yli 1-vuotiaan ruoista

Kun sanotaan, että 1-vuotiaasta alkaen saa syödä mitä muutkin syö (suolapitoisuus huomioiden). Meillä lapsi 1v 2kk ja ei ole saanut pahemmin makeita, kuin ei suolaisiakaan asioita. Kyselisinkin, minkäikäisille olette antaneet näitä: valmiiksi marinoituja lihoja ja kanaa, makkaraa, juustoa, maustettuja jugurtteja, mehua. Meillä ei ole saanut mitään näistä muuta ku maistiaisiksi makkarakeittoa kerran-pari ja juustoa kerran, jonka tiputteli lattialle. Ensimmäinen lapsi kyseessä, joten makeiden siirtämistä mahdollisimman myöhään yritetään. Siis kun ei ole isoja sisaruksia näyttämässä mallia, niin voi siinä pitempään onnistuakin. Mutta eniten kiinnostaa nuo marinadit. Onko ne liian suolaisia tämän ikäiselle?

Kiitän vastauksista jo etukäteen.
 
Mrinadeista en osaa muuta sanoa kun että me ei olla annettu meidän 1veelle sellasia ruokia jossa sitä on. Eikä myöskään mitään mehuja. Ihan tavallisia jogurtteja on syöny,esim: vanilijaa,mustikkaa,mansikkaa yms...makkaraa ei olla annettu ja juustosta tykkää. Syö ihan samaa ruokaa kun mekin,jos ei ole mitään valmiiksi marinoitua. Jos teen jotain mausteista niin otan tytölle oman annoksen erilleen. Välillä ostetaan myös valmis pilttejä.
 
Sepä se meillä, kun aika usein tehdään marinoiduista lihoista ja kanoista ruokaa. Voihan ne tietysti huuhdella pois, mutta kiinnostaisi tietää minkäikäisenä on ok antaa niitä. Jugurttien ja viilien kanssa olen tehnyt niin, että maustamattoman sekaan hedelmäsosetta tai banaania, ei tule niin sokerista.
 
Marinoitua broilerinsuikalelihaa olen antanut kastikkeen muodossa, samoin nakkikeittoa. Muuten en lihoja marinadissa juurikaan ostele, mutta ihan samoja ruokia syö kun me muutkin. Samoin on noitten "makeiden" suhteen käynyt. Meillä on kyllä isosisko ketä sitten "auttaa" pikkusiskoaan ja välillä pikkuneiti on kävellyt pitsanpala kädessä ja välillä suklaanappi suussa. Eipä kait noita suolaisia oikein suositella, mutta olen katsonut että määrät eivät ole kovin isoja ja viikossa niitä ei joka päivä anneta.

Niin tyttö on 1v3kk
 
Meillä 1v3kk ja oikeastaan enää sitä suolaa koitan rajottaa+nitriittiä. Mehua jne saa välillä, makkaraa tms harvemmin. Yleensä maustetaan itse ruoka ja valmismarinadeja jne käytetään kauhean vähän. Eli syö käytännössä samaa kun muutkinl, vain jos jotain pitsaa tms oikein suolasta on niin saa muuta ruokaa. Toki maistaa saa muttei kokoateriaa.
 
Hunajamarinoiduista broilerinsuikaleista teen kanakeiton ja sitä meidän 1v2kk saa myös. Tuo onkin ainoa ruoka missä saa marinoitua lihaa. Muuten syö täysin samaa mitä me muutkin,mutta vältän antamasta tosi maustettuja ja suolaisia ruokia. Kehittelen pojalle tällöin jotain muuta. Makkara- ja nakkikeittoa saa syödä siinä missä muutkin. Ehkä vähemmän makkaran paloja menee kuitenkin pojan lautaselle=)

Juustosta tykkää tosi paljon ja sitä annan aina silloin tällöin,mutta en niin paljoa kuin haluaisii syödä. Tavallisia maustettuja jugurtteja syö.

Mehuja ei saa vielä. Karkkeja on onnistunut nappaamaan isoveljien kätköistä muutaman kerran.

 
Joo sama täällä kuin Lillim. eli keittoon lisään yhden liemikuution, vähäsuolaista versiota kun sellaisia on kerran kaupan. Jogurtista syö ihan mitä naaman eteen antaa (tosin se löytyy useimmiten päästä).
 
Marinoitu kanaMeillä sai marinoitua kanaa jo vähän vajaa 1 vuotiaana ruuissa. Eihän sitä vielä paljoa mene, joten on saanut just esim. kastikkeessa.

Lihaliemi kuution on laittanut keittoon ja sitä myös saanut. Nykyisin laitan sitä vähäsuolaisempaa ja vähäraskavaisempaa versiota. On muutaman kymmenen snt kalliimpi kuin normiversio.

Mehuja on muutaman kerran maistanut. Näitä ei siis saa, vaan vesi ja maito juomina.

Jogurtti tällä hetkellä menee noin 50-50 normaalia jogurttia tai maustamatonta+hedelmäsosetta. Yleensä tosin ostan esim. valion jogurtti jossa on 30% vähemmän sokeria. Eilen sai pitkästä aikaa viiliä ja hyvin maistui 2dl + mangosose prk :p

Juustoa saa kun vain muistan antaa :ashamed: . Meillä syödään vielä melko vähän leipää, joten juusto jotenkin unohtuu.. Jos paloina annan suuhun niin syö, jos annan käteen siivun niin leikkii sillä useimmiten.

Makkaraa meillä ei syödä, mutta kevyt kalkkuna nakkeja on saanut muutaman kerran keitossa. Myös kalkkunaleikkelettä on pistellyt suuhunsa, kun on sellaisen käsiinsä saanut..

Muista makeista 1v synttäreillä sai täytekakkua ihan kunnon palan. Karkkia ei ole vielä saanut, muista meidän herkuista on vähän saanut maistaa, esim. 1-2 pientä murua/palaa. Meillä on tällä hetkellä ihan kauhea kerjäämiskausi, joten pitää itsekin alkaa rajoittamaan sitä mitä suuhunsa laittaa lapsen nähden.

Ja tyttö nyt siis vähän reilu 1v :heart:

*muoks* pitää nyt vielä lisätä, että kyllä meillä vielä syödään myös purkkiruokia. Noin suunnilleen toinen ateria päivässä on purkista ja toisen saa sitä mitä me syödään.
 
Meillä on saanut kaikkea em. jo joskus 1-vuotiaana, eli syönyt samaa ruokaa kuin muutkin.
Siis jos niitä on sattunut olemaan: marinoituja lihoja ja lihaliemikuutioita emme käytä, tosin itse marinoimme, mutta vähemmän siinä on sitten mausteita kuin kaupan marinadeissa. Mehua on saanut vain kipeänä ollessaan, se ei ole meillä muutenkaan mikään päivittäinen juoma.
Makkaraa syödään harvoin (n. 1krt/1-2kk), mutta kyllä lapsellekin annetaan jos sitä kerran on.
Leivonnaisia olemme antaneet jos niitä on muutenkin ollu eli lähinnä kyläillessä tms.

Itse yritän pitää koko perheen ruokavalion niin perusterveellisenä, ettei lapsen syöntiä tarvitse mitenkään erityisesti rajoittaa. Suolaa kohtuullisesti aina ja makeita herkkuja vain silloin tällöin.
Ainoa, mitä meillä lapsi ei saa edes maistaa on alkoholi...

Vielä lisäkommentti tuohon kun kyselit, että onko marinadit liian suolaisia tämän ikäiselle ja mites lihaliemikuutiot - nehän on molemmat liian suolaisia kaikenikäisille... Toki lihaliemikuutioissa on nykyään vaihtoehtoja, meillä käytetään semmoista yrttisuolaa, jossa on enemmän yrttejä kuin suolaa.
 
Kateellisena luen noita teidän listoja mitä lapsillenne olette antaneet. Meidän likka (1v5kk) kun ei suostu maistamaan mitään uutta! Kaurapiparit on ainoot mitä kahvipöydästä suostuu suuhunsa laittamaan, mutta muuten ruokavalio on purkkiruoat :headwall: Ja nekin erittäin sileex muussattuna. Hoh hoijaa, kunpa päästäs jo samoille ruuille.
Juustoja, makkaroita, maitoa, hedelmiä, vihanneksia (paitsi kurkku) turha yrittää tarjota, sillä niitä ei edes kielellä lipasta, vaan nyrpistetään nokkaa ja heitetään lattialle :eek:
Näin meillä!
 
meillä on 10kk ikäsestä oikeastaan syönyt aivan samaa ruokaa kuin mekin,tosin vähemmällä suolalla.purkkiruokaa ei ole suostunut syömään kuin yhen tai kaksi lusikallista,sylkee kaiken pois.

lihaliemen/kanaliemen/kasvisliemen olen keittoihin laittanu,riippuen keitoista.keitto onkin meidän neitin herkkua :D
 
Meillä tyttö 1v 1 kk ja on syönyt jo jonkin aikaa samaa ruokaa mitä muutkin. Purkkiruoat ei ole missään vaiheessa oikein uponneet (paitsi hedelmä-/marjasoseet), enkä yhtään ihmettele: hajukin on kyllä aika hirvee, kun purkin avaa... Kaikki ruoat on vähäsuolaisia/suolattomia ja ite lisätään hiukan omalle lautaselle sitten suolaa, jos on tarvis. Marinoitua lihaa en oikein käytä muutenkaan, paitsi kanasuikaleita joskus ja sitä kyllä sitten annan tytöllekin. Määrät kun ei ole mitään kovin suuria vielä (pari kanapalasta/ateria) niin ei tuo suolan määräkään nouse päätä huimaavaksi. Liemikuutioita olen käyttänyt jonkin verran. Makeita saa lähinnä kahvipöydästä silloin kun on vieraita tai ollaan kyläilemässä: pikkumurusia keksistä tai pullasta. Maustamatonta jugurttia saa hedelmäsoseen kanssa, mehua ei olla vielä annettu. Juustoa söisi varmaan vaikka millä mitalla, mutta sitä olen hiukan pyrkinyt rajoittamaan suolan ja mahan kovettumisen vuoksi.
 
Meillä poju 1v 9kk on syönyt reilut puoli vuotta ihan samaa ruokaa kuin mekin. Emme tee hyvin suolaista ruokaa itsellemmekään, joten samaa syö mausteineen päivineen. Chili ollut suurta herkkua mausteista;) Vähäsokerisia jogurtteja syö 2 krt/ vko. Omppumehua/ appelsiinimehua saa lasillisen päivittäin. Karkkipäivä on lauantaina kuten 4v isosiskollakin ja silloin saa jäa¨telön tai pari suklaa palasta/ keksiä. Herkkuja muutoin esim. pullaa, kakkua syö silloin kuin mekin eli n. 2 krt/ vko. Meillä on periaate, että niin kauan kuin tavan ruoka maistuu, voi herkkujakin maistaa. =)
 

Yhteistyössä