Vanhemmuus 05.09.2023

Annabellan video suomalaisesta varhaiskasvatuksesta levisi TikTokissa kulovalkean tavoin – Näin ulkomailla ajatellaan suomalaisesta päiväkotijärjestelmästä

Kun Annabella esitteli suomalaista päivähoitoa somessa, ulkomailla äidit hämmästyivät.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Marika Valdez

Suomesta kotoisin oleva sosiaalisen median vaikuttaja Annabella asui vuoden 2022 syksyllä Helsingissä, joka on viimeksi ollut hänen kotikaupunkinsa nuorena aikuisena.

Työtehtävät veivät Annabellan parikymppisenä New Yorkiin, jossa hän on luonut uraa niin media-alalla kuin yrittäjänä.

Vuosi sitten syksyllä Annabella halusi kokeilla, miltä tuntuisi palata Suomeen. Ennen kaikkea hän halusi tehdä sen lastensa vuoksi, jotta nämä oppisivat suomen kieltä ja tutustuisivat toisiin juuriinsa.

Perheen esikoinen kävi syksyn ajan Helsingissä kansainvälistä koulua. Keskimmäinen lapsi puolestaan vietti aikaa suomalaisessa päivähoidossa.

Kuopus pysytteli vielä Annabellan kanssa, sillä hän oli kyseisenä syksynä alle kaksivuotias.

Suomi-visiittiä edelsi kaipuu rauhaan

Ennen kuopuksensa syntymää Annabella oli kokenut todellisen loppuun palamisen. Hän yritti hoitaa yritystään, kotitöitä ja kahta pientä lasta samalla, kun puoliso teki pitkiä työmatkoja.

Mahdollinen yksi syy Annabellan uupumiselle oli se, että Yhdysvalloissa vanhempainvapaalle jäämistä ei katsota hyvällä. Lapsille ei kuitenkaan ole tarjolla kohtuuhintaisia päiväkoteja.

Vanhempien myös odotetaan osallistuvan koulun toimintaan ja kotitehtäviin intensiivisemmin kuin Suomessa. Usein arki-illat täyttyvät erilaisista kerhoista ja harrastuksista.

Olisiko Annabella voinut uupua myös Suomessa?

– En usko. Henkisesti äitiys on täällä aivan erilaista. Toki olin eri ihminen silloin, ja ajatukseni arvokkaasta elämästä ovat muuttuneet, Annabella kertoi taannoin Kaksplussalle.

Lue myös: Annabella nauttii äitinä olemisesta Suomessa, mutta näistä avuista hän pitää kiinni

Video suomalaisesta varhaiskasvatuksesta lähti viraaliksi

Annabella sai päiväkodilta luvan esitellä lyhyellä TikTok-videolla suomalaista päiväkotia. Hän kertoo muun muassa, että suomalaislapset ulkoilevat päivittäin tuntien ajan. Sisälläkin on runsaasti tarjolla laadukkaita aktiviteetteja, kuten käsitöitä, musisointia, voimistelua ja vapaata leikkiä.

Opettajat ja hoitajat ovat asiansa osaavia, koulutettuja ammattilaisia.

Hinta ei päätä huimaa, ja päivittäin tarjolla useampi monipuolinen ateria: aamiainen, lounas ja välipala.

Annabella hätkähti, miten paljon video sai Tiktokissa huomiota. Sitä on katsottu yli 200 000 kertaa. Varsinkin yhdysvaltalaisilta äideiltä tuli surevia kommentteja: miksi heidän lapsillaan ei ole vastaavaa järjestelmää, vaikka kyseessä on länsimainen yhteiskunta?

Annabella kysyykin uutiskirjeessään, pitäisikö laadukkaan varhaiskasvatuksen lukeutua kansalaisten perustavanlaatuisiin oikeuksiin. Sillä voisi olla laaja vaikutus perheiden hyvinvointiin.

@scandimomsecrets Would you have your kids try this #daycarelife in #finland ? There’s 1 educator per 4 tots. Daycare starts after paid parental leave ends. #parentinghack #childcare #childcareproblems #childcarethings #daycareteacher #momdiaries #scandinavia #nordic #momhack #parentinghacks #momlifebelike ♬ Makeba – Jain

Lue myös: Suomalainen Annabella teki huippu-uraa ja eli amerikkalaista unelmaa kunnes uupui – kolmas lapsi sai syntyä, kun burn out oli selätetty

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X