2. Kuori ja lohko perunat veneiksi ja kierittele ne kulhossa, johon olet lorauttanut vähän öljyä, suolaa ja juustokuminaa eli jeeraa tai muuta lempimaustettasi.
3. Levitä perunalohkot uunivuokaan.
4. Perunat kypsyvät samassa uunissa lihapadan kanssa noin tunnissa.

Pakkaspäivän perunalaatikko

5-6 perunaa
1 sipuli (tai 1 pss peruna-sipulisekoitusta)
1 pieni kirjolohifilee (n. 300 g)
1 prk kevytranskankermaa
2 rkl siirappia (tai hunajaa)
ripaus mustapippuria
1 rkl kuivattua tilliä
1 tl suolaa

1. Voitele uunivuoka.
2. Kuori perunat ja leikkaa suikaleiksi.
3. Kuori ja hienonna sipuli.
4. Voit käyttää myös pakastettua peruna-sipulisekoitusta.
5. Viipaloi kala noin sentin viipaleiksi.
6. Sekoita mausteet ranskankermaan.
7. Levitä ainekset kerroksittain vuokaan.
8. Sekoita joukkoon ranskankermaseos.
9. Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan.

Tarjoa laatikon kanssa
esimerkiksi porkkana-ananassalaattia tai kurkkuraastetta.

Erota alle 1-vuotiaan annos
1. Pikkuvuokaan tai vuoan toiseen reunaan äläkä käytä siihen suolaa ja hunajaa.
2. Kinkku-perunalaatikon saat korvaamalla kirjolohen 200 grammalla palvikinkkua tai valmiita kinkkusuikaleita.
3. Käytä silloin tillin sijasta vaikkapa oreganoa.
4. Broilerilaatikko syntyy 400 grammasta broilerisuikaleita.
5. Käytä mausteeksi currya.

Peruna-porkkanasosekeitto

1 l vettä
5 perunaa
5 porkkanaa
pala purjoa
tuoretta yrttiä silputtuna, esim. korianteria tai rakuunaa

Aikuisille lisäksi:
1/2 dl ruokakermaa
1 kasvisliemikuutio
pippuria myllystä

Vauvan annokseen:
1/2 dl äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta

1. Pese, kuori ja paloittele kasvikset.
2. Pane ensin porkkananpalat kiehumaan veteen ja noin 10 minuutin päästä perunat ja purjot.
3. Keitä kypsäksi.
4. Hienonna sekaan haluamaasi yrttiä.
5. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

Erota vauvan annos:
1. Lisää siihen tilkka äidinmaitoa tai -korviketta.
2. Lisää aikuisten keittoon kasvisliemikuutio ja pyöristä maku ruokakermalla.
3. Kuumenna.
4. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden tai leivän kera.

Nopea hedelmäinen juhlajuoma

1 l appelsiinitäysmehua
0,33 l sitruunajuomaa
jääpalasia
jäisiä pakastemansikoita

1. Yhdistä kaikki ainekset.
2. Kaada juoma heti laseihin.

muuta:
1. Saat nektarin sekoittamalla juomaan purkillisen Piltti porkkana-omenasosetta.
2. Korvaa osa appelsiinimehusta porkkana- tai ananasmehulla.
3. Jäädytä jääpaloja appelsiinimehusta, jolloin ne eivät sulaessaan laimenna mehua.
4. Jäädyttää mehun sekaan marjoja.
5. Osta lasten juhlia varten edulliset muovimukit kertakäyttöisten pahvimukien sijaan.

Juhlijan juustomuffinit

2 dl juustoraastetta
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl currya
2 tl pizzamaustetta
2 dl kermaviiliä
4 kananmunaa
1/2 dl öljyä

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Raasta juusto.
3. Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste keskenään.
4. Sekoita munat ja öljy kermaviiliin.
5. Lisää jauho-juustoseokseen tasaiseksi taikinaksi.
6. Levitä muffinivuoat pellille.
7. Jaa taikina vuokiin tai muffinipellille.
8. Paista uunin keskitasossa noin 12 minuuttia.

Tarjoa muffineiden kanssa:
1. Porkkana- ja kurkkutikkuja tai makeaa hilloa.
2. Muffinit maistuvat parhailta vasta paistettuina.
3. Jos teet ne etukäteen, pakasta ne ja ota juhlaa edeltävänä iltana jääkaappiin sulamaan tai aamulla huoneenlämpöön.
4. Ota muffinien päälle muotilla juustoviipaleista koristeita ja kiinnitä cocktailtikuilla.

Karnevaalien nopea hedelmäsalaatti

1 hunajameloni
2 banaania
1 tlk säilykemandariineja
2 omenaa
2 luumua
2 kiiviä

1. Halkaise meloni.
2. Ota siitä palloraudalla melonipalloja.
3. Kuori ja paloittele hedelmät.
4. Yhdistä hedelmäsalaatin ainekset ja tuo ne tarjolle melonin puolikkaassa.

Käytä mielikuvitusta pipareissa

2 dl siirappia
2 dl sokeria
3 rkl piparkakkumaustetta
300 g voita tai margariinia
2 munaa
11 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
tai 1 kg valmista piparkakkutaikinaa

Koristeluun:
munaa
koristerakeita ja -kuulia, strösseleitä

Kirjailuun:
valmista pursotetta tai valkuais-tomusokerikuorrutusta

1. Kiehauta piparkakkutaikinaa varten siirappi, sokeri ja piparkakkumausteet.
2. Lisää kuumaan seokseen rasva ja sekoita, kunnes se sulaa.
3. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu.
4. Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Siirrä se jähmettymään jääkaappiin.
6. Ota taikinasta kolmannes kerrallaan tai puolen kilon valmispala.
7. Kauli tasaiseksi levyksi.
8. Anna jokaisen painaa haluamillaan muoteilla omat piparinsa.
9. Siirrä piparit leivinpaperin päälle pellille.
10. Voitele piparit ennen paistamista munalla.
11. Ripottele päälle pikkukoristeita.
12. Paista 200 asteessa 5-7 minuuttia uunin keskitasolla.
13. Jos piparit ovat ohuita, tarkkaile, etteivät ne pääse kärähtämään.

Voit koristella piparit myös
1. Paistamisen jälkeen joko valmiilla pursotteella tai sokerikuorrutuksella.
2. Kuorrutukseen tarvitset yhden munanvalkuaisen tai tilkan sitruunamehua, johon sekoitat paketillisen tomusokeria.
3. Voit ripotella koristerakeita myös tomusokerikuorrutuksen päälle ennen kuin se kovettuu (toimi nopeasti!).

Lapset voivat tehdä omat piparikaavat piirtämällä.
1. Leikkaa piirros ja aseta taikinan päälle.
2. Leikkaa piparit juuresveitsellä kaavaa pitkin.
3. Siirrä pellille.
4. Pipareista saat kuusenkoristeita, kun kaivat niihin lämpimänä reiän, josta ripustat nauhan.
5. Anna jokaisen tehdä oma koriste kotiin vietäväksi.

Liimaa piparit yhteen sokeriliimalla
1. Liimaamalla piparit sokeriliimalla yhteen.
2. Liimaa saat kuumentamalla 1 dl sokeria ja 1 1/2 rkl siirappia.
3. Liima on polttavan kuumaa, joten liimaus on aikuisten hommaa.
4. Jos liima pääsee kovettumaan, sen saa uudelleen pehmeäksi lämmittämällä.

Pääsiäisen helpot lammaspullat

500 g lampaan jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1 1/2 dl täysmaitoa
1 muna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 1/2 tl minttua
1 tl oreganoa
1 tl persiljaa
1 tl mineraalisuolaa

1. Pane korppujauhot turpoamaan maitoon.
2. Hienonna sipuli ja pehmennä mikrossa noin minuutissa.
3. Sekoita kaikki ainekset jauhelihaan ja vaivaa taikinaksi.
4. Muotoile taikinasta lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille.
5. Paista 200 asteessa 15<20 minuuttia.
6. Tarjoa ruisriisin ja esimerkiksi Findus-wokkivihannesten kera.

Kastikkeeksi sopii
1. Hapanimelä ruskea kastike.
2. Sulata ruokalusikallinen voita, sekoita siihen pari ruokalusikallista vehnäjauhoja.
3. Lisää pari desiä vettä ja yksi Piltti-omenasose.
4. Mausta Maggin wok- maustekuutiolla ja puolella teelusikallisella kuivattua minttua.

Lammaspullat maistuvat
1. Lapsille ehkä paremmin kuin kokolihainen lammaspaisti.
2. Voit tehdä pyörykät myös naudasta tai sika-naudasta.
3. Kerralla paistuu useampikin pellillinen < loput voi pakastaa vaikka vappuna dipattaviksi.

Yli viisi kuukautiselle vauvalle
1. Kypsennä osa jauhelihasta erikseen vesitilkan kanssa.
2. Tarjoa ruisriisin tai Piltti-peruna-parsakaalisoseen kanssa.
3. Jos vauva ei ole vielä tottunut murumaiseen lihaan, soseuta liha liemineen sauvasekoittimella.
4. Keitä saman tien 200 g jauhettua paistia desilitrassa vettä noin 8 minuuttia.
5. Jaa seos jääpalalokerikkoon.
6. Pakasta muovipussissa.
7. Saat kerralla vauvanruokaa moneksi päiväksi.

Vappuvohvelit

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
175 g margariinia tai voita
6 dl maitoa
2 munaa
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa maito, pehmeä rasva ja munat sähkövatkaimella sekaisin.
2. Lisää kuivat aineet ja vatkaa kuohkeaksi taikinaksi.
3. Kerma tai rasva tuo vohvelitaikinaan rapeuden ja sokeri kauniin paistopinnan.
4. Kuumenna vohvelirauta.
5. Voitele se ensimmäistä vohvelia varten.
6. Sen jälkeen taikinan rasva riittää paistamiseen.
7. Jos et omista vohvelirautaa, paista taikinasta lettuja.
8. Paista vohvelit kauniin ruskeiksi.
9. Tarjoa hedelmäsalaatin ja mangorahkan kera.


Vauvan jouluateria

Yli kahdeksankuiselle vauvalle
1. Voi helposti valmistaa oman jouluaterian rasvattomasta possun kinkusta tai fileestä, porkkanoista, perunoista ja kuivatusta luumusta.
2. Paloittele noin 100 g rasvatonta possun kinkkua pieniksi kuutioiksi.
3. Keitä pienessä vesimäärässä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
4. Pese ja kuori sillä aikaa kolme perunaa ja yksi porkkana.
5. Lisää ne kiehumaan.
6. Paloittele sekaan kaksi luumua ja hieman rosmariinia.
7. Keitä vielä kymmenisen minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
8. Soseuta sauvasekoittimella vauvalle sopivaksi.
9. Tarjoa lisänä Piltti-omenasosetta.
10. Annoksesta riittää usealle aterialle.
11. Säilytä peitettynä jääkaapissa.

Lasten herkkutikut bileisiin

12 isoa lihapullaa
2 punaista paprikaa
1 kurkku
4 porkkanaa
4 vaaleaa sämpylää
6 tuoretta luumua

1. Paloittele paprikat, kurkku ja luumut.
2. Kuori ja pilko porkkanat.
3. Halkaiset sämpylät.
4. Pujottele ainekset bambutikkuihin.
5. Tarjoa kylminä.

Lammas-munakasrulla

1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
300 g lampaan jauhelihaa
1 tl kuivattua salviaa (tai 1 rkl tuoretta)
1 tl kuivattua basilikaa (tai 1 rkl tuoretta)
(1/2 tl suolaa)
ripaus mustapippuria, valkopippuria
1/2 pss Findus Kina Mixiä tai 1 pss pakastemaissia
6 munaa
2 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
100 g (1/2 pss) emmentaljuustoraastetta

1. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
2. Kuullota ne paistinpannulla öljytilkassa.
3. Murenna sekaan lampaan jauheliha (naudan paistijauhelihakin käy) sekä kuivatut yrtit ja mausteet ja ruskista.
4. Lisäksi ripaus suolaa, jonka voit jättää poiskin, jos tarjoat munakasta alle 1-vuotiaalle.
5. Lisää joukkoon puoli pussillista Kina Mixiä tai pussillinen pakastemaissia.
6. Sekoita kulhossa munakasseos munista, vedestä ja vehnäjauhoista.
7. Kaada jauheliha-kasvisseos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle ja päälle munakasseos.
8. Ripottele pinnalle juustoraaste.
9. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
10. Anna munakkaan vähän jäähtyä ja kääri se sitten rullalle.
11. Tarjoa tomaattisalaatin ja hyvän leivän kera.
12. Munakkaasta voi nauttia yli 8 kuukauden ikäinen.

Pellavaleipä tai sämpylät

2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
5 1/4 dl sämpyläjauhoja
1/ 4 dl pellavansiemeniä
1 1/2 tl kuivahiivaa tai 10 g tuorehiivaa

Leipäkoneohje:
1. Mittaa aineet paistovuokaan yllä olevassa järjestyksessä.
2. Valitse ohjelma ja käynnistä tai ajasta haluamaasi aikaan.

Sämpylät:
1. Tee kaksinkertainen annos taikinaa.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja mittaa joukkoon suola, siirappi ja öljy.
3. Alusta taikinaan jauhot ja pellavansiemenet.
4. Vaivaa käsin tai koneella niin, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista.
5. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se 20 osaan.
6. Pyöritä sämpylät kohoamaan pellille liinan alle noin puoleksi tunniksi.
7. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.
8. Voit jättää sämpylät ulkoilun ajaksi kohoamaan viileään paikkaan ja panna ne uuniin, kun tulet sisään.

Reippailijan vuokarieska

3 1/2 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1/2 tl fenkolia

1. Liuota hiiva veteen ja sekoita muut ainekset löysäksi taikinaksi.
2. Kaada voideltuun vuokaan.
3. Pane vuoka kylmään uuniin 15 minuutiksi.
4. Käännä uunin lämpötila 200 asteeseen.
5. Anna leivän paistua tunnin ajan.
6. Kypsä leipä kumisee koputtaessa ja irtoaa vuoan reunoilta.
7. Voit valmistaa samalla kertaa kaksinkertaisen annoksen ja pakastaa toisen leivän.

Keitetyt lihapullat

400 g jauhelihaa
1 peruna
1 muna
1 dl vettä
1 rkl maitojauhetta
hiven valkopippuria

1. Raasta kypsä tai raaka peruna raastinlaudalla.
2. Sekoita ainekset.
3. Muodostele taikinasta märällä kädellä pyöryköitä.
4. Keitä lihapullia 5 min. esim. kasvisliemessä tai vedessä, joka on maustettu tomaattisoseella.

Kesäkeitto pakastevihanneksista

3 perunaa
1 pkt pakastevihanneksia
pieni pkt pakasteherneitä
1/2 maitoa
1/2 l vettä
persiljasilppua
munankeltuainen

1. Keitä perunalohkoja vedessä 10 min.
2. Lisää pakastekasvikset.
3. Keitä 5 min.
4. Lisää maito ja kuumenna kiehumispisteeseen.
5. Vatkaa munankeltuainen ja hiukan kuumaa lientä kulhossa ja lisää keittoon.
6. Mausta persiljalla.

Soseuta vauvan annos:
1. Haarukalla tai sosemyllyllä.
2. Lisää suola muun perheen annokseen.

Pirtsakka hedelmäsalaatti

2 omenaa tai päärynää
2 banaania
1 prk persikkaa
sokeroimatonta appelsiinituoremehua

1. Kuori omenat ja banaanit.
2. Paloittele kaikki hedelmät.
3. Pane ne tarjoiluastiaan.
4. Käytä liemeksi persikkapurkin liemi ja appelsiinituoremehua.

Ruispuolukkapuuro

1l vettä
3-4 dl ruisjauhoa
1 1/2 dl puolukka- tai karpalosurvosta
1 dl sokeria

1. Sekoita puuroainekset keskenään kattilassa.
2. Kypsennä puuroa ensin liedellä 20 minuuttia.
3. Hauduta lopuksi uunissa pari tuntia.

Tuorekiisseli

2 dl vettä
1 rkl perunajauhoa
1 dl nektaria tai marjasosetta

1. Kuumenna vesi.
2. Lisää siihen kylmään vesitilkkaan sekoitettu perunajauho.
3. Anna kiehahtaa.
4. Lisää hieman jäähtyneeseen kiisseliin nektari tai marjasose.

Vaniljakastike

1/2 l maitoa
1 kananmuna
1 rkl perunajauhoa
1-2 tl vaniljasokeria

1. Vispaa maito-muna-jauhoseosta
2. Anna seoksen jäähtyä.
3. Mausta se vaniljasokerilla

Helppo appelsiinimehu

1 appelsiini
2 vettä

1. Pese appelsiini ja leikkaa siitä lohko.
2. Poista kivet ja purista lohkosta mehut.
3. Lisää yhtä paljon keitettyä vettä.
4. Samalla tavalla voit valmistaa mehua myös greipistä tai mandariinista.
5. Kun vauva juo mehua suuremman määrän, puserra se sitruspusertimella.


 

Yhteistyössä