Kasvatus 04.02.2023

5 merkkiä, joista tunnistat olevasi niin sanottu norsuemo

Käsi – vai pitäisikö sanoa kärsä – ylös, jos tunnistat itsesi!

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Helikopterivanhemmat ja tiikeriäidit lienevät monille tuttuja käsitteitä, mutta norsuemot tunnetaan kenties huonommin.

Elefanttivanhemmuus-termi alkoi saada jalansijaa vuonna 2014, kun sanfranciscolainen toimittaja Priyanka Sharma-Sindhar käytti sanaa The Atlantic-lehden julkaisemassa artikkelissa. Hän vertasi tekstissään suosimaansa pehmeää vanhemmuustyyliä tiikerivanhemmuuteen, joka tuohon aikaan oli pinnalla vanhemmuuskeskustelussa.

Tiikerivanhemmuudella tarkoitetaan kasvatustyyliä, jossa lapselta vaaditaan paljon ja häntä edellytetään yltämään huippusuorituksiin jopa rangaistusten uhalla. Toisaalta tiikerivanhemmat ovat hyvin omistautuneita lapsilleen huolehtiessaan heidän menestyksestään.

Helikopterivanhemmat ovat puolestaan ylihuolehtivaisia vanhempia, jotka pyrkivät suojelemaan lasta negatiivisilta tunteilta, epäonnistumiselta ja ylipäätään kaikelta epämiellyttävältä.

Elefanttivanhemmuudessa on sen sijaan kyse tyylistä, jossa vanhempi priorisoi lapsen onnellisuutta ja emotionaalista turvallisuutta. Kasvatus on täten empatia- ja kannustuskeskeistä.

Alta voit lukea, täsmäävätkö norsuemon tuntomerkit sinuun. Piirteet ovat yhdysvaltalaismedia PureWow’n listaamia.

1. Et edes harkitsisi huudatusunikoulua

Norsuemot ovat hoivaavia vanhempia. Norsuemoille on tärkeää, että jälkikasvu oppii kääntymään heidän puoleensa aina tarpeen tullen – oli se sitten vaikka neljältä aamuyöllä.

Siksi norsuemot eivät suosi kasvatuksessa tapoja, jotka edellyttävät pientä lasta rauhoittamaan itse itseään. Niihin lukeutuu muun muassa huudatusunikoulu, joka on nykyasiantuntijoiden mukaan haitallinen metodi.

Toinen vastaava esimerkki voisi olla jäähypenkki, jossa lapsi jätetään rangaistuksenomaisesti yksin rauhoittumaan kesken raivokohtauksen. Norsuemolle tyypillisempää on ottaa lapseen kontaktia ja pyrkiä olemaan tämän emotionaalisena tukena tunnekuohun keskellä.

2. Autat 3-vuotiasta mielelläsi pukemaan

Liittyen edelliseen: norsuemot kannustavat lasta pyytämään heiltä apua ja tukeutumaan heihin. Siinä mielessä he ovat täydellinen vastakohta tiikerivanhemmille, jotka haluavat kasvattaa lapsistaan mahdollisimman itsenäisiä pienestä pitäen.

Norsuemoja ei siis haittaa, jos kolmevuotias ei vielä itse osaa vetää vetoketjua kiinni tai saa omin avuin kenkiä jalkaan.

Erona helikopterivanhempiin mainittakoon, että norsuemot eivät kuitenkaan erityisesti kannusta lasta ripustautumaan heihin. Norsuemot vain antavat lapsen kehittyä omassa tahdissaan.

3. Sinua ei haittaa, vaikka 5-vuotias nukkuu yhä sängyssäsi

Norsuemoja leimaa hellyys ja lämpö jälkikasvua kohtaan.  Jos kouluikää lähestyvä lapsesi hakeutuu yhä viereesi nukkumaan ja sinusta tuntuu vain ihanalta tarjota hänelle turvaa, olet luultavasti norsuemo!

4. Et hermostu koululaisen huonosta koetuloksesta

Lapsen akateemiset tai urheilulliset suoritukset ovat norsuemoille toissijaisia lapsen tunteisiin verrattuna. Niinpä lapsen huono tulos matikankokeessa herättää norsuemossa todennäköisemmin empatiaa kuin suuttumusta ja pettymystä.

Jos lapsi kiikuttaa koulusta kotiin huonon arvion, norsuemo tyypillisesti kysyy lapselta, miltä tulos tämän itsensä mielestä tuntuu. Tilannetta puretaan lasta kannustamalla ja tukemalla hänen moittimisensa sijaan.

5. Odotuksesi ovat joustavia

Norsuemot eivät suosi tiukkoja sääntöjä tai vaatimuksia, joiden täyttämättä jättämisestä tulee seuraamuksia. Sen sijaan he ajattelevat, että jokainen tilanne on omanlaisensa ja heidän tehtävänään vanhempina on mukautua lastensa tarpeisiin.

Jos lapsi esimerkiksi kieltäytyy tekemästä jotain kotiaskaretta, norsuemot eivät pakota häntä käärimään hihojaan vaan pyrkivät selvittämään keskustelemalla, miksi lapsi ei suostu heidän pyyntöihinsä.

Elefanttivanhemmuuden hyvät ja huonot puolet

Elefanttivanhemmuuden suurimpia vahvuuksia on lujan lapsi-vanhempisuhteen kehittäminen. Perusturvallisuuden tunne kannattelee lasta pitkälle elämässä vielä silloinkin, kun hän on kasvanut aikuiseksi. Parhaassa tapauksessa lapselle kehittyvät myös hyvät tunnetaidot.

Toisaalta elefanttivanhemmuudessa on vaarana, että kasvatustyyli lipsahtaa liikaa helikopterivanhemmuuden puolelle. Jos lapsi ei tiedä, miten selvitä vaikeissa tilanteissa tai miten voi käsitellä pettymyksen tunteita, hänelle voi koitua merkittäviä hankaluuksia elämässä ja ihmissuhteissa.

Selvää on, ettei yksikään vanhemmuustyyli ole täydellinen.

Lähde: PureWow

Lue myös: Mikä eläinemo olet? Ota selvää testillä!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X