Vanhemmuus 30.08.2023

Karmea haaste leviää somessa: Vanhemmat rikkovat kananmunia pikkulasten päähän

”Jos videolla ei olisikaan kananmunaa ja vanhempi vain läimäisisi lasta päähän, emme pitäisi sitä hauskana. Miksi kananmuna tekee siitä hauskaa?” kysyy lääkäri.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Moni vanhempi on löytänyt tiensä sosiaaliseen mediaan, josta saa sekä vertaistukea vanhemmuuden haasteisiin että inspiraatiota arkeen. Ikävä kyllä somella on myös nurja puolensa, mistä nyt leviävä somehaaste on jälleen yksi esimerkki.

Kyseenalainen kananmunahaaste kiertää tällä hetkellä etenkin lyhytvideopalvelu TikTokissa. Haasteen ideana on, että vanhempi mäjäyttää raa’an kananmunan lapsen päähän ja kuvaa lapsen reaktion videolle, joka postataan nettiyleisön nähtäväksi #eggcrackchallenge-aihetunnisteella varustettuna.

Oleellinen osa videota on se, että lapsi ei tiedä vanhemman aikeita, vaan kyseessä on yllätyshyökkäys.

Kaksplus ei liitä tähän artikkeliin esimerkkiä videosta, koska haluaa kunnioittaa videoille ikuistettuja lapsia. Viikko sitten Parentsmedian julkaiseman artikkelin mukaan videoita, joihin on liitetty aihetunniste #eggcrackchallenge, on kuitenkin katsottu noin 65 miljoonaa kertaa.

Nopealla silmäyksellä TikTokiin selviää, että kaikissa videoissa uhrina ei ole lapsi vaan esimerkiksi videon tekijän puoliso. Eri-ikäiset lapset ovat kuitenkin hyvin usein tämän kivuliaan jäynän kohteena.

Aiheellisia kysymyksiä

Pienimmät kananmunavideoiden lapsista istuvat vielä syöttötuolissa, kun vanhempi toteuttaa munahankkeensa. Moni lapsista purskahtaa itkuun, jotkut hämmentyvät, toiset nauravat – ja useimmiten vanhempi hekottaa makoisasti vieressä.

Ymmärrettävästi haaste on aiheuttanut myös vastareaktioita. Esimerkiksi TikTokin suosittu vanhemmuusvaikuttaja Sarah Adams, jolla on videopalvelussa yli 275 000 seuraajaa, julkaisi taannoin jyrkän kannanoton haastetta vastaan.

– Nähdessäni näitä videoita vain mietin, olemmeko me vanhempina niin kyllästyneitä ja epätoivoisia luomaan sisältöä […], että rikomme kananmunia lastemme päähän siinä toivossa, että saamme reaktioita ja katselukertoja, hän toteaa vapaasti suomennettuna.

@mom.uncharted

Replying to @Abby Personally, I hate these types of trends. Kids are not props #socialmedia #trends #reply #challenges #eggcrackchallenge #eggchallenge #parents #parenting #prank #parentsoftiktok #imo #fyp

♬ original sound – mom.uncharted

 

Adams ei ole ainoa, joka tuomitsee trendin. Irlantilainen TikTok-lääkäri Niamh Lynch on myös lähettänyt suorasukaiset terveisensä kaikille vanhemmille, jotka ovat syystä tai toisesta päättäneet lähteä villitykseen mukaan.

Julkaisemallaan videolla Lynch muistuttaa, että lasten aivot ovat vielä kehittymättömät. Sen takia lapset eivät välttämättä ymmärrä eroa kepposen ja todellisuuden välillä. Lapsi siis tulkitsee teon pahoinpitelyksi – ja sitähän haaste käytännössä on, Lynch sanoo.

– Jos videolla ei olisikaan kananmunaa ja vanhempi vain läimäisisi lasta päähän, emme pitäisi sitä hauskana. Miksi kananmuna tekee siitä hauskaa? Lynch kysyy.

Lynchin mukaan kananmunahaaste paitsi satuttaa myös nöyryyttää lasta, ja kaiken kruunaa teon jakaminen rajattomalle nettiyleisölle. Siksi hän suosittelee, että jos somen videovirrassa tulee vastaan tällaista sisältöä, käyttäjät ilmiantaisivat sen.

Lähde: Parents.com

Lue myös: Rekkaspottausta ja nakuilua – Lasten rakastama TikTok kannustaa haasteisiin, joista moni aikuinen ei tiedä mitään

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X