Ruoanlaitto lasten kanssa: Näin kasvatat apukokin
Kun lapset ottaa mukaan kokkaukseen, ennakkoluulot ruokaa kohtaan vähenevät ja makuaisti paranee. Lisäksi ruoanlaitto on yleishyödyllinen taito. Kokosimme neuvot, miten apukokki kasvatetaan.
1. Näytä, mitä teet keittiössä ja vastaa lapsen kysymyksiin
Kun lapsi kysyy ruoanlaitosta, vastaa. Näytä, mitä teet ja miksi. Tarkkaa reseptiä ei tarvitse lähteä opettamaan, vaan tärkeintä on saada lapselle konkreettinen kokemus siitä, miten ruoka valmistuu.
Samalla voi kertoa tärkeää tietoa ruoasta, kuten miksi kana pitää kypsentää, mitä haittaa liiasta suolasta voi olla tai miksi hellaa ei saa koskaan jättää päälle kokkauksen jälkeen. Myös jälkien siivoamista kannattaa opettaa.
Lue myös: Näin opetat kiukkuavalle lapselle itsehillintää: 10 vinkkiä
2. Opeta varomaan kuumaa ja terävää – mutta älä liikaa
Keittiössä on myös vaaran paikkoja. Teräviä veitsiä ja kuumia kattiloita ei pidä kuitenkaan pelätä. Lapsi kannattaa valvotusti totuttaa käsittelemään patakintaita, opettaa käsittelemään veistä ja leikkaamaan vihanneksia ja ottamaan ruoka pois uunista.
Lapselle voi antaa pikkuhiljaa vaativampia tehtäviä keittiössä. Sipulin kuullottaminen tai vihannesten pilkkominen sopii alkuaskareiksi. Tavallisella ruokaveitselläkin on helppo pilkkoa keitettyjä perunoita, kurkkua, valmiiksi suikaloitua porkkanaa ja niin edelleen.
Lue myös: Ilmastonmuutos, köyhyys, taudit – Miten puhua lapselle vaikeista asioista
3. Ole kärsivällinen lapsen nirsoilun suhteen
Lapsi voi olla nirso, jolloin kokkaaminen ja syöminen voivat tuntua suorittamiselta. Välillä asia voi myös ottaa aikuisen luonnon päälle, jos on rakkaudella valmistanut perheelle ruokaa, joka ei lapselle kelpaakaan.
Usein nirsouden taustalla ovat ennakkoluulot. Ruokapöytäsääntöihin voi lisätä, että jokaista ruokaa on ainakin maistettava. Sääntönä voi myös olla, että perhe syö aina yhteistä ruokaa.
Myös nirso lapsi kannattaa ottaa mukaan keittiöön, jolloin hän pääsee näkemään, tunnustelemaan ja haistamaan eri ruoka-aineita. Kun lapsi esimerkiksi itse pilkkoo inhoamansa vihanneksen ruokaan, voi hän päästä yli ennakkoluuloistaan.
Lue myös: 18 keinoa saada lapsi syömään
Lähde: Miikka Järvisen ja Maija Kosken yhdessä lastensa kanssa kirjoittama keittokirja Apukokki maailmalla (Schildts & Söderström 2015).
Jaa oma kokemuksesi