Vanhemmuus 20.02.2018 Päivitetty 25.05.2023

14 asiaa, jotka vanhemmat tietävät pitkistä automatkoista lasten kanssa

Loma on alkamassa ja tiedossa pitkä automatka lasten kanssa? Suuri osa autoilevista vanhemmista tietää, mitä se tarkoittaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Voihan kaikki toki mennä mukavastikin: lapset syövät siististi, nukkuvat levollisesti päät toisiinsa nojaten, eivät riitele, ja ohhoh, yhtäkkiä automatka onkin jo ohitse. Useimmiten luvassa on kuitenkin jotain ihan muuta.

Olisipa olemassa aikakone, jolla perheen voisi sukkelasti siirtää suoraan kohteeseen – ilman jatkuvaa ininää vessatauoista ja pahoinvointia, joka iskee vähintään yhteen lapsista.

Netmums-sivusto on kerännyt yhteen 14 asiaa, jotka tapahtuvat lähes aina pitkillä automatkoilla lasten kanssa. Kuulostaako tutulta?

1. Auto näyttää kaatopaikalta

Rypistettyjä karkkipapereita, sarjakuvalehtiä, nenäliinoja… Pitkällä automatkalla lapsesi ei kerrankin tarvitse viedä roskia roskikseen ja hän kyllä ottaa tilanteesta kaiken ilon irti.

2. Olemmeko jo perillä?

Viiden minuutin välein toistuva kysymys ajaa vanhemmat hulluuden partaalle. Ihan oikeasti, olemme vasta moottoritien alussa!

Lue myös: ”Ollaanko jo perillä?” – Vastaa näin, jos lapsi tylsistyy pitkällä automatkalla

3. Auto jumittuu jokaiseen ruuhkaan ja punaisiin valoihin

Mikä voisikaan olla hauskempaa, kuin viettää ylimääräinen tunti liikenneruuhkassa lasten kinatessa takapenkillä?

4. Karkit pelastavat päivän

Karkeille on aikansa ja paikkansa, ja se paikka on auto perhelomalla. Tuskin on olemassa yhtä tehokasta tapaa hiljentää lasten kiukku, kuin työntää heille Lauantaipussit käteen.

5. Lapset tappelevat lähes tauotta

”Nooan jalka on minun puolellani!” “Frida päästää tyhmiä ääniä!” “Äiti, Siiri KATSOI minua!” Houkutus etu- ja takapenkin välisen, äänieristetyn seinän asentamiseen on kieltämättä hyvin suuri…

6. Pissapysähdykset tulevat kalliiksi

Pysähdyimme huoltoasemalle vain pissalle, joten miksi ihmeessä kävelemme takaisin autolle uusien sarjakuvalehtien, donitsirasian ja valtavan violetin elefanttityynyn kanssa?!?

automatka-uni

No on ne niin ihania nukkuessaan! © iStock

7. Pissahätä iskee aina hankalimmalla hetkellä

Eli juuri silloin, kun olette moottoritiellä matelevassa ruuhkajonossa, ohititte juuri huoltoaseman, eikä seuraavaa ole luvassa ainakaan 30 kilometriin. Siinä vaiheessa auton takapenkillä istuu tikittävä aikapommi.

8. Jollekin tulee aina huono olo

Maitohappobakteereilla, pahoinvointilääkkeillä tai -rannekkeilla ei ole mitään merkitystä. Lapset muuttuvat joka tapauksessa jossain vaiheessa automatkaa kasvoiltaan harmaiksi ja alkavat yökkiä – todennäköisesti juuri siinä vaiheessa, kun autoa ei voi missään tapauksessa pysäyttää.

9. Tabletit ovat parasta

Miten ihmeessä ihmiskunta on selvinnyt pitkistä matkoista aikoina, jolloin lapsia ei ole ollut mahdollista istuttaa tuntikausiksi toistolla pyörivän Pipsa Possun ääreen?

10. Reissuun ei päästä ikinä ajoissa

Vaikka reissua olisi valmisteltu kuinka huolellisesti hyvänsä, jollekin tulee aina viime minuutilla kakkahätä tai jonkun kengät häviävät mystisesti juuri silloin, kun pitäisi astua ulos ovesta.

11. Vihdoin ja viimein lähdetään – ja hetken kuluttua palataan jo takaisin

Juuri kun pääsemme moottoritien alkuun, huomaamme, että lapsen lempiunilelu on unohtunut kotiin. Ja kun oikein mietimme, emme ole aivan varmoja siitä, jätimmekö kahvinkeittimen päälle tai jopa ulko-oven auki. Palaamme urheasti vielä kerran takaisin kotiin…

12. Voisikohan lasten kengät heittää ulos ikkunasta?

Miten ihmeessä niin pienet jalat voivat tuntua niin kovilta ja inhottavilta, kun niitä potkitaan penkin selkämykseen? Tauoton penkin potkiminen saa meidät haaveilemaan, että vähintäänkin heitämme kengät tienpenkalle.

13. Lapset nukahtavat autoon – ja vanhemmat aloittavat juhlat

Unissaan he eivät voi enää ulista ja valittaa. Ja vihdoin saamme autostereot hallintaamme ja voimme aloittaa juhlat, joskin hiljaiset sellaiset.

14. Ei enää koskaan yhteiselle automatkalle

Vannomme, että emme enää koskaan lähde lasten kanssa automatkalle – mutta lähdemme tietenkin. Vaikka matka testaa vanhemman kärsivällisyyden rajoja, paikan päällä koetut hauskat hetket tekevät matkasta kaiken kärsimyksen arvoisen. Ja ehkä seuraava reissu onkin jo helpompi? (Hahhaa.)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X