Vihreä kakka

Mistähän voisi johtua kun meidän 5 viikkoisella tytöllä on tullut jatkuvasti vihreää kakkaa? Allergiaa? Saa pelkästään nannia. Neuvolasta sanoivat että ei kannata vaihtaa korviketta. Tyttö saavutti lahtöpainon vasta 3 viikkoisena ja 4 viikkoisena oli tullut painoa +200g.
 
Ai, mikähän sen voisi sitten tehdä? Mihin vaihdoitte? Ei siis välttämättä mitään maitoallergiaa? Vatsavaivoja oli paljon, nyt ehkä hieman rahoittunu. Ihmettelen miksi neuvolasta oikeen sanottii että ei kannata lähteä vaihtamaan.?
 
Mä olen kuullut, että runsaat ilmavaivatkin voivat värjätä kakan vihreäksi, joten ei tosiaan välttämättä liity mitenkään allergiaan. Kyllä mäkin ainakin kokeilisin toista korviketta, jos se sulaisi paremmin.

Mutta tuon ikäisellä on normaalistikin kyllä ainakin jonkinverran vatsanväänteitä, liittyy suoliston kehitykseen. Ehkä neuvolassa ajattelivat, että teidän kannattaa nyt vaan katsoa tämän vaiheen yli?
 
Viimeksi muokattu:
Mietityttää myös onko painoa tullut vähän liian vähä, syntyessään painoi 3700g, aluksi paino tippui -10 % nyt vauva siis 5 viikkoinen ja painoa 4100g.?
Pitäiskö kokeilla vaikka nannin ha 1, vai mitä olisi hyvä kokeilla?
 
Meille paras korvike oli Semperin Baby Semp. Vauvastakin riippuu aika paljon mikä korvike sopii ja mikä ei.

Meillä tais olla aika samoissa lukemissa paino tuon ikäisenä.. Eikä siitä kukaan huolestunut kun vauva oli tyytyväinen, söi hyvin ja pissasi ja kakkasi usein. Teidänkin vauvalla mun mielestä ihan hyvin alkanut paino nousta alun jälkeen. Ammattilainenhan en tosin ole.. :D
 
Viimeksi muokattu:
Auttakaa nopeasti! Meidän tytöllä ollut tosiaan vihreetä kakkaa, nyt 5 viikkoinen. Ollaan annettu nannia ja kokeiltii nyt nan ha1, ollaan 2 kertaa annettu tänään ja vatsa toiminut heti, yleensä kun toimii vain kerran päivässä ja tuntuu kun olisi itkuisempi, voi toki olla myös väsynyt kun ei ole saanut kunnolla nukutuksi. Onkohan vain alkuun näin vai eikö tuo sovi hänelle, pitäisikö siis lopettaa? Ja pitäisikö aina ensiksi sekoittaa vanhaa ja uutta korviketta keskenään vai voiko vaihtaa suoraan? Seuraavaksi ajateltii kokeilla tuota semperin baby sempiä tai nutrilon omneoa, tietäs vaa kumpaa kannattais kokeilla.? Ei vissii kovin hyväksi vaihdella kokoajan merkkiä?
 
Jos toi omituinen väri kakassa ei poistu edes merkkiä vaihtamalla niin sitten kannattaa mennä lastenlääkärille, vaikka sitten yksityisen kautta mikäli neuvola ei korvaansa heilauta. Myös allergia voi oireilla epämääräisillä ulosteilla vaikka ei olisi näppylöitä jne. Toivottavasti kuitenkin korjaantuisi toista korviketta kokeilemalla. Aika friikki neuvo neuvolalta olla kokeilematta korvikemerkin vaihtoa, on niissä jonkin verran eroja.
Meillä ei käy kuin rintamaito vaikka ei sinällään allergiaa olekkaan. Tosin ei ollakaan nähty sen kummemmin vaivaa etsiä sopivaa merkkiä koska ei ole mikään pakkojuttu kun edelleen imetän tota kohta 7kk ikäistä.
 
Auttakaa nyt joku! eli nyt kun annettiin nan ha1 nii vatsa alkoi toimimaan joka syötön jälkeen, mutta minusta hieman vetisempää, en tiedä mikä on sitten ripulia kun kakka on aina löysää. Nyt annettii taas takasi nannia nii vatsa tuntuu olevan tosi kipee kun kakka ei tule. Pitäisikö siis antaa taas nannin ha1 vai eikö sekään käy, olisiko vatsa heti ekan päivän jälkeen ollut parempi? Pitäisikö siis vaan vaihtaa merkkiä?
 
En osaa suoraan vastata siihen mitä maitoa kannattaisi käyttää, mutta kerron omia kokemuksia meidän 8 viikoisen mahavaivoista. Maitona meillä on alusta asti ollut Nan HA ja annoimme myös 2 viikon ajan tavallista Nannia ja HA:ta vuorotellen kun isovanhemmat toivat tuliaisina väärää maitoa. Tämän n. kahden viikon aikana kun käytettiin maitoja sekaisin kakka oli aika vihertävää koko ajan ja ilmavaivoja oli vähän. Sitten siiryttiin pelkkään HA:n ja kakka on ollut normaalia värin ja koostumuksen puolesta.

Ongelmia on tuottaneet d-vitamiinien sopivuus. Ollaan tähän mennessä koitettu 3 eri merkkiä joista Rela drops +D aiheutti vauvalle viikon kestäneen ripulin (kakka imeytyi täysin vaippaan ja lopuksi limaista kakkaa). Ripulin ajan annoin maitoa aina kun oli nälkäisen oloinen, mutta maitomäärä ei ennen eikä jälkeen ollut kovinkaan paljon pienempi. Vauva oli myös koko ajan pirteä ja iloinen, paitsi silloin kun sai d-vitamiineja. Kaikista d-vitamiineista on tullut kovat ilmavaivat ja ajoittain vihreää kakkaa jonka ole yhdistänyt koviin ilmavaivoihin. Nukkuminen on ollut huonoa ja joka syötöllä vaippaa tulee kakkaa. Muutama päivä vitamiinin annon lopettamisen jälkeen maha on rauhoittunut ja kakkaa alkanut tulla harvemmin. Olen huomannut että muutoksia tehdessä meidän pojalla menee aina maha sekaisin enemmän tai vähemmän ja tosiaan vie pari päivää rauhoittua. Ilmavaivat ovat helpottaneet yleensä seuraavana päivänä kun ei vitamiinia ole annettu.

Syntymäpaino meillä oli 3200g ja viiden viikon kohdalla 4700g. Paino tippui myös 10% ja syntymäpainokin oli -1 käyrällä, nyt mennään 0-käyrällä.

Ajattelisin että muutoksissa kannattaa seurata muutama päivä mihin suuntaa tilanne kehittyy. Vauvan suolisto kun ei yhdellä kerralla kuitenkaan tyhjene. Toki jos vauvasi vaikuttaa kipeämmältä tai muuten huonovointisemmalta toisen korvikkeen kanssa ei varmaankaan kannata jatkaa sen antoa. Jos tuntuu ettei neuvolasta ei saa apua kannattaa varmaan hakeutua yksityiselle lääkäriin jos maidon sopivuus arvelluttaa.
 
Mä kyllä vaihtaisin maitoa jos toisella maidolla on selkeästi parempi vaikutus. Pienen vauvan kakan kuuluukin olla sellaista lirua. Ainakin rintamaidolla olevalla on vasta nyt kun kiinteitä saa niin alkanut kakka kiinteytymään.

Niin ja jos vaihtaa ruokavaliosta ihan mitä tahansa, ihan kuin meillä aikuisillakin, niin menee aikaa ennen kuin alkaa vaikuttamaan. Eli kokeile nyt ainakin viikko tai kaksi sitä toista maitoa niin pitäisi alkaa näkymään onko apua vai ei. Ja jos ei maitokorvikkeen vaihtokaan auta niin hae apteekista maidotonta korviketta kokeeksi, pidä ainakin pari viikkoa sillä ja sitten anna pieni tippa peruskorviketta. Jos vielä silloinkin tulee oireita niin kipin kapin allergia- tai lastenlääkärille, voipi olla maitoallergia kyseessä ja heidän kautta saat korvikkeeseen reseptin ja korvauksen siitä (on kallista ilman reseptiä)
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos paljon vastauksista. Meillä tosiaan kanssa nuo Rela D Dropsit käytössä, voisikohan ne olla sitten syynä vatsan väänteisii, mutta tosiaa kakkakin vihreää. Voiko vitamiinit lopettaa hetkeksi kokonaan kokeeksi?
Kokeiltii nyt vielä antaa tuota nannin ha1, mutta tuntuu kun vatsa olisi kipeempi (ollaan nyt vuorokausi annettu) mutta kakassa olin näkeväni hieman keltaista, että olisiko kuitenkin sopivaa. Mutta jos tästä tulee nyt kamalat kivut nii siirrynkö hetkeksi takasi perus nannii vai voinko vaihtaa suoraan tuohon Semperin Baby Semppiin vai tekeekö se vielä kipeämmäksi mahan vaihdella jatkuvasti uuteen? Ostettiin tuota jo kotiin.
 
Mä kyllä kokeilisin sitä baby semppiä jos sitä ei vielä ole testattu. Mitä olen kuullut korviketta antavilta äideiltä niin se olisi sopinut suurimmalle osalle hyvin, nannista mä olen kuullut ettei käy monelle. Rela dropsitkin voi aiheuttaa omaa masuvaivaa, ehkä merkin vaihto olisi hyvä idea. D-vitamiinia löytyy muiltakin valmistajilta, maitohappobakteereita voi antaa erikseenkin vaikka maitoon sekoitettuna. Ainakin meillä toimii bioteekin probiootti baby-valmiste sekoitettuna rintamaitoon tai soseeseen ja d-vitamiini erikseen. Multivitan valmistama D-tippa on ollut hyvä ton meidän herkkävatsaisen kanssa.
 
Kyllä on hankalaa tämä, jatkuvasti saa miettiä mitä tehdä ja harmittaa niin toisen puolesta. Nyt kakka oli aika paksua, pelkään että kohta on ummetusta. Vauva tuntuu tosi väsyneelle mutta itkuakin piisaa. Pitäiskö vielä katsoa tätä nanni ha1 vai siirtyä jo siihe semperiin, mutta pelkään että vatsa menee vielä enemmän kipeäksi kun jatkuvasti antaa uutta. Alkaa tuntuu jo tosi pahalle, eikä neuvolaankaa voi ottaa yhteyttä kun eivät tunnu jaksavan kuunnella ja heidän mielestä ku sitä korviketta ei kannata vaihtaa. Päivät menee siihe ku miettii mikä on järkevää, niin stressaavaa. Eikä tiedä onko tuo huuto vaa väsymystä kun tuntuu että jatkuvasti häntä väsyttää vai mikä on.
 
Sinun tilanteessa antaisin yhtä ja samaa maitoa useamman päivän ja katsoisin mihin tilanne kehittyy. Mahavaivat ei kuitenkaan ihan hetkessä rauhoitu tekee mitä muutoksia tahansa.

Meillä eri korvikkeita sekaisin annettuna kakka oli milloin minkäkin väristä. Meillä D-vitamiinit lopetettiin merkinvaihtojen välillä muutamaksi päiväksi ja ilmavaivat helpotti aina. Korvikkeissa on kuitenkin lisättynä myös d-vitamiinia joten täysin ilman vauva ei jäänyt tippojen taukojen aikana. Maitoallergiaa minäkin olen pelännyt, mutta päätynyt siihen, että d-vitamiini on syyllinen vatsavaivoihin. Maitohappobakteerit meillä pahensivat vielä tilannetta ja ripulin rauhoittuminen vei tosiaan viikon.

Vauva voi olla myös itkuisempi ja herkempi sekin vuoksi jos kovasti itse stressaat tilannetta. Joten voisi olla hyvä tosiaan ihan rauhassa katsoa jokunen päivä uuden maidon kanssa, oli se sitten mikä tahansa.
 
Viimeksi muokattu:
Onpa sulla tosi tympeä neuvolaterkka jos ei jaksa kuunnella. Sitä vartenhan ne siellä on töissä eivätkä vaan p****ttä hautomassa. No, mekin jouduttiin refluksitautiepäilyn (joka myös oli aika paha refluksi lääkärin mukaan) menemään yksityiselle, koska neuvolan mukaan kyseessä oli täysin normaali pulauttelu. Diagnoosi tuli siltä istumalta pelkällä oirekuvauksella, saatiin lääkkeet ja ongelma poistui.
Sinuna mä kokeilisin vielä sen baby sempin ja D-vitamiinien brändivaihdon, jos ei nekään auta niin mene hyvä ihminen sen vauvasi kanssa sitten vaikka yksityisen puolelle lastenlääkärille niin saat apua tohon ongelmaan. Allergia voi oireilla pelkästään suoliston kautta, ja moni allergikon äiti sanoo et just se vihreä kakka on ollut tuntomerkkinä. Tuli aika paljon skrollailtua nettiä läpi kun omalla muksulla oli ongelmia refluksitautinsa takia ja oli ties millaista oiretta milloinkin.

Toivottavasti sä saat ton asian kuntoon nopeasti. Tsemppiä ja voimia, ei ole helppoa katsoa jos omalla pienokaisella on kurja olla :hug:
 
Yö oli taas aika levoton, yleensä on nukkunut hyvin. Joten päätin nyt antaa sitä Semperiä, katsotaan miten käy. Sairaalassa ollessa tytölle tuli aina syönnin jälkeen iho täyteen punaisia läiskiä, mutta sanoivat sieltä että joutuu tekee kovasti töitä syödessä niin siksi tulee, voikohan olla näin? Nyt ei kyllä ole tullut, joskus jotain näppyjä vähäksi aikaa syönnin jälkeen. Mutta Kiitos kun te edes autatte mua, etten joudu ihan yksi miettimään! <3
 
Heippa!
Meillä vauva nyt 5kk! aluksi, tai ainakin ensimmäiset kuukaudet, milläkin oli runsaasti vihreitä ja limaisia kakkoja! Vauva on täysimetyksellä edelleen! Ekat viikot olivat yhtä huutoa ja piereskelyä! Ajattelin itsekin, että allerginenhan tuo on! D-tippoja aloin antamaan vasta varmaan reilun kuukauden iästä tosi varovaisesti ja nimenomaan Jekovitia, kun on vesipohjainen...toisilla käy noiden tippojen öljyt vatsaan! Kokeilepa pitää D-vitamiineja tauolla vaikka parikin viikkoa, et aiheuta mitään hallaa sillä lapsellesi ja pysy samassa maidossakin nyt pidemmän aikaa! Vauvan suoli toipuu hitaasti, viikoissa! Kehittymätön suoli ja ilmavaivat voivat olla syynä vihreään kakkaan, katsele rauhassa ja jos liikaa huolettaa, vie vauva ihmeessä lääkärille oman mielenrauhan säilyttämiseksi! Mikään ei ole kamalampaa kuin menetetty vauva-aika vihreän kakan takia ! Tsemppiä sinne :) Toivottaa vihreiden kakkojen kyttääjä (x2) :D
 
JEEESSS!!! Nyt kakka oli keltaista :) Ollaan annettu nyt 2 vrk sitä semperiä, jospa se siis olis sopivaa. Toivottavasti masu olis nyt parempi ja itkut vähän vähenis! Yöllä tyttö heräs 2h välein kauheeseen itkuu, ihan kun olisi säikähtänyt jotakin, ei ole ennen sellaista tehnyt :/ Lopetti kun silittelin. Mutta siis oli ihan täydessä unessa.
 
Mulla on se käsitys että voi olla allergiaa tai korvike ei sovi jos on vihreetä.
Mutta siis nyt vauvan vatsa meni ihan vesiripulille :( Onkohan vaa siitä kun ollaa nii paljon vaihdeltu vai onkohan nyt nii että tuokaan ei sovi? Osaako kukaan sanoa? Mitähän nyt kannattais tehdä,taasko vaihtaa korviketta?
 
nii ja tietty jos tulee paljon ilmaa nii voi värjätä vihreäksi, mutta jos vauva on tyytyväinen muuten nii varmaa on ihan ok.
Nyt alkoi kyllä itseä huolettaa jos tuolle vauvalle ei kohta sovi mikää korvike :( Ehdin jo olla nii mielissää, on nii raskasta ku ei tiedä miten auttaa toista.
 
täällä jo 3,5kk ikänsä ajan ollu vihreetä,eikä edes itke paljon tms. (pelkästään kun on nälkä/väsymys). niin en oo aatellu,että ei ois normaalia. ja se on useesti löysää,mutta ei mitään oireita oo ollu. kun ei neuvolassakaan oo kyselty mitään,eikä oo tullu mieleen kysyä.. pitäis varmaan ens käynnillä. no ilmavaivoja on :D mutta ei niistäkään valita.

voihan se vesiripuli mennä ohi vielä. täällä ainakin aina välillä löysempää,eikä mitään kummempaa oo käyny.. ehkä se vaan jotenki aina vaihtelee? ellei sit itke paljon tms.?
 

Yhteistyössä