Demi tuli raskaaksi 16-vuotiaana ja luuli, että vaihtoehdot ovat vähissä – nykyisestä elämästään hän ei osannut edes unelmoida
Kun Demi Aulos tuli teininä äidiksi, halu pärjätä oli vahva. Mahdollisuuksien koko kirjo selvisi hänelle vasta aikuisuudessa.
Yhtä asiaa Demi Aulos, 28, ihmettelee joskus itsekin. Miten tässä kävi näin hyvin?
Korkeakoulututkinto, mieluinen työ, onnellinen avioliitto, sijoitusasunto ja hyvinvoiva lapsi tulevat tuskin kellekään ensimmäisinä mieleen, kun puhutaan teiniäitiyden seurauksista. Demin elämässä ruksin voi kuitenkin vetää jokaiseen ruutuun.
Demi oli täyttänyt juuri 17 vuotta, kun hänen lapsensa Viima syntyi.
Raskausuutinen oli ajanut koko lähipiirin kriisiin. Moni oli kehottanut keskeyttämään raskauden, tai pikemminkin olettanut, että Demi ilman muuta tekisi abortin.
Mutta Demi ja hänen silloinen poikaystävänsä halusivat pitää vauvan. Elämä näytti vähän aikaa ennalta sanellulta, myös nuorten omissa silmissä.
Kierteen katkaisu
Suomessa neuvolajärjestelmä ulottuu myös alaikäisiin odottajiin, mutta teiniäidit lapsineen kohtaavat Duodecim-lehden mukaan muita useammin sosiaalisia ja terveydellisiä vaikeuksia. Tätä laajemmassakin kontekstissa tiedetään, että matalasti kouluttautuminen ja huono-osaisuus periytyvät.
Demi Aulos sanoo olleensa faktoista varhain tietoinen. Tietyiltä osin hän oli kuin oppikirjaesimerkki teiniäidistä.
Teiniraskauksille altistavat muun muassa sosiaalihuollon asiakkuus ja vanhempien matala koulutustaso. Demin lapsuudenperheeseen kuului mielenterveyden haasteita, päihdeongelmia sekä sijoituksia sijaisperheeseen.
– Ymmärsin jo lapsena ja teininä, että olen ollut haastavissa tilanteissa ja tietynlaisessa riskiryhmässä. Siksi olen pyrkinyt tietoisesti poispäin haitallisesta kehityksestä.
Samalla Demi huomauttaa, että hänellä on ollut myös onnea matkassa. Monet asiat, kuten aktiivinen tukiverkosto, töiden saaminen tai parisuhteiden elinkaari, riippuvat muustakin kuin itsestä.
Toki onnenpotkut ovat tasoittaneet tietä, mutta ilman sinnikkyyttä matka ei olisi päässyt alkamaan.
Epävarmuutta ja ennakkoluuloja
Kuukauden kuluttua synnytyksestä Demi, Viima ja Viiman isä muuttivat omaan asuntoonsa. Demi kuvailee arjen olleen päivä kerrallaan elämistä. Ei ollut suuria unelmia tai tavoitteita, tärkeintä oli ruokkia lapsi ja maksaa laskut.
Demin äiti oli korvaamaton apu nuorten arjessa. Hän auttoi kotiaskareissa ja hoiti Viimaa päivisin, kun Demi palasi lukioon puolen vuoden kuluttua vauvan syntymästä.
Lähipiiri ja muut pitivät selviönä, että Demi suuntaisi töihin heti kaksoistutkinnon läpäistyään. Demi opiskeli lukion ohella lähihoitajaksi.
Vauvan yövalvomisten jäljiltä opiskelu oli tahmeaa. Demi kärsi masennuksesta ja ahdistuksesta, arki uuvutti.
Ylioppilaskokeissa Demi kirjoitti magnan paperit, mutta ajattelua leimasi näköalattomuus. Demistä tuntui kuin hänellä ei olisi osallisuutta omaan elämäänsä.
Kotona vaihtoehdoista ei puhuttu. Demi ei vielä lukioikäisenäkään tiennyt, mitä yliopisto tai ammattikorkeakoulu tarkalleen ottaen ovat ja mitä niissä voi opiskella.
– Raskaaksi tultuani kukaan ei sanonut minulle, että hei, sinäkin voit hankkia korkeakoulututkinnon. Ei sellaista tullut edes ajatelleeksi. Lähelläni ei ollut akateemisesti orientoituneita ihmisiä, joiden myötä yliopisto olisi tuntunut minulle luonnolliselta vaihtoehdolta.
Valmistuttuaan Demi meni töihin kehitysvammaisten asumiskeskukseen, sitten koulunkäynnin ohjaajaksi. Hänellä oli kova halu pärjätä ja näyttää muille, että elämä on hallinnassa. Ulkoa tuli painetta, sillä 2010-luvun aikana Demi tunnettiin Ylen Teiniäidit-ohjelmasta sekä suositusta Kiljuva Pikkunälkä -blogistaan.
Demi sanoo kantavansa edelleen nuoren äidin identiteettiä. Silloin aistii ilmassa leijuvien ennakkoluulojen läsnäolon, vaikkei kukaan sanoisi mitään pahantahtoista.
Stereotypioiden tiedostaminen on osaltaan ajanut eteenpäin, Demi ajattelee. Joidenkin ennakkoluulojen kanssa on vain elettävä, mutta toisia hän on halunnut todistaa tyhjiksi.
Elämää toisenlaisessa järjestyksessä
Demi ja Viiman isä erosivat vuonna 2016. Niihin aikoihin Demin sisko mainitsi sivulauseessa korkeakouluttautumisen mahdollisuudesta.
Siskonsa innoittamana Demi haki kaikille mahdollisille kasvatustieteiden opintolinjoille ja pääsi viimeiseksi asettamaansa vaihtoehtoon, varhaiskasvatuksen linjalle.
Demi aloitti täyspäiväisen yliopisto-opiskelun vuonna 2017. Hän valmistui varhaiskasvatuksen opettajaksi tavoiteajassa eli kolmea vuotta myöhemmin.
Demi arvelee, että hän kiinnostui kasvatustieteistä omien kokemustensa siivittämänä. Hän tuntee edelleen olevansa oikealla alalla. Kaikki tähänastiset työtehtävät ovat olleet mielekkäitä.
Hieman ennen kandidaatiksi valmistumistaan Demi meni töihin esikouluun. Sitten hän työskenteli kaksi vuotta lukutaitotyön projekteissa Keravan kaupungilla. Sittemmin hän on aloittanut Vantaan kaupungilla erikoiskirjastonhoitajana projektissa, joka tukee monikielisten vauvaperheiden lukukulttuuria.
Teiniäitiys ei istu ihanteisiimme, joissa opiskellaan ensin tutkinto, hankitaan töitä ja vasta sitten perustetaan perhe. Useimmille ajatus siitä, että nuoruus jäisi elämättä, on kauhistus.
Demi myöntää, että joutui aikuistumaan varhain äidiksi tulemisen myötä. Silti hän kokee, että on saanut elää nuoren ihmisen elämää. Lukioiässä kavereita pystyi näkemään niin, että vauva oli mukana. Demi oli haaveillut vaihto-oppilasvuodesta, mutta se ja myöhemmin yliopiston haalaribileet jäivät kokematta.
– Loppupeleissä kyse on äitiydestä eikä teiniäitiydestä, eli tavallisesta vanhemmuudesta isoine iloineen ja suurine murheineen. Alussa oli kriisi ja totuttelua, mutta muuten olen elänyt melko tavallista arkea, kuten moni muukin tuntemani nuori perhe.
Demi ei kuitenkaan halua kannustaa teiniäitiyteen, sillä siihen liittyy paljon problemaattisia puolia. Vaikka Demin elämän käänteitä voisi jälkikäteen nimittää nousukiidoksi, hän muistuttaa kamppailleensa mielenterveyshaasteiden ja aikuistumiseen liittyvän identiteettikipuilun kanssa.
Kohti omia unelmia
Tällä hetkellä Demi Aulos viimeistelee maisterintutkintoaan Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Töiden takia tutkinnon loppuun saattaminen on venynyt, mutta hän tähtää valmistuvansa keväällä 2025.
Uusperhe-elämässä pyyhkii mukavasti. Nykyistä parisuhdetta on takana pian kuusi vuotta, joista kaksi naimisissa. Elokuussa Demi puolisoineen osti uuden asunnon, minkä myötä Demin entinen asunto jäi sijoitusasunnoksi.
Demi kertoo, että välit Viiman isään ja tämän nykyiseen kumppaniin ovat lämpimät. Viima asuu lähes puolet ajasta isällään. Vanhempien joukolla on yhteinen WhatsApp-keskustelu, jossa sovitaan Viimaan liittyvistä kuvioista.
– Viimasta on kasvanut niin hieno, empaattinen ja itsenäinen tyyppi. On ollut aivan ihanaa nähdä, miten upea ihminen lapsestani on tullut.
Jos jotain Demi haluaa tarinallaan kertoa, niin sen, että elämässä riittää vaihtoehtoja. Hän kokee, ettei nuorille vanhemmille puhuta tarpeeksi uran ja kouluttautumisen mahdollisuuksista. Tilaisuuksia tulee vielä lapsen saamisen jälkeen.
Demi ei tiedä vielä, mitä hän haluaa tehdä isona. Harva alle kolmekymppinen tietää. Juuri nyt Demi unelmoi valmiista tutkinnosta ja vakituisesta työpaikasta. Hän toivoo, että saisi tehdä vastedeskin töitä intohimolajinsa eli lastenkirjallisuuden parissa.
Tärkein Demin oivalluksista on kuitenkin jo syntynyt. Omaan tulevaisuuteensa voi vaikuttaa, vaikka muut näkisivät vain kompromisseja.
Jaa oma kokemuksesi