Minun tarinani 15.12.2016 Päivitetty 21.06.2021

8 vinkkiä: Näin luot lapselle ihanan joulun pienellä budjetilla

Mitä tehdä, jos kukkaro ammottaa tyhjyyttään joulun alla? Kun sentit ovat tiukassa, satsaa kalliiden lahjojen sijaan yllätyksiin, yhdessä puuhasteluun ja tunnelman luomiseen. Listasimme vinkit, joiden avulla loihdit taianomaisen joulun vähällä rahalla ja jopa ilmaiseksi.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
istockphoto

1. Hae raha- tai lahja-avustusta

Seurakunnat ja monet hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat perheitä joululahja- ja raha-avustuksilla. Tunnetuimpia ovat Pelastusarmeijan Joulupata-keräys ja nuorkauppakamarien Joulupuu-hyväntekeväisyyskeräys.  Avun vastaanottamista ei tarvitse hävetä, joten selvitä rohkeasti, voiko perheenne saada tukea.

Huonoin vaihtoehto on kieltää taloudellinen tilanteensa ja ostaa lahjat luotolla. Tällöin joulun kulutuskeskeisyys vain korostuu ja rahaan liittyvä ahdistuksesi kasvaa.

Älä valehtele rahatilanteestanne myöskään lapsille. Koululaisille voi jo puhua avoimesti rahasta. Älä dramatisoi rahapulaanne, etteivät lapset stressaannu, mutta ole rehellinen. Kerro, että ette voi ostaa monia lahjoja, mutta nautitte muista kivoista asioista, kuten leikeistä, askartelusta ja ulkoilusta.

Keskustele:
Köyhä joulu tulossa, mitä tehdä?
Mistä voi hakea avustuspakettia jouluksi ja kenelle niitä annetaan?

2. Satsaa lahjojen persoonallisuuteen

Hyvän lahjan ei tarvitse olla kallis. Mitä henkilökohtaisempi lahja on, sitä enemmän se koskettaa.

Musiikkia harrastavalle lapselle ei tarvitse ostaa rumpuja. Tee Spotify-lista hänen lempikappaleistaan tai kokoa leikekirja hänen fanittamastaan artistista. Koululainen riemastuu, jos vanhempi on tehnyt hänelle esimerkiksi Adele- tai Robin-faniblogin, joka julkistetaan juhlamenoin jouluaattona.

Paketoi lahjat kauniisti ja kekseliäästi. Askartele käärepaperiin vihjeitä lahjasta tai riimittele korttiin runo, joka viittaa paketin sisältöön.

Jos lapsi haaveilee isosta lahjakasasta, pura tavarakokonaisuudet useammaksi paketiksi. Nukenvaatesetistä syntyy monta lahjaa, kun paketoit jokaisen vaatteen erikseen.

Keskustele: Mitkä ovat ilmaisia tai tosi halpoja lahjoja?

3. Anna lahjaksi elämyksiä ja aikaa

Lapsillekin voi antaa lahjakortteja, jotka oikeuttavat ilmaisiin elämyksiin. Lahjoita lapselle päivä, jolloin hän saa leikkiä lempisatuhahmoaan aamusta iltaan, ja päivän ohjelma noudattaa teemaa. Isompi lapsi ilahtuu elokuvamaratonista, jonka filmit ja naposteltavat hän saa valita.

Jos haluat ostaa lapsille tavaroita, säästät rahaa korvaamalla aikuisten lahjat palveluksiin oikeuttavilla lahjakorteilla. Puolisosi ilahtuu varmasti niskahieronnasta.

Keskustele: Harkitsen lelutonta joulua

4. Tehkää lahjojen avaamisesta ohjelmanumero

Lahjan avaamiseen liittyvä jännitys on yhtä suuri elämys kuin paketin sisältö. Keskittykää jokaisen lahjan ihasteluun sen sijaan, että jokainen repii pakettinsa itsekseen auki. Tutkikaa paketteja, arvailkaa niiden sisältöä ja avatkaa lahjat rauhassa yksi kerrallaan.

Voitte yhdistää lahjojen jakamiseen aarteenetsintäleikin. Kerro lapsille, että tontut ovat kätkeneet osan paketeista kotiinne ja askartele kartta, jossa on vihjeitä lahjojen sijainnista. Tarina, kartta ja etsintäleikki ovat unohtumattomia kokemuksia, vaikka lahjat olisivat vain joulunamuja.

5. Askarrelkaa joulukoristeet yhdessä

Joulukoristeisiin voi upottaa pitkän pennin. Itse tehdyt koristeet ovat usein halvempia ja kauniimpia, ja lapset rakastavat askartelua.

Koristelkaa koti tuoksuvilla piparkakuilla, kanelitangoilla ja mandariineilla. Leikatkaa valkoisesta paperista enkeleitä ja lumihiutaleita. Hyödyntäkää luonnon materiaaleja, kuten oksia ja käpyjä. Jos teillä on piha, koristelkaa se lumi- tai jäälyhdyillä. Levittäkää oven eteen havuja, joihin kengät voi pyyhkiä.

Lapset nauttivat vanhempien kanssa puuhastelusta. Askartelumateriaalien etsiminen luonnosta on heille seikkailu, ja lapset keksivät uskomattoman luovia tapoja hyödyntää olkia, pumpulia ja paperia.

Lue myös:
Lukijoiden ihanimmat joulukortit lapsista – katso kuvat!

6. Tehkää niukastakin ateriasta juhlahetki

Juhlallisen joulupöydän ei tarvitse olla ylenpalttinen. Rauhoittuminen ja arjesta poikkeavat rituaalit tekevät ateriasta erityisen.

Kätke joulupuuroon manteli, jonka etsiminen tekee aamiaisesta jännittävän. Kattakaa illallispöytä kauniisti ja askarrelkaa jokaiselle perheenjäsenelle nimilappu, joka jää muistoksi ateriasta. Nimilappu muuntuu jälkiruoaksi, kun leivotte jokaiselle piparin, johon hänen nimensä kirjoitetaan sokerimassalla.

Lue myös: Näin saat lapsesi syömään joulupöydässä – 5 vinkkiä

7. Nauttikaa joulurauhasta ja toisistanne

Harva muistaa vuosien jälkeen lapsena saamiaan lahjoja, mutta joulun tunnelma jää mieleen. Ottakaa tärkeimmäksi tavoitteeksenne luoda lapsille rauhallinen joulu.

Yrittäkää keskittyä muihin asioihin kuin rahapulaan, jotta ette stressaa ja riitele. Jutelkaa lasten kanssa siitä, mitä muuta mukavaa joulussa on kuin lahjat. Hyviä puolia on valtavasti: voitte nukkua myöhään, ehditte leikkiä yhdessä ja televisiosta tulee paljon lastenohjelmia.

Lue myös: Pienten lasten vanhempi: Näin vältät viime hetken joulustressin

8. Luokaa erityisiä joulurituaaleja

Jouluun liittyvät erityiset tavat ovat lapsille tärkeitä. Luokaa perheellenne omia rituaaleja, jotka erottavat joulun arkipäivistä.

Aloittakaa aatto katsomalla yhdessä Joulupukin kuumaa linjaa tai kuuntelemalla lempijoululaulunne. Lämmittäkää joulusauna aina tiettyyn aikaan, käykää kävelyllä tai viekää haudoille kynttilöitä. Rituaalit luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota ei saa rahalla.

Keskustele: Mitä te teette jouluaattona?

Lähteet: Double The Batch, One Beautiful Home

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X