Kansallisbaletin johtaja: Antakaa poikien tanssia balettia!
Tanskassa tanssivalle pikkupojalle sanotaan: Vau, mikä harrastus! Toiset pojat ovat myös kateellisia. Saahan tanssiva poika pitää tyttöjä lähellään, ja hänen on oltava vahva nostaakseen heitä. Suomessa tanssiva poika joutuu taistelemaan ennakkoluuloja vastaan.
Kansallisoopperalla on ongelma: balettikouluun ei riitä poikia.
– Suomessa on vain kaksi harrastusta pojille: jääkiekko tai jalkapallo. Tanssin ei katsota olevan sopivaa puuhaa pojalle, Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve sanoo.
Tanskalaisen Greven mielestä tanssiharrastuksen tiellä ovat usein vanhempien asenteet. Erityisesti isille tuntuu olevan mahdoton ajatus, että oma poika harrastaisi balettia.
– En silti halua syytellä vanhempia. Syyt ovat paljon syvemmällä, suomalaisessa kulttuurissa.
Keskustele: Voinko laittaa pojan balettiin?
Kun Greve kuusi vuotta sitten muutti perheineen Suomeen, ilmapiiri sai hänet sokkiin.
– Tanskassa tanssivalle pikkupojalle sanotaan: Vau, mikä harrastus!
Toiset pojat ovat myös kateellisia. Tanssiva poika saa pitää tyttöjä lähellään ja hänen on oltava vahva nostaakseen heitä. Suomessa tanssiva poika joutuu taistelemaan ennakkoluuloja vastaan.
Lue myös: Milloin harrastus kannattaa aloittaa?
Tanskassa poika saa tuntea, Suomessa ei?
– Suomalaisen miehen on sallittu tanssia vähän tangoa, mutta muuten hän ei ole saanut olla tunteikas ja pehmeä. Tanskassa taas tunteikkuutta on pidetty rikkautena. Ihmistä, miestä tai naista, joka on lähellä tunteitaan eikä pelkää näyttää niitä, on aina pidetty arvossaan.
Greven mukaan myös suomalainen kasvatus on täysi vastakohta tanskalaiselle kasvatukselle. Siinä missä Suomessa arvostetaan koulumenestystä, Tanskassa sosiaalinen älykkyys ja tunteiden ilmaisu menevät kaiken edelle. Ja tässä on syy tanssin arvostukseen. Tanssija, jos kuka, on yhteydessä tunteisiinsa.
Onneksi suomalainenkin mies on muuttumassa. Jäähyväisottelunsa maajoukkuepaidassa pelannut Teemu Selänne näytti olympialaisissa esimerkkiä siitä, miten mieskin voi näyttää tunteitaan. Sosiologi ja maskuliinisuustutkija Arto Tiihonen ehätti jo vetämään johtopäätöksen: nyt suomalaisellakin miehellä on lupa itkeä.
Lue myös: Aggressiokasvatus auttaa käsittelemään tunteita
Fyysinen lapsi löytää paikkansa
Kenneth Greve haluaisi, että vanhemmat puhuisivat lapselleen erilaisuudesta positiivisena asiana.
– Suomessa kaivataan laajempaa erilaisuuksien hyväksyntää. En puhu nyt vain baletista, miehistä ja feminiinisyydestä, vaan ylipäätään sen suvaitsemisesta, mikä ei ole yleistä.
Greve kertoo pohtineensa paljon, mikä suomalaisia isiä baletissa jännittää.
– Jos isät luulevat, että kyse on epämaskuliinisesta lajista, he eivät voisi olla enemmän väärässä.
Tanssi vaatii huippuunsa hiottua fysiikkaa ja voimaa. Kulttuureissa, joita pidetään maskuliinisina, esimerkiksi Etelä-Euroopassa tai Etelä-Amerikassa, tanssi on suosittua miehilläkin. Italiassa ei ole pulaa balettiin pyrkivistä pojista.
Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä harrastuksista
Kenelle tanssi sopii?
Poikatanssiprojektia Espoossa vetävä koreografi ja Glims & Gloms -tanssiteatterin taiteellinen johtaja Tuomo Railo kehottaa vanhempia tarkkailemaan omaa lastaan. Jos lapsi, tyttö tai poika, on liikunnallisesti lahjakas ja osaa sen lisäksi ilmaista itseään hyvin liikkeellä, tanssille kannattaa antaa mahdollisuus.
– Olemme erilaisia. Toisilla vain on lahja ilmeikkyyteen ja liikekieleen. Lapsi, joka on fyysinen, ei ehkä istu hiljaa paikallaan koulussa, mutta tanssi voi tarjota hänelle ilmaisukanavan ja auttaa lasta löytämään myös keskittymiskykynsä. Tanssi voi olla avain siihen, että lapsi löytää oman luontevan tapansa olla maailmassa.
Lue myös:
Näin ratsastusterapia auttaa lasta
Näin lapsen motoriikka kehittyy eri ikävaiheissa
Kommentit (1)
Omalle 13v pojalleni baletti ei taitaisi olla omiaan, mutta toivoisin hänen menevän jollekin street tanssitunnille, sillä hän yllättää tanssillaan viikoittain. Olimme juuri Oopperassa hänen kanssaan katsomassa Don Quijotea, joten aivan vieras laji ei ole kyseessä. Aivan häikäiseviä tanssisuorituksia