Vanhemmuus 25.02.2024

Lapsen päivähoitoon laittaminen voi olla vanhemmalle raastavan vaikeaa – älä silti tee näitä virheitä

Päivähoidon aloittaminen on uusi, mullistava asia koko perheelle – myös vanhemmalle. Omiin tunteisiin kannattaa suhtautua lempeydellä ja ymmärryksellä.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
iStock

Kun lapsi aloittaa päivähoidossa, elämä muuttuu väistämättä. Toiset vanhemmat suhtautuvat uuteen arkeen innostuneesti, toisia päivähoidon aloittaminen huolettaa, jopa surettaa.

– Päivähoidon aloitus on iso muutos lapselle, mutta myös vanhemmalle huolimatta siitä, onko kyse esikoisesta vai kuopuksesta. Jatkossa lapsi on suurimman osan päivästä uusien aikuisten ja uusien lasten kanssa. Ajatus tästä voi nostaa pinnalle huolta, surua ja syyllisyyttä, vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka Mannerheimin Lastensuojeluliitosta avaa.

Päässä saattaa alkaa pyöriä huolihyrrä: miten lapsi sopeutuu, onko päivähoitopaikka varmasti turvallinen, pidetäänkö lapsestani hyvä huoli, tykkääkö lapsi olla päivähoidossa, kiusataanko häntä? Huolet ja epävarmuus saattavat ruokkia vanhempien perisyntiä: syyllisyyttä.

– Saatetaan kokea syyllisyyttä siitä, että töihin on mentävä taloudellisen tilanteen vuoksi tai siksi, että haluaa palata mieluisen työn tai opiskelun pariin.

Ikävimpiäkään tunteita ei kannata säikähtää tai ajatella, että tunteet olisivat jollakin tavoin epänormaaleja. Huoli osoittaa, että lapsi on tärkeä ja rakas.

Lue myös: Näin päiväkodin aloitus sujuu kivuttomasti – 11 vinkkiä

Etsi valoa

Lapsi vaistoaa helposti vanhemman tunnetiloja kehonkielestä ja kasvojen ilmeistä, vaikka emme edes sanoisi mitään. Siksi lapselle on tärkeää huikata päivähoidon ovelta heippa hymyssä suin. Itselleen kannattaa antaa synninpäästö.

– On hyvä pohtia, mikä tuo itselle sen negatiivisen tunteen, esimerkiksi syyllisyyden ja sen jälkeen käsitellä asiaa niin, että lapsen päivähoitoon menoa on pohdittu monelta kannalta ja tämä on paras vaihtoehto meidän perheellemme.

On myös hyvä muistaa, että vaikka lapsi viettää ison osan päivästä toisen aikuisen tai aikuisten huomassa, on oma vanhempi silti se tärkein henkilö lapsen elämässä.

– Turvallinen ammattilainen, joka tarjoaa syliä ja turvaa, ei vähennä lapsen rakkautta vanhempaansa kohtaan, Puusniekka muistuttaa.

Asian voi kääntää mielessään pois uhkakuvista ja miettiä, mitä kaikkea hyvää varhaiskasvatus voi tarjota. Itse pääsee tekemään itselle tärkeitä asioita ja toteuttamaan itseään, elämä on tasapainoisempaa ja lapsi saa uusia kokemuksia.

– Suomessa on tasokas ja lapsen kehitystä ja oppimista tukeva varhaiskasvatus. Varhaiskasvatuksesta lapsi saa kavereita ja sosiaalisia kontakteja ja oppii toimimaan ryhmässä, joka on elämässä hyvin keskeinen asia.

Keskustelu helpottaa

On hyvin tärkeää, ettei tunteita patoa sisälleen vaan käsittelee asiaa, sillä ääneen sanominen helpottaa. Asiasta voi keskustella puolison, toisen vanhemman tai neuvolassa tutun terveydenhoitajan kanssa.

– MLL:n Vanhempainpuhelin ja -chat ovat myös tahoja, joissa voi keskustella nimettömästi ja luottamuksellisesti vanhemmuudesta. Palvelu on maksuton, Puusniekka vinkkaa.

Omista huolista on myös tärkeä keskustella päivähoidon työntekijöiden kanssa. Tutustumiskäynti kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

– Tutustumiskäynnillä sekä lapsi että vanhempi näkevät millaista arki hoitopaikassa on ja millaisia aikuisia ja lapsia siellä on. Samalla voi kysyä mieltä askarruttavia asioita ja purkaa huolia.

Päivähoidon työntekijää voi pyytää aluksi lähettämään kuvan tai viestin, miten lapsella päivähoidossa sujuu. Erityisen tärkeää tämä on, jos lapsi ikävöi kovasti ja jää itkemän, kun häntä viedään hoitoon.

– Lapsen ikävään on hyvä varautua, sillä se on luonnollinen reaktio. Ikävä voi tulla heti aluksi, kun päivähoito aloitetaan tai vasta myöhemmin niin sanotun kuherruskuukauden jälkeen. Ikävää voi helpottaa esimerkiksi antamalla lapselle mukaan vanhemman valokuvan tai vaikka yöpaidan, Anna Puusniekka opastaa.

Arki-illat on hyvä rauhoittaa päivähoidon aloituksen yhteydessä. Kiireettömät illat antavat mahdollisuuden yhteiseen aikaan ja läheisyystankaukseen – niin lapselle kuin vanhemmallekin.

Lue myös: Lapsi voi aloittaa päivähoidon innolla, mutta sitten tulee stoppi – Käytökselle on normaali selitys

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X