Kasvatus 04.03.2022 Päivitetty 25.05.2023

”Uskon, että nyt on se hetki, kun Tiktok nostaa alaikärajaa”, toteaa vaikuttaja Jaakob Rissanen - tässä kaksi neuvoa sotavideoiden ehkäisyyn

Tokkerin käsikirjan kirjoittaja ja vaikuttaja Jaakob Rissanen kertoo vanhemmille, miten järkyttävää materiaalia voi yrittää Tiktokissa välttää. Täysin vedenpitävää ratkaisua ei kuitenkaan ole olemassa, hän muistuttaa. Tiktokista saattaakin nyt tulla aikuisten kanava.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Ukrainan sotaa käydään myös verkossa. Erityisesti lasten ja nuorten suosima Tiktok-sovellus on noussut esille huolta nostattavana kanavana, joka nostaa lasten silmille sotaisia videoita suoraan Ukrainasta.

Sosiaalisen median tutkija Suvi Uski varoitti Helsingin Sanomissa Tiktokissa leviävästä järkyttävästä materiaalista helmikuun viimeisenä torstaina, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lue myös: Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

Päätin silloin sulkea lapseltani Tiktokin, vaikka samalla se harmitti: sota aiheuttaa lapsissa ja nuorissa muutenkin ahdistusta ja surua hankalan korona-ajan lisäksi. Pitääkö myös tanssi- ja askarteluideoiden selailu kieltää lapseltani siksi, että sovelluksesta saattaa hypätä lapsen silmille livelähetys suoraan rintamalta?

Pohdin, onko mitään keinoa estää sotaisien videoiden näkymistä sovelluksessa. Tunnen itseni kuitenkin vielä täysin noviisiksi Tiktokin parissa, vaikka sovelluksen latasinkin muutamia kuukausia sitten.

Päätin soittaa Tokkerin käsikirjan toiselle kirjoittajalle, Tiktok- ja Youtube-vaikuttaja Jaakob Rissaselle, 20, joka on itsekin kahden lapsen isä.

Onko haitallisten videoiden estämiseen Tiktokissa mitään keinoa, Jaakob Rissanen?

– Periaatteessa sotavideoiden ilmestymistä lapsen videovirtaan ei voi luotettavasti estää, Rissanen toteaa heti puhelun alkuun.

Rissasen mukaan haitallisten videoiden ilmiantaminen kuitenkin kannattaa, sillä Tiktok reagoi ilmiantoihin ja kyseenalainen sisältö usein katoaa nopeasti.

– Ilmiantaminen on askel eteenpäin, jota aikuistenkin kannattaa tehdä.

On myös toinen keino, jolla sovellusta voi siistiä. Omaan videovirtaansa Rissanen ei ole saanut enää Ukrainan sodassa kuvattuja videoita sen jälkeen, kun hän ilmoitti sovellukselle, että ne eivät kiinnosta häntä.

Kun pyörivää videota painaa, esiin tulee valikko, jossa voi valita ”en ole kiinnostunut”. Näin algoritmi tietää, että ei tarjoa enää jatkossa samankaltaisia videoita. Samasta valikosta löytyy myös ilmiantamispainike.

Tämä ei kuitenkaan ole varma tae sille, että lapsia traumatisoivia videoita ei enää ilmestyisi käyttäjän katsottavaksi.

Tiktok on varsinkin nuorten ja lasten keskuudessa suosittu sovellus. Sovelluksen ikäraja on yleisesti 13 vuotta, vaikka moni sitä nuorempi käyttää sovellusta.

Uskotko, että nyt on se hetki, kun Tiktokista tulee aikuisten sovellus?

Rissanen muistuttaa, että Tiktokissa on ollut aiemminkin kyseenalaista sisältöä lapsia ajatellen. Toki livelähetykset sodasta ovat erityisen traumatisoivia.

– Uskon, että nyt on se hetki, kun Tiktok nostaa alaikärajaa. Pakkohan Tiktokin on reagoida asiaan, koska se on nyt ensisijaisesti se sovellus, josta lapset ja nuoret voivat nähdä sairaita asioita.

Rissasen omat lapset ovat vielä niin pieniä, että sota on onneksi heille vielä tuntematonta asia. Isompien lasten vanhempia Rissanen kehottaa nyt tarkkaavaisuuteen.

–  On hyvä ajatus laittaa nyt Tiktok syrjään lapsilta. Muutenkin vanhempien kannattaa katsoa nuortensa perään, ja keskustella asiasta heidän kanssaan.

Anna.fi: Tällainen on Ukrainan presidenttipari, jota murjottu kansa kuuntelee nyt tarkemmin kuin koskaan – vaimo Olena Zelenska: ”Me olemme armeija, armeija olemme me”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X