Kasvatus 03.09.2022 Päivitetty 25.05.2023

”Tämä on se, mitä itse aikanaan janosin kuulla” – Vaikuttajien parhaat vinkit vanhemmuuteen

Kysyimme Iina Hyttiseltä, Julia Thurénilta, Iida Åfeldtilta ja Päivi Rantaselta, minkä vinkin he haluaisivat jakaa tuoreille vanhemmille.

Teksti
Kati Oksman
Kuvat
Haastateltavien kotialbumit

Maailma on pullollaan vinkkejä vanhemmuuteen. Osa hyviä ja osa ei niinkään. Kysyimme somessa vanhemmuuttaan jakavilta vaikuttajilta, mitä niksejä tai oppeja he ovat ottaneet omaan lapsiarkeensa toisiltaan.

Lue myös: Tämä on tärkein oivallus vanhemmuuden vinkkitulvassa

Vartin pikasiivous

Iidan matkassa -blogia pitävän nurmijärveläisen Iida Åfeldtin perheeseen kuuluu leikki-ikäinen poika. Åfeldt on yksinhuoltajaäiti, joka odottaa toista lasta syntyväksi tämän vuoden lokakuussa.

Iida Åfeldt työskentelee varhaiskasvatuksen parissa ja asuu lapsensa kanssa Nurmijärvellä.

–Teen usein pikasiivousta, tämän olen joskus bongannut Iina Hyttisen somesta. Eli siivotaan vaikka vartti ja sitten tehdään muuta. Siivous kellotetaan ja yritetään tehdä mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa. Sen jälkeen homma on hoidettu. Liian iso pala usein ahdistaa ja tuntuu työläältä.

Iidan mukaan some tarjoaa valtavasti reseptejä ja muita ruokavinkkejä, joista kannattaa inspiroitua ja ottaa niitä rohkeasti omaan arkeen mukaan.

– Esimerkiksi Maria Kangaskortetilla on jääkaapissa aamupalakori, jonka olen ottanut käyttöön meillä.

Ida itse vinkkaa, miten tukea lasta itsenäiseen leikkiin. Jos vanhempi laittaa leikin alun valmiiksi lapselle esimerkiksi illalla lapsen nukkuessa tai päiväunien aikana, lapsen on herättyään helppo innostua ja jatkaa jo aloitettua leikkiä.

Olohuoneeseen voi tehdä esimerkiksi pätkän junarataa ja asetella junat valmiiksi, rakentaa duploista eläintarhaa tai laittaa palapelejä pöydän ääreen. Silloin lapsi yleensä innostuu, tarttuu puuhaan ja viihtyy ehkä hetken itsekseen.

– Tuoreille vanhemmille haluaisin sanoa, että vinkkejähän kyllä tulee. Tärkeää on poimia niistä itselle toimivat ja antaa muun olla sekä muistaa armollisuus. Tekee sen minkä pystyy ja antaa muun olla. Ne ehtii kyllä sitten aikanaan, Åfeldt päättää.

Lue myös: Pieni muutos ajattelussa voi tehdä sinusta rennomman vanhemman

Säästä kasvavan lapsen tarpeita varten

Lahtelainen Päivi Rantanen on hoitovapaalla oleva kuusihenkisen perheen äiti ja tunnettu säästämiseen keskittyvästä Kolmio kuudelle -Instagram-tilistään.

Lahtelainen Päivi Rantanen jakaa omia säästövinkkejään Kolmio kuudelle -Instagram-tilillään.

– Itse olen ottanut Outilta monta vinkkiä minimalistiseen elämäntyyliin: vähemmälläkin pärjää, hankitaan vain tarpeeseen, kaikkea voi korjata ja tavaroille voi etsiä uusia käyttötarkoituksia. Aina ei tarvitse ostaa jokaiseen juttuun uutta vempelettä.

Päivin oma vinkki on yksinkertainen. Kannattaa säästää rahaa, kun lapset ovat pieniä, sillä kulut tulevat kasvamaan ikävuosien myötä. Omalla instagram-tilillään hän jakaa paljon vinkkejä säästämiseen.

 Vauva ihokontaktiin

Iina Hyttinen on pääkaupunkiseudulla asustava bloggaaja ja 30-vuotias neljän lapsen äiti.

Iina Hyttisen nuorin lapsi täytti juuri vuoden.

Iina ei muista keneltä vinkin on alunperin kuullut, mutta hänen mukaansa parhaat kengät kävelemään opettelevalle lapselle ovat Slipstop-tossut.

– Marjut Ollilalta olen ottanut käyttöön kaikki sormiruokavinkit. Valeäidiltä olen bongannut Kanban post it -lappumenetelmän siivoukseen lasten kanssa. Siinä kirjoitetaan ylös kaikki tehtävät post it -lapuille ja liimataan ne seinälle. Tehdyt tehtävälaput saa aina siirtää tehtyjen tehtävien kohtaan. Tämä toimii loistavasti 5-10-vuotiaiden kanssa.

Iina kirjoitti viime syksynä blogiinsa 10 vinkkiä, kuinka saada vauva tyytyväiseksi ja sai tekstistä kiitoksia monelta tuoreelta vanhemmalta. Yksi niistä on ihokontaktin merkitys.

– Se auttaa maidon nousuun, maidon määrän lisäämiseen ja vauvan yleiseen rauhallisuuteen. Kun vauva saa olla ihokontaktissa vanhemman kanssa, hänen ei tarvitse itse keskittyä mihinkään muuhun kuin olemiseen. Vanhemman keho lämmittää vauvaa ja vanhemman hengitys muistuttaa vauvaa hengittämään. Vanhemman kehon äänet tuovat turvaa, kun ne muistuttavat ajasta kohdussa. Samalla vauvaa voi kevyesti hieroa ja silitellä. Moni isompikin vauva nauttii tästä vielä.

Lue myös: Hae apua, jos väsymys ei lopu vauvavuoteen

”Aika pian alkaa tuntua normaalilta”

Julia Thurén on helsinkiläinen toimittaja, vaikuttaja, kirjailija ja kolmen lapsen äiti.

Julia Thurén on kirjoittanut Kaikki kuluttamisesta kirjan, ja sitä aiemmin kirjan Kaikki rahasta.

–  Juuri hetki sitten somevaikuttaja Valeäiti (eli ystäväni Hanne) sanoi, että tärkeintä on yrittää olla omien lasten puolella. Raivareissa, hankalissa tilanteissa, milloin ikinä, yritä ottaa oman lapsen puoli. Minusta se oli ihanasti sanottu ja olen kaivanut tämän ajatuksen usein esille sattuneesta syystä. Perheessäni on muun muassa yksi uhmakas 3-vuotias ja yksi 6-vuotias eskarilainen.

Entä minkä vinkin Julia haluaisit antaa tuoreille vanhemmille?

– Tämä on se, mitä itse aikanaan janosin kuulla: aika pian kaikki alkaa tuntua normaalilta.

Lue myös: Näin kesytät lapsen kiukun

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X