Kasvatus 16.12.2016

Anna lapsen uskoa joulupukkiin – 4 yllättävää hyötyä

Tunnetko itsesi petturiksi, kun sepität lapsellesi jälleen uutta valkoista valhetta, jottei totuus joulupukista paljastuisi? Älä turhaan. Totuus ei ole tässä tapauksessa niin tärkeää.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Kun kauppakeskuksen joulupukki käyttäytyy tökerösti, äiti yrittää selittää kolmivuotiaalle, että joulupukki on vähän höperö – onhan se jo yli kaksisataavuotias.

Siihen lapsi toteaa kirkkaalla äänellä: ”Äiti, esitteleekö jotkut joulupukkia?”

Eli oliko se näyttelijä? Pakkohan äidin on myöntää, että oli. Mutta saman tien äiti jatkaa tarinaa: Korvatunturilla asuu se oikea joulupukki, joka ei ehdi ihan joka paikkaan. Siksi on näitä ”esittelijöitä”.

Äidille tulee hölmö olo. Miksi ihmeessä valehtelen lapselleni?

– Kyse ei ole valehtelusta. Kyseessä on satu, yhteinen leikki, joka on hyödyksi lapsen kehitykselle, vastaa MLL:n perhekeskustoiminnan päällikkö, lastentarhanopettaja Tarja Satuli-Kukkonen.

Millä tavalla joulupukkitaru sitten hyödyttää lasta? Satuli-Kukkonen listaa neljä asiaa.

Aikuisten ei siis kannata murehtia ”valehtelusta” vaan nimenomaan ylläpitää joulun tarua ja sillä tavalla vahvistaa lapsen oman mielikuvituksen kehittymistä.

– Ja olisihan se aika surullista, jos ykskaks ruvettaisiin vain puhumaan, ettei joulupukkia ole olemassa. Kyllä se veisi pois yhdessäolon aikaa ja joulun taikaa, Tarja Satuli-Kukkonen toteaa.

Lue myös: ”Menepäs pukki kotiin siitä!” – Lasten hulvattomat kommentit joulupukille

Kommentit (3)

Uskominen on vaihdellut vuodesta toiseen. Nyt ollaan (10 v) kuitenkin aika ihanassa vaiheessa sillä joulupukki on (turha kertoa minulle traditiosta) ja se on vähän kuin postimies. Postimieskin jakaa paketteja ja joulupukki myös ja laittaa jouluna eri vaatteet päälle. Et silleen – joulupukki on.

Ei se jouluntaikaa vie pois jos kertoo ettei joulupukkia ole oikeasti olemassa. Lapselle ei tarvitse valehdella. Totuuden voi kertoa, mutta lapsen mielikuvituksen ja vanhemman kanssa käydyn keskustelun avulla voi silti leikkiä, että joulupukki olisi olemassa. Tällöin lapsi tietää, ettei se ole totta, mutta ei menetä jouluntaikaa. Joulupukki on silloin samantyylinen hahmo kuin vaikka Aladdin tai Elsa. Kyllä lapsi tietää etteivät hekään ole oikeasti olemassa, mutta silti lapsi eläytyy heidän maailmansa vahvasti. Koko ”ei itkeä saa, ei meluta saa” ja ”vain kiltit saa lahjoja” on jo niin vanhanaikaisia lauseita ja saisivat jäädä taakse. Mielummin vaikka ”itkeä saa, meluta saa, tunteet kun näyttää on mukavampaa”. ❤️

totta!!!

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X