Kasvatus 20.08.2017 Päivitetty 13.08.2019

8 syytä, miksi sinun kannattaa leikkiä lapsesi kanssa – jo pari minuuttia päivässä riittää

Lapsen kanssa leikkiminen voi tuntua aikuisesta tylsältä. Juuri tämän vuoksi meidän pitäisi leikkiä, sillä se kasvattaa kärsivällisyyttämme. Leikki vähentää myös stressiä ja opettaa ratkomaan arkipulmat luovasti.

Teksti
Janica Brander

Taasko nämä palikat pitää pinota, jotta voit rikkoa tornin ja rakentaa sen uudelleen? Ajatus käy monen vanhemman mielessä, kun lapsi pyytää heitä leikkimään.

Nämä syyt kertovat, miksi lapsen kanssa kannattaa leikkiä edes hetki päivittäin:

1. Keskittymiskykysi parantuu

Aikuiset valittavat joskus, että he eivät halua leikkiä, koska se on tylsää. Yksinkertaiset pallopelit ja muurahaisten ihmettely tuntuu puuduttavalta, koska olemme tottuneet jatkuvaan viriketulvaan.

Mitä tylsemmältä leikkiminen tuntuu, sitä enemmän tarvitset sitä, jotta opit keskittymään ja pysähtymään. Leikillä voi olla samanlainen vaikutus kuin juoksemisella tai meditoinnilla. Olo on aluksi levoton, mutta kun jatkat sitkeästi, rauhoitut ja uppoudut siihen, mitä teet.

Lue myös: Onko lapsen kanssa pakko leikkiä? Psykoterapeutti vastaa

2. Stressaat vähemmän

Leikissä on läsnäoloa, läheisyyttä ja huumoria, jotka lievittävät tutkitusti stressiä. Nauru laskee verenpainetta, rentouttaa lihaksia ja vapauttaa mielihyvähormoneja. Leikkihetket ovatkin kuin rauhoittumiskeitaita, jotka hellivät kehoa ja mieltä.

3. Naurat enemmän

Lapsen maailma on täynnä iloa. Vesisade ei ole ärsyttävä asia, vaan fantastinen mahdollisuus hyppiä lätäköissä. Taivas on täynnä hassunnäköisiä pilviä, ja satuun voi keksiä omasta päästään höpsöjä juonenkäänteitä.

Leikkiminen onkin yksinkertaisesti hauskaa. Kun aikuinen oppii leikkimään, hän alkaa nähdä huumoria ja kepeyttä arjessaan. Pitäisikö heittää työkaverin pöydälle paperilennokki, jossa lukee ”lähdetkö kahville?”.

Lue myös: Näin meillä: Lapsen hassuin leikki

4. Saat liikuntaa

Leikki on loistava tapa harrastaa arkiliikuntaa, eikä siihen liity samanlaisia suoritusvaatimuksia kuin urheiluun. Hyppyytä lasta, tanssi ja pelaa hänen kanssaan. Saat hyvän mielen lisäksi hien pintaan, etkä stressaa, ehditkö liikkua tarpeeksi ruuhkavuosina.

5. Luovuutesi kehittyy

Kun aikuinen peräänkuuluttaa logiikkaa resursseja, lapsi ratkaisee ongelmat luovuudella. Jos tarjolla ei ole nukkeja, vispilä voi olla prinsessa – metallikiemurathan näyttävät ihan kruunulta.

Leikkiminen lisää myös aikuisen luovuutta. Kinkkinen työpulma ratkeaakin joskus legotornin parissa, ei tietokonetta tuijottamalla.

Lue myös: Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii

6. Muistat empatian tärkeyden

Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja. Leikkiessään lapsi harjoittelee, miten muita pitää kohdella, miltä erilaiset teot tuntuvat ja miten tunnepurkauksia voi käsitellä.

Leikki muistuttaa aikuista samoista asioista. Kun opetat lapselle, ettei pehmopupu saa tiuskia nallelle, omatuntosi saattaa kolkuttaa. Käyttäydytkö itse muita kohtaan tavalla, jota opetat lapsellesi leikin avulla?

Lue myös: Näin satu kehittää lasta

7. Voit olla hetken itsekin lapsi

Leikkiessäsi mieleesi voi pulpahdella oman lapsuutesi ihania tunnelmia ja muistoja. Kun muistat, miten jännittävää oli rakentaa maja tuoleista ja lakanoista, jaksat auttaa omaa lastasi rakennuspuuhissa. Saat olla itsekin hetken huoleton lapsi, joka hihittelee salapaikassaan taskulampun kanssa.

8. Tunnet itsesi rakastetuksi ja tärkeäksi

Lapsi kutsuu sinut leikkiin, koska sinä olet sinä: hänen maailmansa rakkain ja turvallisin ihminen. Yhdessä leikkiminen vahvistaa sidettänne ja kohottaa itsetuntoasi. Olet universumin mahtavin tyyppi, ja siksi lapsesi haluaa leikkiä kanssasi.

Lue myös:

Lastenkutsujen leikit – lue vinkit pienten ja isojen lasten juhliin

Leikin merkitys – tunnista leikin 5 eri lajia ja tue lasta oikein

Lähteet: Active for Life, Child Development Info, Leikkipäivä, Oppi ja ilo, Psychology Today, Terveyskirjasto

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X