Kasvatus 29.02.2016

Mitä lapsen pitää osata mennessään kouluun?

Lapsen ei tarvitse osata lukea tai kirjoittaa mennessään kouluun. Sen sijaan moni arkinen asia on hyvä opetella etukäteen. Katso lista asioista, jotka kannattaa opetella viimeistään ekaluokkaa edeltävän kesän aikana.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
123RF
2 kommenttia

Koulussa luokat ovat isoja, eivätkä opettajat ehdi apuun yhtä usein kuin päiväkodissa. Mitä kouluun menevän pitää osata?

Nämä taidot helpottavat kouluelämää. Harjoittele ja vahvista niitä lapsen kanssa kesän aikana.

7 asiaa, mitä ekaluokkalaisen pitää osata

  1. Huolehtia itsestään. Miten käydään yksin vessassa ja pestään kädet.
  2. Hallita vuorovaikutus- ja ryhmätaitoja. Miten ollaan toisten kanssa, miten pyydetään ja kysytään, miten kuunnellaan ohjeita ja odotetaan omaa vuoroa.
  3. Huolehtia omista tavaroistaan ja repun pakkaamisesta.
  4. Noudattaa ohjeita. Koululaisen olisi hyvä pystyä noudattamaan kolme- tai nelivaiheisia ohjeita: pese ensin kädet, ota sitten vihko pulpetista ja istu odottamaan.
  5. Ruokailla koulussa. Tarjottimen kantaminen on monelle uutta. Voileivän teko ja mandariinin kuoriminen on hyvä opetella. Keitetyn perunan kuoriminen on edelleenkin perusjuttu, mitä kouluun menevän pitää osata.
  6. Pukeutua itse, sulkea ja avata vetoketjut ja solmia kengännauhat. Auta lasta laittamalla kouluun helposti puettavat vaatteet.
  7. Ilmaista omia tarpeitaan. Lapsen pitäisi uskaltaa kertoa, jos pitää päästä vessaan tai joku kiusaa. Juttele kotona siitä, miten pitää toimia pulmatilanteissa, jos opettaja ei ole paikalla tai lapsi eksyy.

Lue myös: Lukemaan oppiminen

Näitä asioita ekaluokkalaisen ei tarvitse vielä osata

  • Lukea
  • Kirjoittaa
  • Tai osata muita tiedollisia taitoja. Koulu on niiden oppimista varten!

Lapsi voi saada koulutien aloitukseen lykkäystä tai aikaistusta. Vuosi lisäaikaa kehittymiseen on hyvä ratkaisu, jos lapselta puuttuu huomattavasti taitoja, mitä kouluun menevän pitää osata.

Lykkäysvuonna on tärkeää huolehtia siitä, että lapsi saa sen aikana tarvittavaa tukea, sillä pelkkä lykkäys ilman tukitoimia ei auta.

Koulun aloittavat aikaisemmin usein alkuvuodesta syntyneet lapset, jotka ovat kehittyneet fyysisesti ja psyykkisesti nopeasti. Heillä on jo pitkään ollut hallussa taidot, mitä ekaluokkalaisen pitää osata.

Yleensä psykologit eivät suosittele koulun aloittamista ali-ikäisenä, sillä koulu on yhteisönä vaativa ja tuo lapsen elämään suuria muutoksia. Pelkkä luku- ja kirjoitustaito ei siis riitä.

Vinkkejä antoivat erityisasiantuntija Riitta Sarras OAJ:stä ja lastentarhanopettaja Lea Hakonen päiväkoti Saniaisesta Helsingistä.

Lue myös: Lapsen oppimisvaikeudet

Kommentit (2)

Lisäksi eiköhän se ruoka tule jostain keskuskeittiöstä tms. Ei siellä ole kuoriperunoita, ei ainakaan siihen aikaan, kun minä kävin koulua.

Perunan kuorinta? Ei perunaa tarvitse kuoria: heti kuoren alla on kaikki tarvittavat vitamiinit ja ne menevät hukkaan, kun kuoren kuorii pois.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X