Kasvatus 28.09.2015 Päivitetty 26.06.2023

Lapsen narsismi: näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Colourbox

Lasta ei voida diagnosoida narsistiksi, vaikka hän täyttäisi persoonallisuushäiriön tunnusmerkit. Lue, miten voit ohjata lapsen käytöstä empaattisempaan suuntaan.

Tunnistatko lapsessasi narsismiin viittaavia piirteitä? Hän saattaa pitää itseään ylivertaisena, janoaa ihailua, eikä välitä muiden tunteista.

Lapsella ei kuitenkaan voida diagnosoida persoonallisuushäiriötä, sillä hänen persoonallisuutensa kehitys on vielä kesken. Vanhempi voi kuitenkin tehdä paljon ohjatakseen lapsen kehitystä parempaan suuntaan.

Pidä mielessä, että rakkaus ja hyväksyntä ovat eri asioita. Rakkauttasi ei vähennä se, että olet pettynyt lapsen toimintaan ja ohjaat hänet käyttäytymistään.

Lue lisää: Epäiletkö lastasi narsistiksi? Tämän takia se on epätodennäköistä

Puhu tunteista ja näytä esimerkkiä

Kehu lasta, kun hän tekee ystävällisen eleen tai ottaa toiset huomioon. Muista toimia itse esimerkkinä ja kohtele toisia kunnioittavasti.

Anna lapsen vaikka tiputtaa kolikko keräyslippaaseen ja selitä hänelle, millaista apua lahjoituksesta on. Toisten auttamisesta tulee korvaamattoman hyvä mieli.

Puhu tunteista, kun niitä tulee eteen kirjaa lukiessa, elokuvaa katsoessa tai tosielämässä. Etenkin kirjojen lukeminen on mainio keino auttaa lasta samaistumaan erilaisiin ihmisiin ja ymmärtämään heidän käyttäytymistään.

Tue lasta kaverisuhteiden solmimisessa. Aito ystävyys on hyvä vastalääke narsismiin.

Lue lisää:

Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Näin autat lasta saamaan ystäviä

Toimi näin, kun lapsi käyttäytyy tunteettomasti

Narsistinen lapsi tarvitsee apua ymmärtääkseen, mitä muut ihmiset ajattelevat ja tuntevat. Näin hän oppii käyttäytymään muut huomioon ottavasti sosiaalisissa tilanteissa.

  • Vedä lapsi sivummalle. Auta häntä kuvittelemaan, miltä toisesta tuntuu.
  • Puhuttele lasta lempeästi ja myötätuntoisesti. Pidä mielessä, miten hauras lapsi on ja miten paljon kritiikki lannistaa häntä. Vaikka narsistinen lapsi saattaa vaikuttaa itsevarmalta, todellisuudessa hänellä on heikko itsetunto.
  • Keskity siihen, että lapsi hyvittää pahan tekonsa, ja siirry sitten eteenpäin. Älä jää jankuttamaan lapselle, miten paha ja tuhma hän on.

Lue lisää:

Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Narsistin lapsen tarina: Narsistiäiti tuhosi perheeni

Lähteet: Psychology Today, New York Post, Washington Post

Kommentit (1)

Tämä ei toimi, sillä lähes koskaan ei näe toisia hyvin kohtelevaa lasta, joka ei vahingoita tahallisesti ketään, jolla olisi huonot vanhemmat.

Toisia tahalliseen meluhaittaan manipuloivalla on samanlaiset jälkeläiset, jotka nauttivat kärsimyksen aikaansaamisesta ja sen katsomisesta.
http://www.problemneighbours.co.uk/problems-neighbours-children.html

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X