Mitä tehdä, kun oma lapsi kiusaa? Näin lopetat kiusaamisen
Oman lapsen paljastuminen kiusaajaksi on vanhemmalle sokki. Miksi lapsi kiusaa, ja miten häiriökäyttäytymisen saa loppumaan? Vanhemmat voivat vaikuttaa omalla esimerkillään lapsen käytökseen. Joskus kiusaava lapsi tarvitsee kuitenkin ammattiapua.
Kun oma lapsi paljastuu kiusaajaksi, vanhemman ensimmäisiä tunteita ovat järkytys, epäusko ja pettymys. Jos lapsi käyttäytyy kotona kuin enkeli, on vaikea ymmärtää, miksi hän kiusaa muita.
Vanhempi voi ottaa kiusaamissyytökset loukkauksena itseään ja kasvatustyyliään kohtaan. Pahimmillaan aikuinen kieltää tapahtuneen ja puolustelee lastaan, koska yrittää puolustella itseään. Vanhempi ei kuitenkaan saa sulkea silmiään kiusaamiselta säilyttääkseen omat kasvonsa.
Jokainen kiusaamistapaus on yksilöllinen, eikä kiusaamiseen ole aina yhtä selkeää syytä. Kiusaaja voi olla itsekin kiusattu, tai hän on voinut oppia aggressiivisen käytöksen kotoaan. Kiusaaminen voi johtua myös lapsen kehittymättömistä vuorovaikutustaidoista.
Lue myös: Kiusataanko lasta päiväkodissa? Tarkkaile näitä merkkejä
Keskustele: Poikani kiusaa kaverinsa kanssa muita eskarissa, apua!
Kiusaamisen kitkeminen lähtee aikuisista
Vaikka kiusaamisen aiheuttama järkytys ei tunnu mukavalta, se kertoo, että suhtaudut tapahtuneeseen vakavasti. Tämä on hyvä merkki, sillä lasten kiusaaminen on aikuisten asia. Se voidaan lopettaa vain, jos vanhemmat myöntävät lapsensa teot ja sitoutuvat kiusaamisen kitkemiseen.
Joskus kiusaamisen taustalla on lapsen kehitys- tai mielenterveysongelmia, joihin tarvitaan terapia-apua. Häiriköinti voi olla myös lapsen hätähuuto vaikeassa perhetilanteessa. Kiusaamisen lopettaminen vaatii joskus aikuisilta heidän omien, rankkojen ongelmiensa kohtaamista.
Keskustele: Sinä vanhempi, jonka lapsi kiusaa, miten suhtaudut tilanteeseen?
Lue myös: Armi Toivanen: ”Koulukiusaaminen vaikuttaa vieläkin itsetuntooni”
Lähteet: Huffington Post, Kids Health, PBS Parents, Terveyskirjasto
Jaa oma kokemuksesi