Minun tarinani 06.11.2023

Elisan lapsi kasvaa kiertävän musiikkiteatterin keskellä – elämäntyyli ei sovi kaikille, mutta sillä on myös yllättäviä hyötyjä

Musikaaliesiintyjä Elisa Lairikko kiertää miehensä kanssa ympäri Suomea musiikkiteatterin matkassa. Mukana kulkee myös heidän pieni tyttärensä, jolle jokainen uusi paikkakunta on uusi seikkailu.

Teksti
Elina Viitanen
Kuvat
Elisa Lairikon kotialbumi

Ennen esikoisensa syntymää Elisa Lairikko ajatteli, että lapsenhoito sujuisi helposti toisella kädellä töiden lomassa. Vauvahan kuitenkin aluksi vain söisi ja nukkuisi. Todellisuus oli kuitenkin alkuun aivan toinen.

Elisa työskentelee muusikkona ja laulajana Suomen Musiikkiteatterissa, joka kiertää ympäri kotimaan konserttisaleja. Elisa ja hänen neljä sisarustaan ovat olleet mukana vanhempiensa yrityksessä tavalla tai toisella nuoresta asti.

Myös Elisan mies Simo Stenman on ollut mukana yrityksessä rumpalina kahdeksan vuoden ajan. Vuonna 2020 mukaan saatiin perheen kolmas jäsen, kun Simon ja Elisan tytär syntyi koronapandemian juuri puhjettua.

– Odotusaikana kutsuimme häntä teatterivauvaksi, koska olin vielä kolme viikkoa ennen synnytystäkin lavalla, Elisa naurahtaa.

Esikoinen jatkoi teatteriuraansa myös hyvin pian syntymänsä jälkeen.

– Ensimmäisen kerran tyttäremme oli mukana esityksessä neljän kuukauden ikäisenä. Hän kärsi vatsavaivoista, eikä juurikaan nukkunut, joten vauvavuosi oli kyllä todella raskasta aikaa, vaikka samalla ihanaakin.

Esityksen väliajalla, kun muut näyttelijät lepäsivät ja keskittyivät seuraavaan näytökseen, Elisa imetti vauvaa hiestä märkänä ja palasi sitten suoraan lavalle. Vauva oli esiintymisajat Elisan äidin hoivissa.

– Väsymys oli kovaa, mutta ehkäpä jonkinlaiset äitiyshormonit pitävät minut järjissäni. Kaikkeen myös tottuu, vaikka en missään nimessä väitä, että tämä olisi helppo elämäntyyli.

Elisa sanoo kiertue-elämän opettaneen hänelle kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Kun lapsi on joka päivä mukana työpaikalla, on osattava keskittyä työhön täysillä, olipa tilanne takahuoneessa mikä tahansa.

Lapsen ehdoilla

Koko elämän ei tarvitse muuttua lapsen myötä, vaan lapsi tulee osaksi vanhempien elämää. Tätä mieltä Elisa on vanhemmuudesta nyt, kun tytär on pian neljävuotias.

Kiertäminen musiikkiteatterin matkassa vastaa hyvin paljon sirkustaiteilijoiden elämää: joko viikonloppu on vastassa eri kaupunki ja eri konserttisalin takahuone. Esimerkiksi tänä syksynä Elisan voi nähdä Ava Gardnerin roolissa Muukalaisia Yössä -musikaalissa.

Kiertue etenee aina lapsen ehdoilla.

– Mietimme matkareitit ja majoitukset aina lapsi edellä. Myös takahuoneen on oltava lapselle sopiva ja hänelle on aina varattava mukaan jotain viihdykettä esimerkiksi muovailuvahaa ja kirjoja.

Lisäksi eri kaupungeista on aina järjestettävä takahuoneeseen lastenhoitoapua. Sitä Elisa on saanut Mannerheimin Lastensuojeluliton kautta sekä ihan vain kysymällä apua kunkin kaupungin puskaradiosta.

– Olen uskaltanut pyytää tuntemattomiakin apuun, sillä he tulevat aina hoitamaan lastamme konserttisalien takahuoneisiin, joissa itse olen tietenkin tauoilla läsnä.

Tukiverkosto ja lastenhoitajat ympäri Suomen ovat olleet korvaamaton apu esityksiä tehtäessä. Välillä hoitajilla on ollut kädet täynnä työtä estellessään innokasta lasta ryntäämästä lavalle.

– Varsinkin nuorempana tyttäreni halusi kovasti seurata minua lavalle ja harmistui, jos ei sinne päässytkään. Nyt toiston myötä hän on ymmärtänyt, että ensin vanhemmat tekevät työt ja sitten tehdään jotain kivaa yhdessä.

Tulevaisuudessa Elisa aikoo tarjota tyttärelleen roolia musikaalista, mikäli lapsi itse haluaa. Tällä hetkellä 3,5-vuotias saa vielä tyytyä harjoittelemaan mikrofonin käyttöä sound checkissä ja tanssimaan yleisön kanssa. Myös loppukumarruksiin tytär pääsee silloin tällöin mukaan. Onhan hän yleisönkin silmäterä.

– Aluksi pohdin, mitä yleisö sanoo, kun lapsi on niin myöhään hereillä meidän kanssamme, mutta olen pääsyt yli siitä ajatuksesta. Kukaan ei koskaan ole sanonut mitään poikkipuolista, vaikka perhe-elämämme poikkeaakin hieman tavanomaisesta. Ennemminkin yleisö on ollut tyttäreemme ihastunut.

Unelmalapsuus

Elisan tytär on aina ollut innokas lähtemään mukaan kiertueelle ja kun välillä on täytynyt mennä mummolaan, on harmistus ollut suuri. Tyttärelle jokainen viikonloppu uudessa kaupungissa on kuin uusi jännittävä seikkailu.

– Muusikkoystäväni sanovat aina, että tyttäremme elää parasta mahdollista lapsuutta, kun hän näkee ja kokee paljon ja ympärillä tulvii musiikkia.

Elisa sanoo, että tyttärestä kasvanut varsin ulospäinsuuntautunut ja rohkea yksilö, koska hän on kohdannut valtavan määrän ihmisiä ja päässyt mukaan showbisneksen pyörteisiin jo vauvana. 

– En sano, että kaikista lapsista olisi välttämättä tähän, mutta haluan kuitenkin rohkaista vanhempia elämään pikkulapsiarkea omannäköisellään tavalla. Tämä elämäntyyli antaa niin paljon, kun näkee erilaisia kaupunkeja, ja kokee erilaisia asioita yhdessä lapsen kanssa. Se on rikkaus koko perheelle, Elisa hymyilee.

Lue myös: Myöhästen 6-henkinen perhe asuu 52-neliöisessä kodissa – Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka perheen elämäntyylissä poikkeaa valtavirrasta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X