Kasvatus 09.11.2017 Päivitetty 14.11.2023

Jaksa jankuttaa! Nautit myöhemmin sujuvasta arjesta

Vaikka rutiinit tuntuisivat vanhemmasta tylsiltä, lapsi oppii niistä ja saa niistä turvaa. Se näkyy myönteisesti lapsen kehityksessä lähivuosina.

Teksti
Leeni Hoimela
Kuvat
iStock

Lapsen kanssa säännöllisesti toistettuja tapoja eli rutiineja kannattaa oppia rakastamaan, sillä lapsen kehitykselle rutiinit ovat hyvin tärkeitä.

Vaikka itse olisikin vähän boheemimpi, lapselle tuttujen asioiden toistaminen samassa järjestyksessä on tärkeää.

– Puolentoista vuoden tienoo on lapsen hermostolle tärkeä aika. Silloin lapsen itsesäätely kehittyy, kun lapsen aivojen ”itsehillintäradat” kypsyvät. Lapsi oppii sietämään pettymyksiä ja että kaikkea ei tarvitse saada juuri nyt heti. Rutiinit ovat tässä kohtaa ihan yllättävän tärkeitä, lastenpsykologi Saara Salo sanoo.

Kyllä, toisto lisää tehoa

Avainasemassa on lapsen päivärytmi: herätään, syödään ja mennään nukkumaan samaan aikaan. Päivään mahtuu toki muuta vaihtelua, mutta olennaista on, että pienen lapsen arki rullaa tasaisesti.

– 1–3 vuoden ikäinen lapsi luo malleja maailmasta. Malli perustuu oppimiseen, ja tarvitsee siksi riittävän määrän toistoa. Juuri ne toistot lujittavat lapselle itsesäätelykykyä, mutta vaatii kuukausien juurruttamista, että lapsi alkaa itse vähän ennakoida tapahtumia. Tämä auttaa siihen, että kun lapsi on vanhempi, äidin ja isän ei tarvitse auttaa kädestä pitäen joka asiassa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että rutiinien ansiosta lapsesta tulee vanhempana joustavampi.

– 4–5 vuoden iässä lapset, jotka ovat tunteneet saavansa turvaa rutiinien avulla, eivät pomota. Heillä on vähemmän kontrollin tarvetta.

– Toki täytyy muistaa, että lasten temperamenttierot ovat huomattavia, Salo huomauttaa.

Ehtiikö mukaan myöhemmin?

Käänteisesti ajateltuna: jos on tähän saakka elänyt lapsen kanssa rennommin, rutiinien puutteen alkaa nähdä nyt.

– Esimerkiksi 4-5-vuotiaan lapsen nukkumaanmeno voi olla aikamoinen show, koska lapsi hakee huomiota. Pomotus ei ole ilkeyttä, vaan sen taustalla on syy, Salo selittää.

Mutta voiko rutiinit opetella vielä myöhemmin, jos perheen elämänrytmi on ollut rennompi?

– Voi. Kun lapsi osaa puhua ja sanoittaa ajatuksensa, rutiinit voi sopia hänen kanssaan yhdessä. Lapsen kanssa voi miettiä, miten illalla rauhoituttaisiin nukkumaan: haluaako lapsi vaikkapa hieronnan?

– Rutiinien toimivuutta voi kokeilla kaksi viikkoa ja katsoa, huomaako eroa. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, mutta yleensä parin viikon jälkeen näkee, että rutiinit rauhoittavat.

Lue myös: Nämä 6 kasvatusperiaatetta tehoavat kaikissa tilanteissa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X