Lapsi 03.09.2021 Päivitetty 06.09.2021

Afganistan oli jo entuudestaan yksi maailman kurjimmista paikoista lapsille – miten kaikkein pienimpien käy kriisin keskellä?

Nälkä, kodittomuus, heitteillejätöt, lapsityövoiman käyttö ja lapsiavioliitot. Afganistanilaislasten elämä on täynnä kärsimystä ja vaaroja, eikä kukaan tiedä, miten heidän nyt käy.

Teksti
Maria Mäkituomas

Kylmyys, nälänhätä ja kodittomuus – ne ovat satojentuhansien afganistanilaislasten arkea tulevina kuukausina.

Vuoden 2021 alusta alkaen 550 000 afganistanilaista on joutunut jättämään kotinsa konfliktin vuoksi. 150 000 heistä on joutunut pakenemaan toukokuusta lähtien, ja Talebanin valtaannousu syksyllä 2021 on kiihdyttänyt maan sisäistä pakolaisuutta entisestään.

Lue myös: Neuvolaan aviomiehen luvalla, ehkäisy epäilyttää – Afganistanin lapsi- ja äitiysterveydenhuolto on vapissut aina

Afganistan: Puolet maansisäisistä pakolaisista alaikäisiä

Kuten kriiseissä aina, suurimpia kärsijöitä ovat heikoimmassa asemissa olevat – lapset.  Afganistanin maansisäisistä pakolaisista yli puolet on alaikäisiä.

Vaikka tilastot eivät kerro tarkkaa lukumäärää, Pelastakaa Lapset ry:n tiedottaja Max Holm toteaa, että toukokuun jälkeen paenneista ihmisistä jopa 80 prosenttia on naisia ja lapsia.

– Viime aikoina paenneiden tilanne on erityisen vaikea. Monella ei ole muuta mukanaan kuin se, mitä on pystynyt kantamaan.

Kylmä talvi taivasalla

Myös suojan puute on todellinen ongelma syksyn edetessä. Holm muistuttaa, että talvet ovat Afganistanissa kylmiä.

– Kabuliin viime aikoina hakeutuneista moni joutuu yöpymään taivasalla tai vain pressu suojanaan.

Unicefin humanitäärisen avun asiantuntijan Tarmo Heikkilän mukaan on hankalaa arvioida, miten uusi hallinto tulee vaikuttamaan lasten elämään.

– Kaikki tämänhetkinen paha ei ole Talebanin uuden valtaannousun aikaansaannosta, vaan merkittäviä vaikeuksia on ollut jo aiemmin, Heikkilä painottaa.

Lue myös: Viola, 25, muutti Afrikkaan ja otti hoiviinsa kahdeksan orpoa lasta – ”Yksi tytöistä nukkui säkin päällä ja kertoi riidasta, kuka saa vaahtomuovinpalan tyynyksi”

Afganistan on vaarallinen maa lapsille

Afganistanissa on paljon haitallisia perinteitä, jotka kohdistuvat lapsiin. Lapsiavioliitot ovat yleisiä, ja fyysinen kurittaminen on sallittua.

– Väkivalta, hyväksikäyttö ja lapsiavioliitot yleistyvät, kun ihmiset lähtevät pakoon ja elämän pysyvyys vaikeutuu, Heikkilä toteaa.

Arvio: Miljoona afganistanilaislasta kärsii pian aliravitsemuksesta

Tällä hetkellä suurin yksittäinen lapsiin kohdistuva uhka on nälkä. Arvioidaan, että yli miljoona alle viisivuotiasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta vuoden loppuun mennessä, jos tilanteen heikkeneminen jatkuu.

Holm lisää, että monien peruselintarvikkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi verrattuna aikaan ennen koronapandemiaa. Tämä vaikeuttaa ruokapulaa entisestään.

Lue myös: Miten puhua lapselle terrorismista ja konflikteista?

Afganistanista on vaikeaa adoptoida

Afganistanilla ei ole virallista kattavaa päiväkotijärjestelmää, ja päivähoitopalveluja on vain niukalti tarjolla. Vain prosentti maan lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen.

– Jos vanhemmat ovat estyneitä huolehtimaan lapsista esimerkiksi työpäivän ajan, heidät jätetään usein kotiin itsekseen tai toisten lasten vahdittaviksi. Kodeissa tapahtuu tämän takia paljon onnettomuuksia, Heikkilä kertoo.

Lastenkotien tilanne on sekava. Lastenkotien asukkaiden määrästä ei ole kunnollisia tilastoja, ja osalla orpokotien lapsista on ainakin toinen elossa oleva vanhempi.

Lastensuojelujärjestelmä kokonaisuudessaan siis tarvitsee paljon kehittämistä. Se ei vielä vastaa kansainvälisesti määriteltyjä kriteereitä, joilla lasten etu ja asema voidaan turvata. Näitä ovat muun muasssa lapsen oikeuksien sopimuksen tai kansainvälistä adoptiota säätelevän Haagin sopimuksen asettamat vaatimukset lainsäädännön toimeenpanosta ja viranomaisrakenteista.

Eri arvioiden mukaan neljännes tai viidennes maan lapsista joutuu tekemään työtä.

– Jo muutaman vuoden ikäiset lapset saattavat tehdä raskaita kotitöitä tai käydä töissä kodin ulkopuolella. Pikkulapsia käytetään työvoimana esimerkiksi matonkutomoissa, koska heillä on pienet sormet.

Järjestöt keskittyvät perustarpeisiin

Juuri nyt avustusjärjestöt keskittyvät perustarpeissa auttamiseen. Unicef on joutunut väliaikaisesti lopettamaan joidenkin pitkäaikaisten kehitysapuohjelmien toteuttamisen Afganistanissa, mutta se tarjoaa maansisäisille pakolaisille ja muille hätäapua tarvitseville puhdasta vettä, ruokaa, lääkkeitä, terveydenhoitopalveluita ja suojaa.

Pelastakaa Lapset ry on  joutunut väliaikaisesti keskeyttämään ohjelmiensa toteutumisen Afganistanissa. Järjestö on kuitenkin sitoutunut jatkamaan työtä heti, kun se on mahdollista.

Lue lisää Afganistanin lasten tilanteesta: Unicef, Pelastakaa Lapset

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X