Vanhemmuus 01.12.2017 Päivitetty 29.01.2021

10 asiaa, jotka lapsettomat ystäväsi haluavat sinun tietävän

Lapsettomat ystäväsi haluavat kuulua elämääsi, kun saat vauvan. He eivät halua kuulla ”ymmärrät tämän, kun saat lapsia” -lausetta, eivätkä he jaksa puhua pelkistä soseista. Listasimme asiat, jotka moni lapseton ystäväsi haluaisi sanoa sinulle, mutta ei ehkä uskalla.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Perheelliset valittavat joskus jäävänsä yksin, kun lapsi syntyy. Etääntyminen voi kuitenkin johtua siitä, että lapsettomat pelkäävät häiritsevänsä vanhempia. Vauvahuumassa olevat vanhemmat voivat myös kyllästyttää kaverinsa puhumalla vain soseista ja supistuksista.

Nämä 10 asiaa moni lapseton haluaisi sanoa perheellisille ystävilleen:

1. Olet heille edelleen ensisijaisesti ystävä

Etenkin ensimmäinen lapsi voi mullistaa vanhempien maailman ja identiteetin. Vauva täyttää arjen ja ajatukset, ja voit katsoa kaikkea äitilasien läpi. Lapsettomille ystävillesi olet kuitenkin edelleen ensisijaisesti ystävä. He haluavat olla tukenasi, mutta pelkästä imetyksestä ja soseista puhuminen voi olla heille vierasta ja tylsää.

Muista ystävyyden pelisäännöt myös tultuasi äidiksi. Suhtaudu ystävääsi arvokkaana ja tasavertaisena ihmisenä, ja osoita kiinnostusta hänen elämäänsä kohtaan.

Keskustele: Menetin parhaan ystäväni vauvan myötä

2. Heidän murheensa eivät ole vähäpätöisempiä

Lapsettomien kavereidesi elämä ei ole helpompaa kuin sinun. Heillä on omat murheensa, jotka ovat heille yhtä tärkeitä ja todellisia kuin perheasiat sinulle.

Kun lapseton kertoo, miten raskasta hänellä on töissä, älä vedä esiin äitikorttia ja ala luetella, miten paljon vaikeampaa sinulla on, koska heräilet öisin ja taaperolla on uhmaikä. Voit jakaa vaikeutesi ystäväsi kanssa, mutta näytä, ettet pidä omia ongelmiasi tärkeämpinä, koska olet perheellinen.

Keskustele: Miksi lapsettomat ovat kateellisia perheellisille?

3. He eivät ole epäkypsempiä kuin sinä

”Ymmärrät sitten, kun sinulla on lapsia” ja ”vain äiti voi ymmärtää tämän” ovat lauseita, joita lapsettomat ystäväsi eivät halua kuulla. Äitiys voi kasvattaa ja kypsyttää ihmistä – tai sitten ei.

Äitiys ei tee sinusta automaattisesti fiksumpaa ja viisaampaa kuin muut. Muista tämä ja arvioi ihmistä hänen tekojensa perusteella, älä lapsettomuuden tai äitiyden.

4. Hekin osaavat rakastaa

Rakkaus omaa lasta kohtaan voi olla niin valtavaa, että kaikki kalpenee sen rinnalla. Lapsettomien tunteita ei kuitenkaan saa väheksyä oman tunnemyrskyn vuoksi.

”Ymmärrät, mitä rakkaus on, kun saat lapsen” on pahimpia asioita, joita voit sanoa lapsettomille ystävillesi. Toisten empatiakyvyn ja tunne-elämän arvottaminen tällä tavalla on kaukana rakastavasta toiminnasta.

Lue myös: Oletko turvallinen, välttelevä vai ristiriitainen vanhempi? Lue, millainen kiintymyssuhde taustallasi vaikuttaa

5. He eivät riko tai pilaa lastasi

Ihmisen hoito- ja kasvatustaidoilla ei ole välttämättä mitään tekemistä hänen perhetilanteensa kanssa. Ystävälläsi voi olla lapsista enemmän kokemusta kuin sinulla, jos hän on hoitanut sisaruksiaan, työskennellyt päiväkodissa tai koulussa.

Jos ystäväsi haluaa auttaa sinua lapsenhoidossa, luota häneen. Hän kysyy kyllä apua, jos tarvitsee sitä. Vaikka lapseton kaverisi tekisi asiat eri tavalla kuin sinä, hän ei ole automaattisesti huono hoitaja, jonka seuraan lasta ei voi jättää. Hän voi jopa nähdä tarkemmin asiat, joille sinä sokeudut.

6. He voivat pelätä häiritsevänsä sinua

Joskus perheellisistä tuntuu, että lapsettomat hylkäävät heidät, kun vauva syntyy. Kyse on harvoin siitä, etteivätkö ystäväsi haluaisi olla kanssasi. He voivat olla jännittyneitä eivätkä tiedä, mitä heidän pitäisi tehdä. He voivat myös ajatella, että tarvitset lepoa, eivätkä he uskalla häiritä sinua.

Osoita ystävillesi vauvan synnyttyä, että haluat pitää heihin yhteyttä. Jos välinne tuntuvat etääntyneiltä, selvitä, mistä on kyse. Älä oleta automaattisesti, että seurasi ei kiinnosta, ja se johtuu vauvasta.

Lue myös: Yksinäisyys vaanii äitiyslomalla – mihin katoavat kaverit?

7. Sinun ei tarvitse leikkiä, että olet lapseton

Ystäväsi eivät oleta, että voit jatkaa elämääsi entiseen malliin. Fiksu ihminen ei hauku sinua tylsäksi, jos et lähde suoraan lapsivuoteesta baariin. Todellinen ystävä antaa sinun ottaa lapsesi mukaan treffeillenne ja puhua jälkikasvustasi, vaikka hän ei haluaisi lapsia.

8. Joskus on kuitenkin mukavaa olla kaksin

Ystävyyttä pitää hoitaa kuten parisuhdetta. Ystävyys vaatii myös kahdenkeskistä aikaa, lapsivapaata ja hauskanpitoa.

Yritä tavata kavereitasi myös ilman lastasi. Tehkää samoja asioita, joita teitte ennen kuin sinusta tuli äiti. Parantakaa maailmaa kahvikupin äärellä, shoppailkaa, lähtekää juhlimaan tai pitkälle kävelylle.

Keskustele: Välit lapsettomiin bilettäjäkavereihin menivät poikki

9. Annostele äitipuhetta ja vauvakuvia kohtuudella

Tosiystävä ymmärtää, miksi haluat puhua vauvan vatsavaivoista eikä hän suutu, jos lähetät hänelle kuvan joulutontuksi puetusta taaperosta. Kuten kaikissa aiheissa, tässäkin liika on kuitenkin liikaa.

Mieti, jaksatko itse lukea Facebook-päivityksiä, joissa pauhataan päivittäin samasta asiasta? Lähettelisitkö ystävällesi kissavideoita, jos tietäisit, ettei hän katsele niitä ja hän pitää enemmän koirista?

Samaa maalaisjärkeä kannattaa soveltaa äitipuheeseen, vauvakuviin ja videoihin. Ne ovat välillä mukavia, mutta ystäväsi on kiinnostunut myös sinusta, ei vain perheasioistasi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun teini ei mahdu enää kuusen alle, on aika siirtyä toisenlaisiin joulukortteihin.

10. Lapsettomuus on heidän oma asiansa

Lapsettomuuteen voi olla monia syitä. Kyseessä ei ole aina oma valinta, eikä lapsettomuus tarkoita aina sitä, ettei ihminen pidä lapsista.

Kunnioita lapsettomien ystäviesi elämäntyyliä ja valintoja. Jos he eivät halua puhua lapsettomuudestaan, älä utele, vihjaile tai painosta. Jos he puhuvat asiasta, älä arvostele tai sääli heitä. Kohtele sekä lapsettomia että perheellisiä läheisiäsi niin kuin ystäviä tulee kohdella: empaattisesti ja kunnioittavasti.

Lue myös: Kumppani ei halua lasta – erotako vai ei?

Lähteet: Cracked, Parents, Romper

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X