Vanhemmuus 24.11.2015 Päivitetty 12.08.2021

Äidin kehitysvaiheet – tunnistatko itsesi?

Listasimme äidin kehitysvaiheet odotusajasta neljävuotiaaksi. Tunnistatko itsesi?

Teksti
Laura Koponen
Kuvat
123RF, Istock

Odotusaika: millainen äiti on syntymässä?

Äidin syntymä merkitsee isoa elämänmuutosta koko perheelle. Raskausaikana on luonnollista pohtia, millainen äiti taloon tulee. Kysymystä voi työstää mielikuvaäiti-käsitteen avulla. Millaiseksi kuvittelet tulevan äidin? Sukeutuuko odottajasta simpsakka suorittajamamma, piinkova pirttihirmu, pullantuoksuinen äitylipäityli vai löysä latteäiti?

Lue lisää: Vauva ei ole yhtään näköisesi ja muut kommentit, joita tuore äiti ei halua kuulla

Äidin tuloon valmistaudutaan myös konkreettisesti. Hänelle voi jo jutella mukavia ja häntä voi vaikkapa silitellä. Kotiin ilmestyviin tavarahankintoihin lukeutuvat äitiysvaatteet, kummalliset härvelit kuten rintapumput sekä kasvavat pinot vauvalehtiä.

Äiti 0–3 kk: Äiti opettelee perustoimintoja

Äidin vuorokaudet täyttyvät toistuvista perustoiminnoista: imetyksestä, levosta, vaipanvaihdosta ja muista hoitotoimenpiteistä. Päivä ja yö alkavat eriytyä toisistaan 1–2 kuukauden iässä.

Lue lisää: Marja Hintikka: Olen varmaan maailman väsynein äiti

Äitiaivot kehittyvät

Tuoreet äitiaivot kehittyvät huimaa vauhtia, vaikka läheisistä saattaa näyttää, ettei siellä lehtikään vielä liikahda. Jo ensimmäisinä viikkoina äiti kommunikoi monipuolisesti esimerkiksi rintojensa pinkeysasteesta, yöunien puutteesta ja istumisen epämukavuudesta.

Keskustele: Äidin aivot kasvavat synnytyksen jälkeen

Äidin iltahuuto on ihan normaalia

Itku on luonnollinen viestintätapa tuoreelle äidille, eikä sitä pidä pelästyä. Tarkkailemalla äitiä opit ennakoimaan jo itkua edeltävistä pienistä merkeistä kuten huokaisuista ja haukotuksista, milloin hän on väsynyt, nälkäinen tai (huomion)janoinen.

Noin yksi kymmenestä äidistä huutaa useita tunteja päivässä, erityisesti iltaisin. Syitä ei tunneta tarkkaan, mutta ilmiö liittyy hermoston kehittymättömyyteen. Lääketiede ei tunne parannusta vaivaan. Äidin oloa voi yrittää helpottaa hieronnalla, juttelemalla hänelle rauhallisesti ja pitämällä sylissä.

Useimmilla itkuisuus menee itsestään ohi 3–4 kuukauden ikään mennessä. Vaiva ei ole vaarallinen, eikä sillä ole haitallisia vaikutuksia äidin myöhempään kehitykseen. Jos äidin vointi kuitenkin huolestuttaa, hänet voi varmuuden vuoksi käyttää lääkärin tutkittavana.

Lue myös: Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä

3–6 kk: kahvimäärää voi lisätä

Kahvi on äidin tärkein energianlähde. Ensimmäisinä päivinään vastasyntynyt äiti malttaa juoda vain muutamia kahvihörppyjä, mutta pian vuorokautinen kahvimäärä nousee noin puoleen litraan. Suurimmillaan kahvinkulutus on 3-5 kuukauden iässä, jolloin sitä voi mennä jopa yli litra päivässä.

Lue lisää: Hidas vanhemmuus: 4 vinkkiä arjen hidastamiseen

Kuuma suodatinkahvi on parasta juomaa äidille. Kofeiinin lisäksi se antaa lohtua ja turvaa pienelle äititaimelle. Aina kahvinkeitto ei kuitenkaan syystä tai toisesta onnistu. Siksi tarjolla on täysipainoisia korvikkeita, esimerkiksi pikakahvia. Niiden käytöstä ei ole syytä tuntea syyllisyyttä. Kahviallergisille löytyy omat korvikkeensa, kuten tee, energiajuoma ja kofeiinitabletit.

Puhe alkaa kehittyä

Äiti ”juttelee” jo paljon, vaikkei siitä ulkopuolinen aikuinen paljon ymmärrä. Toistuvia ääntelyitä ovat esimerkiksi ”kiinteiden aloittaminen”, ”lisäimu”, ”rintaraivarit” ja ”nipa”.

Toiset äidit alkavat kiinnostaa

Äidit ovat erityisen kiinnostuneita toisista äideistä. Vertaisseurassa he innostuvat pulisemaan keskenään kuin papupadat omalla kielellään. Tässä ikävaiheessa hakeutuminen perhekahviloihin ja äiti-vauva-harrastuksiin stimuloi kehittyvää äitipersoonaa.

Äideille suositellaan ainakin tunnin päivittäistä ulkoilua. Esimerkiksi vaunulenkillä yhdistyvät liikunta ja virkistäytyminen.

Vaunulenkillä yhdistyvät liikunta ja virkistäytyminen.Äideille suositellaan ainakin tunnin päivittäistä ulkoilua esimerkiksi vaunulenkin muodossa.

6–9 kk: Äiti alkaa itsenäistyä

Äiti syö 3–5 säännöllistä kiinteää ateriaa päivässä. Monipuolinen äitiruokavalio koostuu eineksistä, jäätelöstä, suklaasta, irtokarkeista ja mansikoista.

Torahampaat kehittyvät

Useimmat äidit saavat tässä iässä ensimmäiset hampaansa. Äiti testaa uusia työkalujaan puraisemalla lähimmäisiä verbaalisesti, joskus ilkeästikin. Erityisesti toiset äidit joutuvat helposti lohkaisujen kohteeksi. Nythän äidille on jo muodostunut selkeät omat näkemykset siitä, miten ollaan hyvä ja miten huono äiti.

Itsenäistymisen ensiaskeleet

Näitä aikoja äiti alkaa liikkua itsenäisesti. Liikkeellelähdön aikataulu ja tapa on yksilöllinen. Useimmat aloittavat käymällä ilman vauvaa kilometrin-parin päässä jumpassa tai ostoksilla, mutta jotkut lähtevät saman tien vauhdikkaasti reissuun yön yli. Mikäli äiti ei liiku lainkaan itsenäisesti yhdeksän kuukauden iässä, hänet tulee lähettää yksin hemmotteluterapiaan esimerkiksi kylpylään.

Jokainen äiti on yksilö

Oman perheen äidin vertailua muihin äiteihin tulee välttää. Kukin äiti on oma, ainutlaatuinen itsensä, joka kehittyy yksilölliseen tahtiin.

Yöunet pitenevät

Moni äiti nukkuu jo kokonaisia öitä. (Paitsi että oikeasti he heräilevät vielä vuosikausia, ainakin ajoittain.)

Lue lisää: Näin pidät vauvalle lempeän unikoulun

9–12 kk: Rutiinit ovat tärkeitä

Päivittäinen ruokailu- ja unirytmi ovat vakiintuneet. Elämää hallitsevat rutiinit, joista jokainen perhe on koonnut omannäköisensä yhdistelmän. Erityisesti iltarutiinit ovat tärkeitä äidille. Suklaa, viinilasillinen, nettisurffaus ja niskahieronta auttavat rauhoittumaan yöunille.

Äiti huomaa erillisyytensä

Äiti oppii vähitellen hahmottamaan, että hän on vauvasta erillinen henkilö, jolla on omia haluja, tarpeita ja toiveita. Tässä iässä äiti tutkiskelee usein itseään peilistä pitkään ja hartaasti. Peilikuvaansa hän ei tosin tunnista vielä aikoihin.

Äidit kertovat: Imetyksen aikana voi tehdä vaikka mitä!

Äitipuhe kehittyy

Nyt äiti on jo ehdollistunut omaan kutsumanimeensä ”äiti”. Se on hänelle jo aiemminkin ollut tuttu sana, muttei ole mielessä yhdistynyt omaan itseen. Jotkut äidit alkavat jo itsekin toistella sitä – joka lauseessa.

Muutenkin äitipuheen kehitys etenee vauhdikkaasti. Äiti tietää jo paljon alan sanoja, vaikkei välttämättä tuota niitä vielä itse. Vuoden tienoilla hän alkaa tapailla esimerkiksi termejä ”nokkamuki”, ”päikky”, ”taaperokärry” ja ”pottailu”.

Lue lisää: Näin ääneen lukeminen kehittää lasta

1-vuotias äiti: paluu hoitopaikkaan voi jännittää

Toisen vuotensa aikana monet äidit aloittavat hoidon työpaikassaan. Hoidon aloitus jännittää koko perhettä. Suojaisan kotiympäristön vaihtuminen suureen aikuisryhmään monine sosiaalisine kontakteineen merkitsee suurta muutosta äidin elämässä. Ensimmäiset viikot saattavat muodostua hankaliksi, ennen kuin äiti tottuu uuteen ympäristöön.

Lue lisää: Näin helpotat töihinpaluuta äitiysloman jälkeen

Lue lisää: Saanko äitiyslomalla palkkaa?

Pian työpaikasta kuitenkin tulee turvallinen paikka, jonne äidin voi hyvin mielin jättää tuttujen aikuisten seuraan. Työpaikka tarjoaa äidille runsaasti virikkeitä ja harjoittaa toisten aikuisten kanssa toimimista, mutta tuottaa myös stressiä. Siksi tulee huolehtia, etteivät äidin työpäivät veny liian pitkiksi. Työnteon aloituksen jälkeen illat on hyvä rauhoittaa rennolle yhdessäololle perheen kesken.

Lue lisää:
Näin selviät päiväkodin aloituksesta
Meneekö yksivuotias pilalle päiväkodissa?

Ruutuaika on hyvä määrittää myös vanhemmille.

Äidin ruutuaikaa on syytä rajoittaa korkeintaan kahteen tuntiin päivässä.

Valvo äidin ruutuaikaa

Nykyaikana moni äiti tulee huomaamatta käyttäneeksi haitallisen paljon tietokoneita, tabletteja ja kännyköitä. Päivittäinen ruutuaika tulisi rajoittaa korkeintaan kahteen tuntiin.

Kotihoitoakin voi jatkaa

Toiset äidit jatkavat kotihoidossa, jolloin päivää rytmittävät ateriat, ulkoilu, kotityöt ja päiväunet. Reviiri laajenee leikkipuistoihin ja kerhovalikoima monipuolistuu.

Lue lisää: Kumpi on parempi: kotihoito vai päivähoito?

Äiti siirtyy asteittain syömään samoja ruokia kuin muu väestö, esimerkiksi työpaikkalounaita. Kahvi pysyy tärkeänä energianlähteenä ensimmäisen vuoden jälkeenkin. Kahvivalmisteita suositellaan nautittavaksi noin puoli litraa päivässä.

Tulee muistaa, ettei kotihoidolle ole ”oikeaa” kestoa. Toiset kotiäiteilevät vain kolme kuukautta, toiset täydet kolme vuotta.

Äitiä viihdyttää arkisten askareiden, kuten ruoanlaiton, pyykkäyksen ja siivoamisen seuraaminen vierestä. Vilkas mielikuvitus siivittää arkea. Välillä äiti ottaa prinsessan roolin, välillä supersankarin – mikä hänestä on ihan oikeastikin tullut.

Auta äitiä ruuhkavuosissa

Äiti suhtautuu uteliaasti lajitovereihinsa. Miten he pukevat jälkikasvunsa, taltuttavat kiukkukohtaukset, hallitsevat pyykkirumban ja viettävät tai eivät vietä omaa aikaa? Pääosin toiminta ei kuitenkaan ole yhteistä vaan rinnakkaista kännyköiden räpelöintiä.

Lue myös: Irti kiireestä: 5 vinkkiä rennompaan arkeen

Ruuhkavuodet turhauttavat

Parivuotiaana äiti tulee ruuhkavuosi-ikään. Ruuhkavuosina äiti turhautuu huomatessaan, ettei aika riitä kaikkeen. Ruuhkavuosien koetellessa on hyvä muistaa, että äidin elämässä tulee luontaisesti eteen erilaisia vaiheita. Välillä hän hurmaa ympäristönsä ja välillä taas yltää mitä uskomattomimpiin tempauksiin, läheisilleen ehkä huoltakin tuottaen. Hankalien aikojen yli kantaa luottamus siihen, että pian aurinko syttyy jälleen paistamaan koko perhettä valaisten.

3-vuotiaan äidin motorinen kehitys on huimaa

Motorinen kehitys etenee vauhdikkaasti. Raajojen liikkeiden hallinta on nyt täysin kehittynyt. Sen ansiosta äiti kykenee etenemään täyttä vauhtia auraamattomien nietosten halki kohti pysäkillä odottavaa bussia viikon ruokaostoksia ja uhmakohtauksessa kiemurtelevaa lasta kantaen.

Aistihavaintojen käsittely täydellistyy, ja ärsykkeisiin vastaaminen on välitöntä. Äiti haistaa lastenhuoneessa muhivat katastrofit jo kaukaa. Pieninkin epäilyttävä risahdus, kuten korkin aukeamisääni, saa hänet pelmahtamaan paikalle.

Lue lisää: Lapsen motorinen kehitys

Anna äidille syliä ja huomiota

Äiti esiintyy itsevarmasti ja määrätietoisesti, mutta hänen herkkä mielensä voi silti pahoittua helposti. Tuet äidin itsetunnon kehitystä antamalla myönteistä palautetta ja kiitosta. Vaikka äiti on jo iso ja taitava, hän kaipaa yhä paljon syliä ja huomiota.

 

Lue myös:

Äitihoroskooppi: Tähtimerkki paljastaa, millainen äiti olet!

Jokaisella vanhemmalla pitäisi olla ainakin tunti viikossa omaa aikaa – Äiti, onko sinulla? 5 keinoa hyvinvoivaan äitiyteen!

”Meidän Oonan” äiti, vaaratutka ja tuskainen huokailija – tunnistatko nämä 10 tyyppiä vanhempainilloista?

 

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X