Voihan lintukirppu sentään....

vieras
LINTUKIRPUT
Mikä kutittaa huhti-toukokuussa?
21.03.2004

Tavallisin kutisevien näppyjen aiheuttaja keväällä on lintukirppu. Lintukirppu on nyt liikkeellä - niin kuin linnutkin. Pesäpönttöjen puhdistus, liikkuminen linnun pesien alla, kesämökkikäynnit, pihan ruoputtelu yms. tilanteet päästävät lintukirput ihmisen iholle. Ne purevat yleensä vain vaatteiden peittämille alueille, muutaman näpyn, isommankin punoittavan laikun tarhamana. Kutina on kova. Lintukirppu ei tartu ihmisestä toiseen, se käväisee vain iholla ja poistuu pian.

Oireet syntyvät vain niille ihmisille, jotka ovat kyseiselle ötökälle allergisia. Kesämökkikäynnin yhteydessä (jälkeen) saattaa vain yksi perheenjäsen saada oireita. Kun ötökälle on herkistynyt, oireita syntyy todennäköisesti seuraavanakin keväänä (kesänä).

Hoitona käytetään antihistamiineja ja kortikoidivalmisteita, mutta vaiva paranee hoitamattakin, jos jaksaa kutinaltaan odotella.
 
mamamaalta
kissat armaat näitä meille kantaa...paha vaan, että olen melko allerginen näille. Eka tulee kahden peukalon kokoset valkeet paukamat ja sitte kutisee pari viikkoo, eikä minkään valtakunnan lääkkeet auta... Onneksi lapsi ja mies ovat oireettomia. Vaikka kissat nukkuu ihan tasapuolisesti kaikkien sängyissä.
 
vieras
Mina sain jonkin tyypin kirpun puremia kun muutettiin uuteen kamppaan pari vuotta sitten, edellisilla asukkailla oli kaiketi ollut lemmikkeja...
pitkaan aikaan ei tietty mika aiheutti napyt, mutta kutisivat aivan kauheasti, useita viikkoja ja varsinkin nilkat oli nappyja taynna. Ja kukaan muu meilla ei niita saanut. Lopulta myrkytettiin koko kamppa eika sen jalkeen ole nappyja ilmestyny, mutta arvet on edelleen nilkoissa...
 
Viime kesänä kävi mullekin. Ilmeisesti ihan 6. kerroksen ikkunasta oli sisään tulleet :eek:
Kauheesti tossa pihassa on jotain naakkoja, mutta ei ne ikkunoitten korkeudella pyöri..
Kutina kesti mulla n.päivän tai kaks. Ja siis näppyjä oli 6 kpl persiin yläpuolella siistissä rivissä.
 
vieras
Mä en oo ikinä törmännyt tommoisiin vaikka oonki möyrinyt ja puuhaillut mm. linnunpöttöjen parissa. Tai ehkä olen törmännytkin mutta en sitten ole allerginen ja huomannut niitä.
 
Petteri / nettituottaja
Kotiliedessä myös keskustelua tästä lintukirpusta. Kevään riesa.

http://www.kotiliesi.fi/puutarha/arkisto/2008/4/23/lintukirppu-puutarhurin-riesana.aspx
 
koiran mukana tulee
ne menee ikkunaan, ja hyppävät siinä. ovat pitkulaisia mustia joilla vaaleaakin seläss(olisko siivet tai niiden tyngät) 3mm pituisia veitikoita, tarkistakaa ikkunat ja litsikää ne!
 
ärtsyjä puremia
Lauantaina alkoi meilläkin tämä kidutus. Nyt on tehosiivous ja koirien "myrkytys" meneillään. Koirille kannattaa laittaa esim. Exspot-valeluliuosta (saa apteekista) nahkaan, niin pysyvät kirput ja punkit poissa. En tiedä löytyykö kissoille jokin oma lääke, sillä kyseistä liuosta ei niille saa laittaa.
 
päästiin eroon
Meillä oli tuo lintukirppuvaiva viime vuoden alkusyksystä tälle vuodelle aivan älytön, tosin en ihan 100% varma voi olla olivatko lintukirppuja vai jotain muuta, mutta puremat oli ainakin aivan samanlaisia. Asutaan ainakin alueella jossa on tosi paljon lintuja, tiedä sitten vaikuttaako asiaan. Joka tapauksessa myrkytettiin koko asunto Biokill-myrkyllä ja koirat Frontlinella ja loppui kutina. Aivan mahtavaa kun ei enää tarvii raapia koko ajan.. toivottavasti pysyvätkin poissa!
 
AK
Miten noita lintukirppujen puremia voi ehkäistä? Auttaako Hyttyskarkotteet? Sehän puree vaatteiden läpikin, joten onko kevään haravoinnit taakse jäänyt puuhaa? En haluaisi enää saada lisää arpia jalkohin, viime puremista jäi tosi ikävän näköiset arvet.
 
MAN
Olin viikon Kreikan Lefkasissa,matkatuliaisena älytön määrä lintukirpun puremia, kutina ja uusien näppylöiden ilmestyminen jatkuu ilmeisesti vielä pari viikkoa. Tyyppipaikoissa, paikallinen kortisonivoide auttaa vähän, mutta en viitsi suun kautta kortisonia syömään, koska prof. Suhonen lohduttaa, että jos kestät kutinan, niin ohi menee!!
 

Yhteistyössä