Perhe-elämä 04.03.2021 Päivitetty 10.03.2021

Soilen, 46, kahdesta teinityttärestä tuli äitejä – ”Eikö sulla ole ihan valtava kriisi?”

Millaista on isovanhemmuus, kun sitä vähiten osaa odottaa? Soilen ja hänen puolisonsa kotiin saapui jälleen vauva yli kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Teksti
Anniina Rintala
3 kommenttia

Loppiainen ja juhannusaatto ovat vuodenkierrossa monelle erityisiä päiviä vähintään vapaiden vuoksi, mutta kolmen tyttären äidille, Soilelle, 46, niistä on muodostunut entistä merkittävämpiä kolmen viime vuoden aikana.

Hänen teini-ikäiset lapsensa ovat kertoneet silloin raskauksistaan  – toinen valmistautuen ja toinen itsekin yhtä yllättyneenä tiedosta.

– Oli juhannusaatto, kun silloin 18-vuotias esikoistyttäreni kertoi istuessamme iltaa, että saavat poikaystävänsä kanssa lapsen. Uutinen tuntui hyvältä, mutta olin yllättynyt. En ajatellut, että he siihen tilanteeseen hankkisivat lapsen.

Esikoisen ammattiopinnot olivat vielä kesken, ja parin taloudellinen pärjääminen huoletti Soilea.

– Mitään kauhun tunnetta en kuitenkaan kokenut. Ajattelin heiltä luonnistuvan kaiken muuten mainiosti, ja oli mukavaa kuulla, että pääsen taas sylittelemään pientä vauvaa.

Soilen puolisolla kesti pidempään sulatella tietoa ja toipua yllätyksestä. Isovanhempien huolet pyyhkiytyivät pois pian pojan syntymän jälkeen.

Parissa kuukaudessa vauvan isä valmistui ammattikoulusta ja pääsi oikopäätä töihin, joten isovanhempien ei tarvinnut enää murehtia nuoren parin toimeentulosta.

Sitten 15-vuotias alkoi voida pahoin

Soilen ja hänen miehensä ensimmäinen lapsenlapsi on nyt tomera lähes 2-vuotias päiväkotilainen, jonka äiti viimeistelee opintojaan. Taaperolla on omat leikkinsä, vaikka pieni kaverikin löytyisi: samaa kotia asuu 9-kuinen serkkuvauva.

– Pienen serkkupojan tulosta saimme koko perhe tietää yllättäen vuoden 2020 loppiaisena.

Soilen keskimmäinen, 15-vuotias tytär, oli kovassa kuumeessa.

– Kun mukaan tulivat oksentelut, soitin Seinäjoen keskussairaalaan ja kysyin, olisiko parasta tuoda tytär näytille. Olin itse menossa iltavuoroon, joten tytär lähti isänsä kanssa matkaan.

Perillä oksentelun syyksi paljastui yllätysraskaus.

– Saattaa kuulostaa hassulta, mutta mietin ensimmäisenä, miten tytär saa käytyä koulunsa loppuun. Hänenkin kohdallaan olin varma, että vauvanhoidosta hän selviää mainiosti.

Perheessä päädyttiin siihen, että koko perhe asustelee ”mummolassa” siihen asti, että nuoret vanhemmat pääsevät oman leivän syrjään kiinni.

– Emme mieheni kanssa epäröineet hetkeäkään sitä ratkaisua.

Isoäiti – kriisin paikka?

Soilen ystävä ihmetteli, miten rennosti nuori isoäiti suhtautuu elämäntilanteeseensa:

– Hän kysyi, eikö sulla ole ihan valtava kriisi, kun olet jo tuossa iässä mummi.

Soilea kysymys huvittaa.

– Ei ollenkaan. Sitten olisi, jos olisin 46-vuotias enkä mitään saanut aikaiseksi. Ei minulle tullut sellaista hetkeä, että nytkö tämä pikkulapsiarki alkaa uudestaan.

Vauvan itkuun Soile kertoo heränneensä vain kaksi kertaa, kun pienokaista on selvästi vaivannut jokin.

– Silloin olen mennyt apuun, kun vauva on kuulostanut kipeältä.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa 1980-luvun omakotitalossa on riittävästi lääniä koko pesueelle. Soilen ja hänen miehensä makuuhuone sijaitsee toisella puolella taloa, joten sekin tuo omaa rauhaa puolin ja toisin.

Sitä, mitä Soile tekisi lasten lennettyä pesästä, hän ei ollut ehtinyt vielä edes suunnitella.

– Lastenlasten syntymä tuli hyvin luonnollisena. Kolmivuorotyö pitää minut kiireisenä, ja vapaa-aika vain hujahtaa tavallisessa puuhastelussa.

Kaksi nuorimmaista lasta olisivat joka tapauksessa asuneet vielä kotona, joten niin kutsuttua tyhjän pesän syndroomaa Soilen ei ole tarvinnut edes vielä ajatella.

– En ole ollut potkaisemassa vielä kaikkia ovesta ulosta ja lähtemässä matkustamaan ympäri maailmaa. Emme mieheni kanssa edes haaveile sellaisesta. Olen elänyt sillä ajatuksella, että katsotaan mitä elämä tuo tullessaan.

Nuorten äitien lapset eivät vaikuta hetkauttaneen Soilen ydinperheen arkea. Soilen oma kuopuslapsi on solahtanut tädin rooliin, ja siskojen lapset ovat hänellekin tärkeitä.

– Hän on aina tykännyt vauvoista ja lapsista. Todella vähän on kuulunut soraääntä. Jos hän olisi kovin angstinen teini, tämä ei ehkä olisi toiminut.

Vaikka perheen tilanne ei noudattele tyypillisintä kaavaa tänä päivänä, herättää se nuoressa isoäidissä tyytyväisyyttä.

– Olen hyvin ylpeä omista teineistäni, että homma on onnistunut näin hyvin.

Anna.fi: Oletko pullantuoksuinen mummo vai sporttinen isoäiti? Tee testi ja ota selvää, millainen mummo olet

Kommentit (3)

Suomessa tullaan keskimäärin 15 vuotta liian myöhään äideiksi. On hienoa, että nuoret ymmärtää lapsenteon päälle.

Olen 46-vuotias ja lapsenlapsia on 4 – tulin isoädiksi yli 10 vuotta sitten, joten 46 on minusta ”keski-ikäinen isoäiti” eikä mikään ”noin nuori”.
Eiköhän nykyaikana ole mummotkin vähän eri kaliiperia kuin ennen vanhaan. Ei olla enää mummomekko päällä ja huivi päässä. Maailma muuttuu ja niin muuttuvat mummotkin.
Osa tulee isoäidiksi, kun toiset tulee äidiksi…

Aivan ihanaa lukea ISOÄITI SOILEN kuulumisia.Tuli mieleeni kun minusta oli tulossa ensimmäisen kerran ”mamma” ja innosta hehkuen siitä kerroin ystäville ja tutuille.Yksi nainen töksäytti:Eikö sinua hävetä ruveta isoäidiksi kun olet vasta 42-vuotias?Suuni loksahti auki,sain sanottua:Olen enemmän kuin onnellinen ja kiitollinen,että minusta tulee mamma jo tämän ikäisenä.Jaksan leikkiä ja touhuta lapsen kanssa nyt kun olen vielä nuori.Niin myös tein.Olin niin täpinöissäni,että ostin vauvan vaatteita ym. kivaa.Tytär yritti himmata ostovimmaani – turhaan.- Tämä,joka arvosteli minun isoäitiyttäni tuli isoäidiksi vuoden kuluttua siitä kuin minä.Eipä tullut mieleenikään mennä ”irvistelemään”,noin nuori isoäiti.- Olen jo kuuden lapsen mamma ja niin onnellinen jokaisesta ihanuudesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X