Kasvatus 02.01.2016 Päivitetty 30.05.2024

Päästänkö lapsen nettiin? 5 vinkkiä netin käyttöön

Lapsen internetin käyttöä ei kannata vapauttaa täysin, muttei myöskään kieltää. Lapsi tarvitsee digitaitoja, joten oikea opastus internetin käyttöön auttaa lasta toimimaan oikein netissä.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
123RF

Jo ekaluokkalainen osaa mennä internetiin ja etsiä sieltä tietoa itse. Lapsi tulee tarvitsemaan internetiä koulussa ja myöhemmin myös monissa töissä. Digiajalta ei siis voi välttyä.

Lue myös: Näin satu kehittää lasta

Tiedon etsiminen internetistä vanhempien tuella on mitä parhain tilaisuus opettaa lapselle tiedonhakua ja lähdekritiikkiä. ”Sinne vaan” -kasvatustyyli ei kuitenkaan päde. Netin opettelussa toimii sama periaate kuin pyöräilyssä, aluksi tarvitaan apupyörät eli aikuinen opettajaksi.

Saattele lapsi nettiin näiden viiden vinkin avulla.

Lue myös: Lapsilähtöinen kasvatus, järkevää vai ei?

1. Ei täyskieltoa internetille

Netin täyskielto ei toimi: lapsi tarvitsee digitaitoja. Jos tokaluokkalaisen esitelmän aiheena on mäyrä, tuskin kukaan kaivaa esiin tietokirjaa.

Nettitaidoista on myös iloa. Kun ikä ja taidot karttuvat, peli- tai chattikavereita löytyy jopa toiselta puolelta maailmaa. Toisinaan nuori voi olla netissä jopa aidommin oma itsensä kuin koulussa.

Tuomitseva asenne voi aiheuttaa myös sen, ettei lapsi uskalla tulla kertomaan, jos on törmännyt johonkin hämmentävään netissä.

Lue myös: Kunnon kasvattaja ei koskaan karju lapselle?

2. Anna lapsen kokeilla

Anna lapsen pelailla nettipelejä, mutta rohkaise häntä käyttämään internetiä myös tiedonhakuun. Seuraa ja kuuntele, millaisiin ilmiöihin lapsi on netissä törmännyt.

Kerro, ettei kaikki tieto netissä ole totta. Auta salasanojen keksimisessä.

Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa

3. Tietokone olkkariin

Paras paikka tietokoneelle on olohuone. Lapsen olan takana ei tarvitse roikkua, mutta sivusilmällä voi välillä vilkaista, millä sivuilla jälkikasvu pyörii.

Lue myös: Määräileekö ja alistaako kaveri lasta? – toimi silloin näin

4. Suojele

Netin vaarat eivät häviä vähättelemällä, eikä nettiin liittyvä suojelupuhe ole turhaa. Normaalitkin hakusanat voivat tuoda paljastavaa materiaalia, ja esimerkiksi YouTubessa lentokonevideoiden etsiminen voi päätyä 9/11-kuviin.

Lue myös: Nämä 5 asiaa ovat vielä huonosti Suomen lapsilla

Hakukoneita kannattaa käyttää yhdessä aikuisen kanssa. Tietokoneeseen voi asentaa suojaukset, jotka estävät pääsyn esimerkiksi pornosivustoille.

Kaikissa tietokoneissa suojausta ei ole. Kauppakeskuksen langattomaan verkkoon pääsee myös kännykällä.

Monissa pikku peleissä on keskustelualue. Lapselle voi mainita, että kaikki ihmiset netissä eivät ole sellaisia kuin väittävät olevansa.

Hysteria on tarpeetonta, sillä suurin osa chattailijoista on kuitenkin mukavia samanikäisiä lapsia.

Lue myös: Saako lasten seurassa juoda alkoholia?

5. Rajaa aika

Kaksi tuntia viihdemedioita päivässä riittää. Ajan ylittyminen silloin tällöin ei haittaa. Pääasia on, että lapsella on elämässään muutakin: kavereita ja liikuntaa.

Lähteet: Suvi Tuominen – MEKU, mll.fi, pelastakaalapset.fi

Lue myös: Näin saat lapsesi syömään kasviksia

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X