Vanhemmuus 04.03.2021 Päivitetty 02.09.2021

Anna: Parantumatonta syöpää sairastava Astrid Swan valmistelee perhettään kuolemaansa: ”Nuorimmaisella on jonkinlainen ymmärrys tästä tilanteesta”

Astrid Swan kertoo Anna-lehdessä haluavansa jättää jälkeensä kodin, jossa on helppo elää. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon aikaa Astridilla on vielä jäljellä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Heli Hirvelä

Muusikko Astrid Joutseno, 39, taiteilijanimeltään Astrid Swan, on sairastanut rintasyöpää seitsemän vuotta. Nykytiedon mukaan syöpää ei voida parantaa, mutta sen leviämistä voidaan hidastaa lääkityksellä.

Joinakin hetkinä Astrid on erityisen iloinen siitä, että on edelleen elossa, hän kertoo Anna-lehdessä.

– Joskus tuntuu todella hyvältä ihan vain olla paikalla ja auttaa, kun lapseni tarvitsee apua jossain, Astrid sanoo Annassa.

Hän ei kuitenkaan koe, että kuoleman läheisyys tekisi elämää sen kauniimmaksi tai ihanammaksi.

– Arki on enimmäkseen tylsää ja työntäyteistä.

”Yhtenä päivänä minulta jää tänne lapsi”

Astrid kertoo Anna-lehdessä valmistelevansa perhettään aikaan, jolloin häntä ei enää ole. Perheeseen kuuluu aviomies Nick Triani, 55, heidän alakouluikäinen lapsensa sekä Nickin täysi-ikäinen esikoinen, joka on jo muuttanut omilleen.

Astrid  haluaa jättää jälkeensä kodin, jossa on helppo olla ja elää. Astridin tekemät valmistelut liittyvät Nickin mukaan paljolti siihen, miten äiti huomioi lastaan.

– Nuorimmaisella on jonkinlainen ymmärrys tästä tilanteesta. Puhuminen ei tee tästä lapselle yhtään sen vähemmän uskallista, mutta silti hän pystyy puhumaan. Ja se on tärkeää. Hän ei ole sulkenut asiaa mielestään, Nick sanoo.

Astrid on pohtinut aikaa kuolemansa jälkeen myös muun muassa Instagram-tilillään.

– Yhtenä päivänä minulta jää tänne lapsi. Sitä ennen on vielä elämää, sitten saattohoito ja sen jälkeen kokonainen elämä minun jälkeeni. Olen jo istunut palliatiivisen lääkärin vastaanotolla ja jutellut Terhokodista. Siitä keskustelusta tuli minulle turvallinen olo. Pelko edes vähän helpotti. Tuntui, että kaiken varalle on jotenkin siedettävä suunnitelma, Astrid kirjoitti Instagramissa syyskuussa 2020.

Astrid Swan sairastui syöpään juuri silloin, kun kaiken piti olla hyvin

Astridin rintasyöpä todettiin vuonna 2014, kun kaiken piti olla hyvin. Astrid oli 32-vuotias, hän oli juuri mennyt naimisiin Nickin kanssa ja heidän yhteinen lapsensa oli aivan pieni.

Rankat hoidot alkoivat, ja Astridin toinen rinta poistettiin. Astrid ehti jo ajatella pahimman olevan ohi, kunnes vuonna 2017 syövän todettiin levinneen.

Heti toisen diagnoosin jälkeen Astrid rupesi kirjoittamaan kirjaa. Hänen esikoisteoksensa Viimeinen kirjani ilmestyi vuonna 2019.

– Halusin rakentaa yhteyden lapsiimme, avata heille sitä, mitä kuolema ja elämä tarkoittavat ja millainen suhde niiden välillä on. Eivät he välttämättä juuri tällä hetkellä ole niin kiinnostuneita taiteestani tai kirjastani, mutta ehkä sitten joskus myöhemmin, Astrid Swan kertoo Annassa.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon aikaa Astridilla on vielä jäljellä. Diagnoosin saamisen jälkeen hän on elänyt pidempään kuin moni muu levinneeseen rintasyöpään sairastunut.

Parhaillaan Astrid kokeilee uutta lääkettä.

Artikkelia muokattu 5.3.: Instagram-upotus on poistettu, sillä kuva on poistettu sovelluksesta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X