Voiko vuosi sitten ostettua suolaa syödä????

  • Viestiketjun aloittaja "voivoi"
  • Ensimmäinen viesti
Riitta-Liisa
Suolakiteen rakenne on luonnostaan monokliininen. Vanhetessaan natrium-magnesium kolmikide muuttuu trikliinisessä järjestelmässä vaaralliseksi kaksoskiteeksi. Ne siis tunnetaan ulkonäkönsä perusteella siitä, että niissä on siseneviä kulmia. No joka tapauksessa se ei enää läpäise soluseinää rikkomatta sitä. Ei se nyt heti hengenvaarallista ole, mutta rikkoo soluja joka tapauksessa ja päästää niistä nesteet pihalle.

Oletko koskaan miettinyt vanhaa suolaa syötyäsi, että miksi esim. niveliä turvottaa? Luulitko että suola on "jäänyt siihen kohtaan" ja sitonut siihen nestettä? Niinpä... se on suolan aiheuttaa solurikkoa, kun solujen nesteet ovat puhkaistu.

Suola vanhenee varmaan noin vuodessa. Ihan tarkkaa tietoa siitä ei ole. Jodia lisäämällä suolakiteelle saadaan pidempi säilyvyys ja jodisuola on siksi turvallisempaa/terveellisempää. Missään nimessä mitään tosi vanhaa suolaa ei kannata syödä. Itse heittäisin vuoden vanhat suolat jo mäkeen varmuuden vuoksi.
 
vfkjli
Suolaahan on perinteisesti käytetty säilöntäaineena, pitkään säilytettäville tuotteille. Eikä tietenkään siksi, että suolan säilyvyys on huippuluokkaa, vaan siksi, että pilaantunutta makua ei huomaa suolan alta. :whistle:

Oikeasti, jos suola on säilytetty kuivassa, se ei mene miksikään ainakaan lähimpään 50 vuoteen. Ihan sama, onko se ostettu viikko vai kolme vuotta sitten, se on käyttökelpoista.
 
"vieras"
Mietipä miten vanhaa se merivedestä haihdutettu tai suolakaivoksesta louhittu suola on. Saattaa olla jopa yli vuoden vanhaa...

Joo, suola ei mene ihan heti pilalle.

Niin, ja ruokasuola koostuu lähinnä natriumkloridista, ei natriummagnesiumista. :)
 
"Jahas"
Kyllähän tässä meinaa itku päästä kun ton kysymyksen lukee. Se jodioitu natriumkloridi, kivemmin ruokasuola säilyy oikeasti lähes ikuisesti jos ei pääse kastumaan. Mietippä hyvä ihminen kuinka kauan se suola on siinä merivedessä tai siellä kalliossa ollut mineraalina, pitkälti samanlaisena kuin se siinä sirottimessa kivasti on jauhettuna. Saa sellasen käsityksen, että suolaa kasvaa jossain pensaissa tai jotain.
Kiitos ja anteeksi!
 
[QUOTE="Jahas";30503958]Kyllähän tässä meinaa itku päästä kun ton kysymyksen lukee. Se jodioitu natriumkloridi, kivemmin ruokasuola säilyy oikeasti lähes ikuisesti jos ei pääse kastumaan. Mietippä hyvä ihminen kuinka kauan se suola on siinä merivedessä tai siellä kalliossa ollut mineraalina, pitkälti samanlaisena kuin se siinä sirottimessa kivasti on jauhettuna. Saa sellasen käsityksen, että suolaa kasvaa jossain pensaissa tai jotain.
Kiitos ja anteeksi![/QUOTE]

Sen sijaan tuo kalakeitto, jota kysymys koski, on tehty yli vuosi sitten, joten vastauksesi hieman myöhästyi :D Toivottavasti ei turhaan päässy se itku
 

Yhteistyössä