Näkökulma

Anniina Rintala
Kasvatus 26.02.2024 Päivitetty 29.02.2024

Inhottava ilmiö leviää nuorten parissa – muutaman euron nettiostos voi ajaa lapsesi vaikeuksiin

Lapset ja nuoret ovat tilanneet netin halpakauppasivustolta hajupommeja, joista on tullut riesa kouluissa ja julkisilla paikoilla.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kävelin lapseni kanssa päiväkodista kotiin tuttua reittiä helsinkiläisellä puistoalueella, kun luokseni kiirehti suunnilleen yläkouluikäinen nuori. Hänen ystävänsä jäivät odottamaan tirskuen kauemmas.

Nuori yritti tyrkyttää meille mustaa, salmiakkikäärön näköistä esinettä, jossa oli pääkallon kuva. Kysyin, onko kyseessä makeinen, mutta sain kieltävän vastauksen. Epäilykseni heräsivät, ja totesin, että en halua koskea pakkaukseen.

Nuori lähti ensin kävelemään pois, mutta palasikin takaisin, väänsi pakkausta voimalla ja heitti sen meitä kohti. Musta muovipakkaus lensi kassiini, jossa oli lapseni talvihaalari. Pian kassista alkoi nousta pilaantuneen kananmunan kaltainen käry. Tartuin pakkaukseen ja heitin sen maahan, jolloin sen sisältä alkoi pursuta valkoista nestettä.

Nuoret pinkoivat kovaa vauhtia nauraen karkuun, kun huusin heitä selvittämään asian.

Lapseni kysyi itkien, haiseeko hänen haalarinsa nyt mädälle. Haisihan se, joten kotiin päästyämme jätimme haalarin ulos tuulettumaan.

Hajupommeja heitelty ympäri kaupunkia

Kotona kirjoitin somen kaupunginosaryhmään kiukkuisen viestin, jossa kerroin tapahtuneesta. Sain useita kommentteja, joissa harmiteltiin typerää toimintaa mutta myös sitä, että hiihtoloman aikana teineillä ei näköjään ollut parempaa tekemistä.

Viesteistä saattoi päätellä, että hajupommeja heitteleviä murrosikäisiä oli tavattu muuallakin kuin vain omassa kaupunginosassani. Pommeja oli heitelty Helsingissä niin ruokakaupassa kuin metrossakin.

Kuulin lisäksi useilta tuttaviltani, että myös kouluissa hajupommit ovat olleet riesana. Eräskin pienempi koululainen oli vaikeroinut, että kamala haju saa oksennuksen nousemaan kurkkuun. Voin uskoa, sillä käry oli hirveä ulkoilmassakin.

Nuori saa ostettua netistä lähes mitä vain

Nopealla googlettelulla selviää, että hajupommeja saa ostettua esimerkiksi Temu-verkkokaupasta, joka on täynnä erinäistä halpatavaraa. Kauppa on hintansa puolesta ymmärrettävästi nuorison suosiossa. Valikoima on laaja ja hyvin mielikuvituksellinen.

Pääsin lopulta keskustelemaan puhelimessa hajupommin heittäneen lapsen vanhemman kanssa, joka oli yhtä mieltä kanssani siitä, että teko oli tuomittava. Nuori oli kertonut hänelle tapahtuneesta, jolloin äiti huomasi some-julkaisuni perusteella ottaa yhteyttä. En kuitenkaan saanut vastausta, mistä nuori oli hajupommeja saanut käsiinsä.

Haalari onneksi tuulettui, eikä nuorelle jäänyt korvausvelvollisuutta.

Vanhemmat hoi – nettitilausten seuraukset voivat olla ikäviä! Hajupommien lisäksi netin verkkokaupoista saa tilattua esimerkiksi vapea. On myös hyvä tiedostaa, että Temun kaltaisissa verkkokaupoissa myytävät tuotteet eivät ole eurooppalaisen kuluttajansuojan valvonnassa. Esimerkiksi hajupommin sisällä oleva liuos saattaa sisältää mitä vain.

Uskon, että kohtaamani nuori ja tämän kaverit ottivat opiksi siitä, että toisen omaisuutta ei voi tärvellä, edes leikin varjolla.

Hajupommit kannattaa jättää ostamatta, vaikka ei uskoisi jälkikasvunsa tekevän niillä ilkivaltaa ja aiheuttavan pahaa mieltä toisille. En nimittäin keksi mitään paikkaa tai tilaisuutta, missä moiset olisivat oikeasti hauskoja.

Lue myös: Teinien maleksimisella on tärkeä tehtävä, sanoo lastenpsykiatri – Paljon vahingollisempaa on jokin, mitä tapahtuu kotona

Päivitetty 29.2. klo 15.18: Korjattu jutun otsikkoa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X