Vanhemmuus 08.12.2017 Päivitetty 11.04.2023

Erityisherkkä äiti, näin käännät herkkyytesi vahvuudeksi

Erityisherkkä äiti voidaan leimata hankalaksi ylireagoijaksi, sillä hän huomaa lapsen pienetkin tarpeet ja uupuu helposti perhe-elämän kuormittavuudesta. Herkkyyden voi kääntää vahvuudeksi, kun alat arvostaa piirrettäsi ja järjestät itsellesi päivittäin latautumisaikaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Myötäelätkö lapsesi ilot ja surut niin voimakkaasti, että itket onnesta tai vatvot koko yön leikkipuistossa tapahtunutta riitaa? Onko perhe sinulle kaikki kaikessa, mutta et kestä lastesi läheisyyttä aamusta iltaan? Ahdistaako pelkkä ajatus meluisista lastenkutsuista? Älä tunne syyllisyyttä, jos vastasit kyllä. Et ole hankala, vaan erityisherkkä äiti.

Termin kehittäneen psykologian tohtori Elaine S. Aronin mukaan erityisherkät ihmiset ovat kuin ilmapuntareita. Heillä on tavallista herkempi hermosto, minkä vuoksi he aistivat nopeasti muiden tunteet, reagoivat voimakkaasti aistiärsykkeisiin ja kuormittuvat helposti.

Tee testi: Testaa oletko erityisherkkä

Lue myös: Näin tuet parhaiten erityisherkkää lasta

Erityisherkkä äiti: Perhe on herkälle rakas ja raskas

Vanhemmuus voi olla erityisherkälle äidille hänen elämänsä paras, mutta vaativin kokemus. Erityisherkkyyteen liittyy usein aistiyliherkkyyttä, ja perhe-elämän melu ja sotku voivat uuvuttaa vanhemman, jonka tuntosarvet ovat jatkuvasti pystyssä.

Äitiyteen liittyy myös vaatimuksia ja normeja, joista moni on ristiriidassa herkkyyden kanssa. Lapsensa kokemuksiin voimakkaasti eläytyvä äiti voidaan leimata curling-vanhemmaksi, joka haluaa lapselleen erityiskohtelua. Melusta ja oman ajan vähyydestä kärsiminen voidaan leimata itsekkyydeksi ja turhasta valittamiseksi.

Lue myös: Oletko introvertti äiti? Nämä merkit paljastavat sen

Introvertti äiti: ”Koin olevani huono äiti”

Erityisherkkä äiti pohtii ja havainnoi jatkuvasti

Erityisherkkyyden toteamisessa kiinnitetään huomiota neljään tunnuspiirteeseen. Ominaisuudet voivat voimistua stressitilanteissa ja helpottuvat, kun rauhoitut. Ne ovat kuitenkin pysyviä luonteenpiirteitä.

Nämä merkit voivat paljastaa, oletko erityisherkkä äiti:

1. Tarkka havainnointikyky

Havainnoit ympäristöäsi tarkasti ja tauotta. Huomaat pienetkin muutokset lapsen käytöksessä ja äänenpainoissa ja mietit, mistä ne kertovat. Sinun on vaikea vetää laput silmille ja toimia, jos ympäristö on täynnä ärsykkeitä, sillä rekisteröit kaiken informaation.

2. Tiedon syvällinen käsittely

Käsittelet informaatiota perusteellisesti. Pohdit tarkasti lapsesi kehitystä, vertailet uutta ja vanhaa tietoa ja eri ihmisten sanomisia. Jos jokin lapseesi liittyvä asia on epäselvä, se häiritsee ja stressaa sinua. Sinun voi olla vaikea tehdä päätöksiä, koska jumitut ylianalysointiin.

3. Kuormittumisalttius

Melu, valot, hajut, epäjärjestys, yllättävät käänteet ja ristiriitaiset vaatimukset tuntuvat kuormittavilta. Mukavatkin lastenkutsut voivat näännyttää sinut. Tarvitset päivittäin rauhallista aikaa, jolloin et joudu huolehtimaan muista.

4. Vahva eläytymiskyky

Katsot maailmaa kirjaimellisesti lapsesi silmin. Sinun on helppo eläytyä hänen leikkeihinsä, iloihinsa ja pelkoihinsa. Liikutut helposti, ja lapsen pelot, sairaudet ja ongelmat voivat tehdä olostasi tuskaisen.

Jos ylläolvat tunnuspiirteet täyttyvät kohdallasi, saatat olla eritysherkkä äiti.

 

Lähteet: Highly Sensitive Mom, Highly Sensitive Parents, Suomen erityisherkät ry

Lue myös:

Millaista on olla erityisherkkä vanhempi? ”Kun tekee asiat hyvin, se riittää”

Näin tuet erityisherkkää lasta

Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Näin tuet ujoa lasta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X