Vanhemmuus 08.09.2021

Jutta Urpilainen Annassa: Lykkäsi aikanaan lapsen hankkimista vuosia työn takia – ”On hienoa, että naiset ministereinä jäävät vanhempainvapaille”

Jutta Urpilainen ihailee naisministereitä, jotka rohkenevat urastaan huolimatta antaa elämässään tilaa myös perheelle. Itse hän lykkäsi aikanaan lapsen hankkimista työvelvoitteiden – puoluejohtajuuden ja ministerinpestin – takia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
OM-arkisto

EU-komissaari Jutta Urpilainen, 46, kasvoi kuusihenkisessä perheessä, jossa vanhemmat kävivät töissä – perheen ja uran väliltä ei tarvinnut valita. Jutta itse kuitenkin lykkäsi perheen perustamista aikanaan työvelvoitteiden vuoksi, selviää Anna-lehden haastattelusta.

Jutta Urpilainen oli SDP:n puheenjohtaja 2008–2014 ja valtiovarainministeri 2011–2014.

Lue myös: 8 tuttua nimeä – nämä julkkikset tulivat äidiksi yli nelikymppisinä

Jutta kertoo kokeneensa suurta vastuuta työstään. Velvollisuudentuntoisena ihmisenä hän ei tuntenut voivansa ryhtyä täysillä perheen perustamiseen.

Jutan ja aviomies Juho Mustosen perheeseen lapset saapuivat adoption kautta Kolumbiasta vuosina 2016 ja 2019. Poika on nyt 7-vuotias ja tytär viisi.

”Pyyhkimäääään!” Huvittava välikohtaus keskeytti komissaarin kyselytunnin

Kesällä lapset tapasivat sukulaisia, ja perhe vietti aikaa Jutan vanhempien mökillä Keski-Suomessa. Uiminen ja saunominen oli tärkeä osa hellekesän viettoa. Iloiseksi yllätykseksi perheen kuopus oppi uimaan.

Muuten perhe asuu nykyään Brysselissä, jossa vierashuone muutettiin koronapandemian aikana työhuoneeksi. Jutalla on hupaisia muistoja siitä, millaista oli hoitaa etänä työasioita ja hoitaa lapsia, joiden päiväkoti oli suljettu.

– Lapset leikkivät viereisessä huoneessa ja aloitin kyselytunnin maakunnan päättäjien kanssa. Melkein saman tien taustaltani kuului huuto ’pyyhkimäääään’.

Kun Jutta pääsi lastensa avuksi, homma olikin jo hoidettu. Paperia oli tosin kulunut valtavasti.

Lue myös: Lasten hauskimmat sutkautukset ruokapöydässä

Lasikattojen rikkominen merkityksellistä vain, jos muut seuraavat perässä

Vanhemmuus on ollut Jutalle suuri ilon aihe, vaikka äitiyttä tarvitsikin odottaa. Ennen vanhemmuuttakin ehti tapahtua paljon.

Jutta on rikkonut monta lasikattoa:  32-vuotiaana hänestä tuli SDP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja. Kolme vuotta myöhemmin Jutasta tuli Suomen ensimmäinen nainen valtiovarainministerinä. Vuonna 2019 hänestä tuli ensimmäinen Suomen naiskomissaari.

– Presidentti Tarja Halosen kanssa olemme kuitenkin usein miettineet sitä, ettei lasikattojen rikkomisella olisi mitään merkitystä, elleivät muut naiset olisi tulleet perässä.

Nyt Jutta ihailee naisministereitä, jotka rohkenevat urastaan huolimatta antaa elämässään tilaa myös perheelle.

– On hienoa nähdä, mitä kaikkea naiset ovat saaneet aikaan sen jälkeen. Sekä puolueiden puheenjohtajina että valtiovarainministereinä on ollut jälkeeni jo monta naista. On myös hienoa, että naiset ministereinä ja puoluejohtajina perustavat perheitä ja jäävät vanhempainvapaille.

Komission puheenjohtaja, 7 lapsen äiti tärkeä tuki

Tärkeä tuki Jutalle itselleen on ollut komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyer, joka on itsekin seitsemän lapsen äiti. Varsinkin alkuvaiheessa komissaarin uraa Jutta puhui Ursulan kanssa paljon perhemietteistään avoimesti.

– Minulla on komissaarien keskuudessa tosi läheisiä naiskollegoita. Esimerkiksi pohjoismaisten ja Baltian naiskomissaarien kanssa tapaamme myös työn ulkopuolella. Keskustelemme paljon muustakin kuin työstä, ja se on hyvä, Jutta sanoo.

Esikoinen ekaluokalle Brysselissä

Tällä hetkellä Jutan ajatukset ja työt ovat liittyneet Afganistanin tilanteeseen. Jutta suree ihmisten kohtaloita mutta on myös EU:ssa tarttunut sisukkaasti toimeen. Kehitysyhteistyöhankkeet Afganistanin kanssa jäädytettiin, ja varoja on kohdennettu nimenomaan Afganistanin viereisille maille, johon virtaa pakolaisia.

Onneksi omassa perhe-elämässä on jännittäviä valonpilkahduksia, jotka vievät välillä ajatukset muualle. Kesälomalla on osteltu yhdessä koulutarvikkeita, sillä esikoinen aloittaa ensimmäisen luokan tänä syksynä Brysselissä.

Lue myös Annan juttu!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X