Vanhemmuus 07.09.2022 Päivitetty 08.09.2022

Mika Aaltola Annassa: ”Minun työni takia ei lapseni äidin tarvitse luopua mistään”

Mika ja Kirsi Aaltola elävät kiireistä arkea pienen Geo-poikansa kanssa. Pariskunta kertoo Annassa, kuinka vauva-arki on lähtenyt käyntiin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Sampo Korhonen

Mika Aaltolasta, 53, on tullut Ukrainan sodan myötä kaikkien tuntema asiantuntija, joka sanoittaa suomalaisille maailmanpolitiikan käänteitä ymmärrettävästi.

Maailmanpoliittisen myllerryksen keskellä Mika tuli myös isäksi, kun huhtikuussa perheeseen syntynyt Geo-vauva mullisti Mikan ja hänen Kirsi-vaimonsa arjen.

Kirsi, 36, on Haus-kehittämiskeskuksen liiketoiminnan johtaja ja Mika Ulkopoliittisen instituutin johtaja, politiikan tutkija ja dosentti. Sekä Kirsi että Mika tekevät paljon töitä. Kirsi kuitenkin pyörittää enemmän arkea parin kerrostalokodissa Helsingin Ullanlinnassa.

– Olen opetellut kalenteroimaan tekemiset tarkasti ja yritän karsia pois kaiken turhan. Vauva- ja koiraperheessä koti ei todellakaan ole tiptop-siisti, mutta päivät sujuvat taatusti rattoisammin kuin ennen, Kirsi kertoo.

Kirsi viimeisteli turvallisuusteknologiaa käsittelevän väitöskirjansa raskausaikana. Väitöstilaisuus oli heinäkuussa, ja tilaisuuden aikataulu jouduttiin sovittelemaan vauvan imetysten mukaan. Kirsi kertoo edelleen järjestävänsä kokoukset ja etätyöt vauvan rytmiin.

Mikalle kalenterointi on aiheuttanut enemmän haasteita. Pääosin arki sujuu kuitenkin hyvin.

– Muistaakseni Mika on yhden kerran sanonut, että onhan tämä aika rankkaa. Töiden keskellä yritämme pitää huolen, että meille jää myös kahdenkeskistä aikaa, Kirsi sanoo.

Lue myös: Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

Mika Aaltola: ”Olin tottunut siihen, että kukaan ei odota minua kotona”

Mika myöntää, että yhteinen koti ja arki ovat vaatineet opettelua.

– Olen periaatteessa pitkien parisuhteiden mies, mutta perheen perustaminen oli jäänyt. Olin asunut useaan otteeseen ulkomailla ja tehnyt valintani aina työ edellä.

–  Olin tottunut siihen, että kukaan ei odota minua kotona. Tein paljon töitä ja kun tulin kotiin, söin ehkä lihapiirakan ja jatkoin hommia tai tykkäsin vain olla möllötellä, Mika kertoo Annassa.

Uusi perheenjäsen on muuttanut Mikan ja Kirsin arjen perusteellisesti. Vaikka molemmat tekevät paljon töitä, vauvan hoitaminen ja pienen ihmisen kehityksen seuraaminen tuovat tasapainoa elämään.

–  Se vie tietysti aikaa, mutta väitän, että isän rooli on jopa tehnyt minusta entistä tuotteliaamman ja ideoivamman. Ajattelen, että jos en osaa hoitaa lasta, en osaa kommentoida maailmaakaan, Mika toteaa.

Vaikka ura on Mikalle tärkeä asia hän ei halua, ettei vastuu perheestä jää vain Kirsin hoidettavaksi.

– Minun työni takia ei lapseni äidin tarvitse luopua mistään. Elämän pitää sujua, vaikka molemmat tekevät työtään kunnianhimoisesti.

Kuinka Mika ja Kirsi tapasivat? Lue koko juttu Annan numerosta 36/2022 tai verkosta anna.fi: Kirsi Aaltola ihmetteli, miten Mika Aaltola oli tutustuessa vielä vapaa: ”Syy oli looginen”

 

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X