Jälki-istuntoa, tupakointia ja kiusaamista – 5 kiperää kasvatustilannetta ja kuinka selvitä niistä
Teini taas jälki-istunnossa. Herkässä iässä kavereiden merkitys korostuu – ja joukossa tyhmyys usein tiivistyy.
Listasimme viisi haastavaa tilannetta jälki-istunnosta tupakointiin, joihin kouluikäisen lapsen kanssa saattaa joutua – ja kuinka selvitä niistä kunnialla.
Kouluikäinen lapsi alkaa hiljalleen vaatia enemmän tilaa ja itsenäisyyttä, samalla myös ongelmat muuttavat muotoaan. Esimerkiksi kiusaaminen ei enää välttämättä kanna aikuisen korviin, auktoriteettien uhmaaminen saattaa lisääntyä ja kiinnostus kiellettyä kohtaan kasvaa.
1. Lapsi on jäänyt jälki-istuntoon
Miten menetellä? Älä hyökkää. Älä syytä. Kysy, mitä tapahtui ja mikä oli lapsesi osuus tapahtumiin. Ota mukaan selvittelyyn mahdollinen kolmas tai neljäs osapuoli, koska totuus löytyy usein jostain lapsesi ja koulun väliltä. Yleensä koulu ottaa näissä asioissa yhteyttä kotiin, mutta mikäli tilanne jää epäselväksi, meilaa rohkeasti opettajalle tai kysy Wilmassa lisätietoja siitä, mitä tapahtui.
Sovi lapsesi kanssa, miten jälki-istunnosta rangaistaan, onko rangaistus lapsesi mielestä kohtuullinen ja miten seuraavalla kerralla toimitaan.
Muista kysymykset: mikä meni väärin, mitä olisi pitänyt tehdä ja mitä seuraavalla kerralla tehdään. Sopikaa selvät pelisäännöt tulevaisuuden varalle.
2. Käy ilmi, että lasta kiusataan
Miten menetellä? Ota yhteyttä opettajaan ja kuraattoriin. Järjestäkää koulussa palaveri, jossa ovat mukana kiusaajat, kiusatut, vanhemmat ja kaikki muut asianosaiset. Muistakaa kysyä mahdolliset todistusaineistot netistä ja kännyköistä ja poistakaa kaikki kiusaamisdokumentit. Sopikaa, miten asiasta rangaistaan nyt ja miten jatkossa, jos kiusaaminen jatkuu. Muistakaa järjestää seurantapalavereita parin kuukauden välein, jotta kiusaaminen saadaan varmasti loppumaan.
3. Oma lapseni onkin kiusaaja
Miten menetellä? Kiusaamiseen on heti puututtava, myös silloin kun kiusaaja onkin oma lapsi. Soita opettajalle, ja järjestäkää palaveri, jossa on lapsesi, sinä, kiusattu ja vaikka koulun kuraattori. Kysy tarkkaan, mitä on tapahtunut. Tee selväksi, että kiusaamista ei hyväksytä, eikä myöskään kiusaamisen passiivista sivusta seuraamista. Korosta, että jokaisen tehtävä on puuttua kiusaamiseen, puolustaa kiusattua ja että kiusaaminen on raukkamaista.
Auta lasta ymmärtämään, miltä kiusatusta tuntuu. Sano, että olet hyvin surullinen, että lapsesi on toiminut raukkamaisesti ja tahdot hänen lopettavan heti. Älä puolusta lasta, jos et tiedä totuutta. Kuka vain voi olla kiusaaja tai kiusattu. Jokainen voi puuttua kiusaamiseen.
Kolmistaan-blogi: Voiko vanhempi valita, kasvattaako lapsestaan kiusaajan?
4. Lapsi jää kiinni varastamisesta
Miten menetellä? Kysy lapselta, mitä tarkasti ottaen tapahtui. Mene itse hakemaan lapsi kaupasta tai poliisilaitokselta. Älä ylireagoi. Säilytä malttisi ja kysy järkeviä kysymyksiä, kuten mitä tapahtui, mitä vietiin ja miten nyt toimitaan. Tiedustele, miten lapsi voi hyvittää varkauden kaupalle vaikka omalla työllään.
Muista seuranta. Mikäli huomaat kotona, että lapsi on varastanut jäämättä kiinni, ole yhteydessä kauppaan. Varmista, että varastaminen loppuu kokonaan. Kerro lapselle, että myymälävaras syö pöydässämme. Kun yksi varastaa, muut maksavat tuotteesta korkeamman hinnan. Tämä ei ole reilua. Yritä opastaa lasta asettumaan kauppiaan nahkoihin.
5. Lapsi on polttanut tupakkaa
Miten menetellä? Kerro lapselle, että se, joka uskaltaa sanoa ei, on vahva. Se, joka polttaa kuuluakseen jengiin, on säälittävä seurailija. Mieti myös itseäsi. Sinun on hyvin vaikea olla uskottava valistaja, jos itse poltat. Pyri itse lopettamaan kaikin voimin ja uskottavuutesi paranee.
Yritä sopia, että jos lapsi lopettaa kokeilut, palkitset hänet vaikka puolen vuoden päästä. Lapsen pitää pystyä todistamaan savuttomuutensa. Voit näyttää kuvia ja dokumentteja tupakoinnin vaaroista, mutta niistä tuskin on hyötyä, jos lapsesi kaverit polttavat. Ole yhteydessä lapsesi tupakoiviin kavereihin ja vanhempiin ja sopikaa yhdessä, että lasten tupakointiin puututaan ja siitä rangaistaan. Kun yksi jää kiinni tupakasta, niin kaikkia rangaistaan. Ryhmäpaine saa teinit tupakoimaan, ja sama ryhmäpaine voi auttaa heitä eroon tupakasta.
Asiantuntijana sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa. Viljamaan kirja Mitä minä teen tämän teinin kanssa ilmestyi syyskuussa 2017.
Lue myös:
Murrosikä voi alkaa jo alakoululaisella – näistä merkeistä tunnistat teini-iän alkaneen
Operaatio äiti -blogi: 4 tupakkaa päivässä
Jaa oma kokemuksesi