Vanhemmuus 15.08.2021 Päivitetty 14.08.2023

Kaikkien aikojen paras vanhemmuusneuvo on nyt selvillä! Arkinen kehotus kommentoi 2020-luvun vanhemmuutta osuvalla tavalla

Lukijat ovat puhuneet. Kaikkien aikojen paras vanhemmuusneuvo on pieni arkinen teko, jolla on kauaskantoiset vaikutukset.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kaksplus kysyi lukijoilta Facebookissa ja Instagramissa, mikä on paras vanhemmuusneuvo, jonka he ovat koskaan saaneet. Vastaukset koostuivat niin arkitason oivalluksista kuin filosofisista mietelauseistakin.

Neuvoista osuvimmat koottiin äänestykseen, jossa selvitettiin, mikä yhdestätoista hyvästä vanhemmuusneuvoista on kaikkein paras. Etenkin kaksi neuvoista keräsi ylivoimaista suosiota, mutta kärkikolmikossa toistuvat tietyt teemat. Ne ovat arkisuus ja hyväksyntä.

Lukijoidemme mukaan vanhemmuuden tämän hetken kolme kultaisinta neuvoa ovat:

1. Laske puhelin kädestä, ja ole läsnä lapsellesi.

Kaikkien aikojen parhaaksi vanhemmuusneuvoksi äänestettiin varsin yksinkertainen ja jokapäiväinen ohje, jolla on kuitenkin valtava merkitys paitsi lapsen ja vanhemman välisen suhteen muodostumisessa, myös lapsen itsetunnon ja taitojen kehittymisessä.

Neuvo kahmi peräti 25 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Nykyaikaa ja kenties myös etäaikaa vahvasti kommentoiva neuvo muistuttaa jokaista läsnäolon tärkeydestä. Puhelinta tuijottamalla ehkä ajattelee varmistavansa, että pysyy kaikesta ajan tasalla, vaikka tosiasiassa jääkin paljon suuremmasta paitsi.

Lue myös: Käytä ruutuaikasi vasta lapsen mentyä nukkumaan – 3 syytä miksi

2. Riittävän hyvä on tarpeeksi.

Suorituskeskeisyys on salakavalasti hiipinyt myös kotiin ja arkeen. ”Hyvää vanhemmuutta” mitataan mitä ihmeellisimmillä asioilla: kuka tekee itse vauvansoseet, kuka ostaa hienoimmat lastenvaatteet, kuka ei koskaan menetä malttiaan… Lista vain jatkuu, ja vastaavia mittareita keksitään koko ajan lisää.

Vanhemmat saavat neuvoja ja kommentointia osakseen silloinkin, kun he eivät sitä pyydä. Ankarin arvostelija löytyy silti usein kunkin vanhemman sisältä. Neuvo lohduttaa jokaista itsekriitikkoa: kunhan perusasiat ovat kunnossa, kaikki on hyvin.

Hopeasijalle yltänyt neuvo sai noin 22 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Lue myös: Nämä 5 asiaa riittävät hyvään äitiyteen

3. Anna lapsen kasvaa siksi, mikä hän on.

Tämä pronssisijalle yltänyt neuvo sai kaikista äänistä 12 prosenttia, mikä on noin puolet kahden yllä olevan neuvon äänisaaliista. Sanomaltaan se on kuitenkin yhtä arvokas.

Vaikka vanhempien ja lasten luonne, ominaisuudet ja näkemykset asioista voivat erota toisistaan paljonkin, vanhemman tehtävä on tukea lastaan. Kotoa saadaan sekä juuret että siivet.

Lapsi ei kaipaa vain rakkautta, vaan myös hyväksyntää. Vanhemmat varmaan ovatkin yksimielisiä siitä, että oma lapsi on uskomaton ja ihana tyyppi – juuri omana itsenään.

Lue myös: Nämä 3 lausetta riittävät – auta lasta kasvattamaan vahva itsetunto

Lue myös: Mikä on supervoimasi lasten silmissä? Vastaa 10 kysymykseen ja saat tietää vastauksen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X