Alkuperäinen kirjoittaja rv:
Alkuperäinen kirjoittaja Jaana:
Ihan vilpittömästi kyselen, joten toivottavasti ei kauheasti mollata, että mikä perunassa on huonoa vs. täysjyväpasta tai -riisi?
Ei perunassa mitään huonoa ole! Enemmän siinä on ravintoaineita ja mm C-vitamiinia kuin pastassa. Ja vähemmän kaloreita/100g kuin riisissä ja pastassa.
No kannattaako sitä verrata pastaan tai riisiin, perunaa siis? Koska pasta ja riisi on ihan turhia kaloripommeja.
Eikö sitä pidä verrata siihen, mitä ylipäänsä tungetaan kurkusta alas? Jos otat perunan tilalle vaikkapa kunnollista luomulihaa tai paljon erilaisia kasviksia tai mitä tahansa muuta..niin perunan ravintoarvot ovat aika huonot jo verrattuna siihen laadukkaampaan tuotteeseen.
Eli ei verrata siihen mihin on totuttu, vaan pitäisi nähdä se ruokavalio kokonaisuutena. Tämähän on monelle aika vaikeaa ja siksi kai ne rustaa noita ruokaympyröitä, kun moni näkee sen ruuan vain yhtenä ateriana..tai vaikka niin, että kun syöt pari kivaa ruokaympyräateriaa päivässä niin sitten voi vetää suklaalevyn illalla
Ihan hyvä että tarkistelevat tuota ruokaympyrää. Itse sain neuvolasta sen ja meinasin pökrätä, kun huomasin kuinka paljon päivästä suositellaan syötävän riisiä ja pottua yms ja kuinka vähän valkuaisaineita!
Ruokaympyrän muutoksessahan oli kuitenkin kyse täysjyväviljan korostamisesta valkoisten jauhoista tuotettujen ym tilalle. Sekä sokerin määrän pienentämistä suosittelevaa linjaa. Ja vähemmän toruja eläinrasvoille. Ylipäänsä hyvien rasvojen määräähän jo lisättiin tuossa muistaakseni vajaa vuosi sitten ruokaympyrään..ja tämä määrähän on vieläkin aika pieni.
Vielä sitten karppaukseen, mikä menee hieman sivuun kyllä aiheesta, niin se on kyllä vähäsuolaista tyyliä ja siinä on myös aika vähän lisäaineita sekä säilöntäaineita monella ruokapöydässä. Kannattaa tutustua tuolla karppi-foorumilla aiheeseen, niin pääsee vähän sisään mitä se homma on. Jossain kaksplussallahan on aika rajoittunutta tämä keskustelu.