Virallinen ruokaympyrä muuttuu!

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
Hmm. toisinsanoen ruoanhinta kasvaa. Mitenköhän on sen perunan laita, kuuluuko se vieläkin ruokaympyrään vai ei? Meillä syödään paljon lihaa ja pottuja, myös vihanneksiakin uppoo jokaiseen, mutta ei joka päivä sitä määrää mitä ympyrät näyttävät.
 
Alkuperäinen kirjoittaja blondi:
Todella moni karppaaja syö aamiaiseksi pekonia.
Se on todella suolaista ja rasvaista.
Karppaajakin tarvitsee suolaa. Ja runsaampi rasvan saantihan on ihan perusjuttu.
Ota huomioon, että karppaajilla jää leipien suolat saamatta. Ruoka suolataan samalla tavalla kuin aiemminkin. Itse olen vaihtanut tavallisen suolan parempaan ruususuolaan. Pekonia en syö, mutta kylkisiivuja syön silloin tällöin.
 
maldonilainen
Suolassa, jota teollisuus käyttää, on paakkuuntumisenestoaineena syanidia ja mitä enemmän tuollaista jauhetta (sitähän voi olla myös jauhoissa!) syö missä tahansa muodossa, ei varmasti ole hyväksi kenellekään, liikasaanti ilmenee yskänä. Mutta eipä vaan sitä kielletä missään? E536 esimerkiksi ei sovi herkimmille ollenkaan, edes pieninä määrinä.
Arvelen sen myös aiheuttavan anemiaa.
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=10&t=43626


Tässä tärkeää asiaa karppaajille:
 
juu
Alkuperäinen kirjoittaja rv:
Alkuperäinen kirjoittaja Jaana:
Ihan vilpittömästi kyselen, joten toivottavasti ei kauheasti mollata, että mikä perunassa on huonoa vs. täysjyväpasta tai -riisi?
Ei perunassa mitään huonoa ole! Enemmän siinä on ravintoaineita ja mm C-vitamiinia kuin pastassa. Ja vähemmän kaloreita/100g kuin riisissä ja pastassa.
No kannattaako sitä verrata pastaan tai riisiin, perunaa siis? Koska pasta ja riisi on ihan turhia kaloripommeja.

Eikö sitä pidä verrata siihen, mitä ylipäänsä tungetaan kurkusta alas? Jos otat perunan tilalle vaikkapa kunnollista luomulihaa tai paljon erilaisia kasviksia tai mitä tahansa muuta..niin perunan ravintoarvot ovat aika huonot jo verrattuna siihen laadukkaampaan tuotteeseen.

Eli ei verrata siihen mihin on totuttu, vaan pitäisi nähdä se ruokavalio kokonaisuutena. Tämähän on monelle aika vaikeaa ja siksi kai ne rustaa noita ruokaympyröitä, kun moni näkee sen ruuan vain yhtenä ateriana..tai vaikka niin, että kun syöt pari kivaa ruokaympyräateriaa päivässä niin sitten voi vetää suklaalevyn illalla ;)

Ihan hyvä että tarkistelevat tuota ruokaympyrää. Itse sain neuvolasta sen ja meinasin pökrätä, kun huomasin kuinka paljon päivästä suositellaan syötävän riisiä ja pottua yms ja kuinka vähän valkuaisaineita!

Ruokaympyrän muutoksessahan oli kuitenkin kyse täysjyväviljan korostamisesta valkoisten jauhoista tuotettujen ym tilalle. Sekä sokerin määrän pienentämistä suosittelevaa linjaa. Ja vähemmän toruja eläinrasvoille. Ylipäänsä hyvien rasvojen määräähän jo lisättiin tuossa muistaakseni vajaa vuosi sitten ruokaympyrään..ja tämä määrähän on vieläkin aika pieni.

Vielä sitten karppaukseen, mikä menee hieman sivuun kyllä aiheesta, niin se on kyllä vähäsuolaista tyyliä ja siinä on myös aika vähän lisäaineita sekä säilöntäaineita monella ruokapöydässä. Kannattaa tutustua tuolla karppi-foorumilla aiheeseen, niin pääsee vähän sisään mitä se homma on. Jossain kaksplussallahan on aika rajoittunutta tämä keskustelu.

 
hmm
Alkuperäinen kirjoittaja piina:
Hmm. toisinsanoen ruoanhinta kasvaa. Mitenköhän on sen perunan laita, kuuluuko se vieläkin ruokaympyrään vai ei? Meillä syödään paljon lihaa ja pottuja, myös vihanneksiakin uppoo jokaiseen, mutta ei joka päivä sitä määrää mitä ympyrät näyttävät.
Lihaa ei tartte tunkea kitusiin niin paljon kuin noita turhia hiilihydraatteja (riisi ym). Siis se on laadukkaampaa. Joten ruokalautasen hinta ei nyt älyttömiä nouse, siihen lisukkeeksi hankitte vaan lisää noita rehuja. Kukkakaalit ja parsakaalit ym on kyllä aika edullisia ja saa ympärivuodenkin. Tietysti pakastealtaan tuotteet eivät ole ravintoarvoltaan samaa kuin tuoreet.

Ehkä pitäisi miettiä ruokalautasen hinnan lisäksi sitä, kuinka laadukasta se on. Varsinkin jos omille lapsille sitä syöttää? Itse ainakin mietin tätä ja monesti mietin sitäkin, että jos se auttaisi pitämään minut paremmassa kunnossa pitempään. Millä on elämänlaadullisesti todella suuri merkitys.
 
maldonilainen
Imettävien äitien kohdalla karppaus tarkoittaa aina luomutuotteita, lihaa, kananmunia ja juustoja. Nyt muuten saa Juustoportilta luomukermaviiliäkin ja ihanaa luomuvoita ja luomukermajuustoa:)
http://www.juustoportti.fi/index.php?page=tuotteet&kategoria=Luomutuotteet

Ihme ja kumma, että nyt vasta, kun ei kaikki entiset "tavalliset" kelpaa enää vientiin...;-)
 
Alkuperäinen kirjoittaja hmm:
Alkuperäinen kirjoittaja piina:
Hmm. toisinsanoen ruoanhinta kasvaa. Mitenköhän on sen perunan laita, kuuluuko se vieläkin ruokaympyrään vai ei? Meillä syödään paljon lihaa ja pottuja, myös vihanneksiakin uppoo jokaiseen, mutta ei joka päivä sitä määrää mitä ympyrät näyttävät.
Lihaa ei tartte tunkea kitusiin niin paljon kuin noita turhia hiilihydraatteja (riisi ym). Siis se on laadukkaampaa. Joten ruokalautasen hinta ei nyt älyttömiä nouse, siihen lisukkeeksi hankitte vaan lisää noita rehuja. Kukkakaalit ja parsakaalit ym on kyllä aika edullisia ja saa ympärivuodenkin. Tietysti pakastealtaan tuotteet eivät ole ravintoarvoltaan samaa kuin tuoreet.

Ehkä pitäisi miettiä ruokalautasen hinnan lisäksi sitä, kuinka laadukasta se on. Varsinkin jos omille lapsille sitä syöttää? Itse ainakin mietin tätä ja monesti mietin sitäkin, että jos se auttaisi pitämään minut paremmassa kunnossa pitempään. Millä on elämänlaadullisesti todella suuri merkitys.


Niin siis kyllähän juureksia saa halvalla, mutta millä saan lapset syömään niitä puolilautasellista? Porkkana uppaa kaikkiin erimuodoissaan (itse en voi syödä raakana), mutta noi muut vaihtelevasti lapsesta riippuen
:/ Lihaa taasen menee meillä paljon ihan vain kun se on niin hyvää. Peruaan taasen kun se on ihan hyvää ja edullista.
 
shihtzu
En ole koskaan tuijottanut tuota ruokaympyrää enkä jatkossakaan, mä syön mitä haluan ja ainakin tähän asti on ihan hyvin mennyt, ei tuota ylipainoakaan juuri ole tai siis tällä hetkellä ei taida olla yhtään.
 
Hm
On se vaan kumma että silloin kun söin kuten virallisessa vanhassa ympyrässä on, eli paljon vihanneksia yms, olin hoikka...Nyt syön epäterveelllisesti (epäsäännölliset työajat ym) ja liikaa rasvaista ruokaa, ja kummasti vaan kolesterolit noussu ja vyötärölle kertynyt vaarallista rasvaa. Onneksi en ole mikään karppaaja, silloin olisin jo varmaan saanut diabeteksen... Lapsena oli lähes aina perunaa ruoassa, ei lihottanut eikä turvottanut...Ehkä pitäs alkaa taas laittaa perunaa...
 
wolt
mitenköhän maailmalla pärjätään jossa pottu ei ole pääruoka aine tai sitä ei ylipäänsä käytetä? ihan hyvin..
suomalaisiin on vaan iskostettu kohdusta lähtien että peruna peruna peruna peruna..se on oikea pakko ruoka jota ilman ei selviä hengissä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja wolt:
mitenköhän maailmalla pärjätään jossa pottu ei ole pääruoka aine tai sitä ei ylipäänsä käytetä? ihan hyvin..
suomalaisiin on vaan iskostettu kohdusta lähtien että peruna peruna peruna peruna..se on oikea pakko ruoka jota ilman ei selviä hengissä.

Ei se mikään pakko ole, mutta se nyt sattuu kasvamaan hyvin suomenolosuhteissa, se vie hyvin nälän, on helppo valmistaa syötäväksi ja hyvänmakuinen.

 
Alkuperäinen kirjoittaja Hm:
On se vaan kumma että silloin kun söin kuten virallisessa vanhassa ympyrässä on, eli paljon vihanneksia yms, olin hoikka...Nyt syön epäterveelllisesti (epäsäännölliset työajat ym) ja liikaa rasvaista ruokaa, ja kummasti vaan kolesterolit noussu ja vyötärölle kertynyt vaarallista rasvaa. Onneksi en ole mikään karppaaja, silloin olisin jo varmaan saanut diabeteksen... Lapsena oli lähes aina perunaa ruoassa, ei lihottanut eikä turvottanut...Ehkä pitäs alkaa taas laittaa perunaa...
Karppaajat ei syö pahoja hiilareita jotka nostaa huonoa kolesterolia ja aiheuttaa vyötärörasvaa.
Syöt hampurilaisia, sipsejä, leipää, sokerijogurttia ?
 
Koskaan ruokaympyrä ei kuitenkaan voi olla sellainen että se kaikille sopis. Kun sama ruokavalio ei vaan sovi kaikille. Jotku suositukset sopii, kuten sokerin, lisäaineiden, pitkälle prosessoitujen tuotteiden ja huonojen rasvojen (esim margariini) välttely.

Joilleki ei sovi maitotuotteet, joilleki ei vilja ollenkaan, joku pärjää parhaiten matalilla hiilareilla ja joku selvästi korkeammilla, jolleki sopii vähärasvaisuus ja jolleki runsasrasvaisuus, joku on lihansyöjä ja joku ei voi syödä paljoa lihaa... Paljon kasviksia sopinee kaikille.
 
tiina
Alkuperäinen kirjoittaja blondi:
Alkuperäinen kirjoittaja tt ei kirj:
Tämähän on ollut tiedossa jo pitkään, että jossain vaiheessa nämä "päättäjätkin" tajuavat, että se ruokaympyrä on ihan kuralla. Kohta karppausta ryhdytään "myymään" virallisterveellisissä asiayhteyksissä :)
En usko.
Juuri oli Iltalehdessä että se on huuhaata jonka puolesta ei ole hyviä tutkimustuloksia.
Enkä mä henk koht ymmärrä miten kova rasva, suola ja lisäaineet voisi pitkällä tähtäimellä olla hyväksi.
Blondilla ei ole näköjään ei haisuakaan karppauksesta.
 

Yhteistyössä