Oletko liian kiltti? Näin opit asettamaan rajat niin töissä kuin kotona – 3 konkreettista askelta
Rajojen opettamisen tärkeydestä on puhuttu kautta aikojen – mutta mitä rajat ovat ja miten niitä opetetaan?
Kun huomaat olevasi vihainen tai turhautunut, se on yleensä merkki siitä, että jotakin rajaa on rikottu tai koeteltu.
Rajat perustuvat syviin elämänarvoihin. Ne suojaavat sitä, mikä on sinulle arvokasta ja millä tavoin sinun mielestäsi ihmisten tulisi kunnioittaa toisiaan.
Arki on jatkuvaa keskustelua pienistä ja isoista rajoista:
Onko perheellä oikeus jättää likaiset astiat pöytään aina äidin korjattavaksi?
Saako vessassa istua rauhassa?
Millaisia nimityksiä toisista ihmisistä saa käyttää?
Rajojen asettamisella ja opettamisella lapsille on suuri vaikutus perheen hyvinvointiin – ja koko yhteiskuntaan.
Rajat eivät ole tarkasti määriteltyjä perheen pelisääntöjä. Ne muodostavat pikemminkin perheen arvoilmapiirin: Tällaisia asioita meidän perheessä arvostetaan.
Lue myös: Vanhemmuuden burnout iskee perfektionistiin – tunnista 4 varoitusmerkkiä
Rajojen asettamisen ABC
A Mikä saa minut hermostumaan?
Voit tunnistaa itsellesi tärkeät rajat niissä hetkissä, kun hermostut, suutut tai tunnet turhautumista. Silloin todennäköisesti sinulle arvokasta tarvetta tai elämänarvoa koetellaan.
Mieti ja kirjoita vaikka paperille, mikä perustarve ja elämänarvo oli tilanteessa uhanalaisena.
Rajoista on helpompi puhua, kun pystyt hahmottamaan mielessäsi selkeästi, miksi tämä raja on sinulle tärkeä ja mikä tämä raja tarkalleen ottaen on.
Miksi lapset eivät voi huutaa täyttä kurkkua taustalla, kun teet töitä? Mitä tarpeita ja arvoja kumppani loukkaa, jos hän jatkuvasti unohtaa harrastustesi aikataulut ja tekee myöhään töitä?
B Kommunikoi, älä reagoi
Epämääräinen loukkauksiin reagointi, eli huutaminen tai mielensä pahoittaminen, ei toimi. Opettele kommunikoimaan selkeästi: Miksi tämä ei käy ja mitä menee rikki, jos tämä toistuu.
Kiinnitä huomiota, millaisia sanoja tarjoilet toisille. Jatkuva arvostelu, nimittely ja syytökset loukkaavat puolestaan toisen rajoja, oli sitten kyseessä pieni lapsi tai aikuinen.
EI on monille ihmisille vaikea sana. Jotkut puolestaan käyttävät EI-sanaa liiankin suurella voimalla. Päätä, millainen on sinun EI. Millä tavalla ja millaisella äänellä sanot sen? Entä miltä kehossasi tuntuu, kun sanot sen?
C Rajat vai toisten jatkuva miellyttäminen?
Ihmisistä, jotka asettavat rajoja, ei läheskään aina tykätä.
Jämäkkä rajojen asettaja tulkitaan usein hankalaksi tai pelottavaksi ihmiseksi.
Mieti, kumpi on sinulle arvokkaampaa: Suojella psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä totuttaa kanssaihmiset siihen, että olet tällainen jämäkkä tyyppi – vai olla kivan lepsu kaikille?
Kirjoittaja on tietokirjailija, kuvataideterapeutti ja neuropsykiatrinen valmentaja, joka kirjoittaa sosiaalisista taidoista ja vanhemmuudesta.
Lue myös Anna.fi: Saako henkilökohtaisista asioista kysyä tai kertoa työpaikalla? Asiantuntija kertoo, kuinka pidät kiinni yksityisyyden rajoistasi
Jaa oma kokemuksesi