Kasvatus 30.05.2017 Päivitetty 26.06.2023

Näin vähennät lapsen sokerin saantia – bloggaaja Maria Nordinin 5 toimivaa vinkkiä

Maria Nordin uskoo, että olisi parempi, jos teollista sokeria ei olisi koskaan keksitty. Koska näin ei kuitenkaan ole, vaatii sokerin vältteleminen kekseliäisyyttä kahden lapsen äidiltä. Lue Marian viisi vinkkiä vähempisokeriseen arkeen.

Teksti
Anna Mäkelä

Bloggaaja Maria Nordin kirjoitti hiljattain siitä, miten maksaa jäätelökioskilla mieluummin ylimääräistä kuin ostaa lapsilleen täysikokoisen jäätelön. Nordinin mukaan pienikin irtojäätelöpallo on aivan liian suuri. Kaloreita blogiäiti ei laske, mutta teollisen sokerin määrä ja makuaistin tottuminen yltiömakeaan huolestuttaa.

– Koska valmiin teollisen herkun tai jäätelön sokeripitoisuuteen en voi vaikuttaa, yritän vaikuttaa syötävään määrään, Maria kirjoittaa postauksessaan.

Nordinien perheessä herkut eivät ole pannassa, mutta sokerin määrä pidetään minimissä. Yksi Marian suosimista tavoista vähentää sokeria on juurikin herkkujen annoskoon säätely.

Lasten kanssa herkuista päästään useimmiten yhteisymmärrykseen tai vähintään selvitään pienellä harhautuksella: Marialla on tapana kuiskata jäätelömyyjälle haluavansa erityisen pienet annokset lasten huomion ollessa toisaalla.

Näin sokeri vahingoittaa lastasi

Näin hillitset isovanhempien intoa hellitellä lasta sokerilla

Maria Nordinin aviomies Reino ei ole yhtä tarkka

Aviomies Reino Nordin ei suhtaudu sokeriin samalla vakavuudella, mistä aiheutuu toisinaan erimielisyyksiä.

– Juuri kun olin kirjoittanut postauksen jäätelöstä ja sokerista, meni Reino lasten kanssa jäätelölle. Molemmat tilasivat tietenkin Jättikset! Silloin olin kyllä aivan raivona, Maria kertoo.

Maria Nordin pyrkii säätelemään annoskokoja, jotta lapset eivät tottuisi liikaan sokeriin.

Maria Nordin pyrkii keskustelemaan lastensa kanssa sokerin vaikutuksista. Nordinien lapset osaavatkin äidin mielestä herkutella kohtuudella.

Nordinin perheessä päätöksiä ei tehdä yksinvaltiaan oikeudella, vaan ravintoasioista keskustellaan avoimesti lastenkin kanssa.

– Kävimme lasten kanssa läpi, miten meillä vanhemmilla on erilaiset mielipiteet tästä jäätelöasiasta, mutta että molemmilla on omat hyvät pointtinsa. Lapsemme ovat oppineet tekemään päätöksiä itsekin: joskus he ovat jopa itse valmiita heittämään karkkeja roskiin, jos niitä on liikaa.

– Reinon mielestä jättituutilla voi hyvin herkutella kerran kesässä. No, se kerran kesässä on nyt sitten käytetty! Maria naurahtaa.

Kun lapset herkuttelivat kiistan aiheuttaneilla jäätelöillä, oli lokki vähällä napata toisen tuuteista. Lintu päätyi kuitenkin sukeltamaan ateriakseen kalan vedestä.

– Totesin siihen, että lokkikin valitsi mieluummin kalan kuin jäätelön. Niin meidän ihmistenkin kannattaisi tehdä, sillä sokeribisneksestä hyötyy vain ruokateollisuus. Reino tosin kommentoi, että lokkikin söisi mieluummin jäätelöä, jos sitä osaisi valmistaa.

Monet lapset syövät liikaa sokeria, suolaa ja rasvaa – Tällainen on ideaali ruokavalio lapselle

Herkkujen antaminen lapselle: Tämän takia karkkipäivä voi olla huono juttu

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X