Espoolaisperhe muutti maatilalle, jossa ei ollut edes juoksevaa vettä – Nyt arkea rytmittävät kotikoulu ja pyrkimys omavaraisuuteen
Anniina ja Juha päätyivät muuttamaan maalle hieman yllättäen, kun perhe kaipasi yhteistä tekemistä.
Maaseutuelämää, eläinten hoitamista ja kotikoulua. Alun perin espoolaisesta Jalkasen perheestä tuli mäntyharjulaisen tilan pyörittäjiä vahingossa, kun Anniina Jalkasen ja hänen miehensä Juha Jalkasen ystävä yllytti pariskunnan käväisemään asuntonäytöllä Juhan vanhempien lähistöllä.
Kun pariskunta saapui paikalle tuolloin 3-vuotiaan esikoisensa Juulian kanssa, oli heitä vastassa Mäntyharjun maalaismaisemassa tönöttävä vanha omakotitalo, johon ei tullut juoksevaa vettä ja joka lämpeni puilla. Tilaa ympäröi 14-hehtaarinen tontti.
Kaupunkielämään tottuneita Jalkasia ei kauhistuttanut.
– Ihana puuhamaa! Täällähän voisi vaikka asua, taisimme molemmat huudahtaa, Anniina muistelee.
Jalkaset olivat pohtineet, että haluaisivat viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä perheenä. Heillä ei vielä tuolloin ollut selvää visiota siitä, mikä koko perheen yhdistävä asia voisia olla.
Tila Mäntyharjulla jäi kutkuttelemaan kovasti molempien mieltä: voisivatko vanha talo ja sitä ympäröivät laitumet ja luonto olla juuri heidän juttunsa?
Peseytymiset hoidettiin tähtitaivaan alla
Pian Jalkaset päättivät laittaa niin silloisen kotinsa kuin kesämökkinsäkin myyntiin. He paljastivat asian someyleisölleen, joka oli tottunut seurailemaan Jalkasen perheen cityarkea kaupungissa.
– Vinkatkaa, jos joku tietää, millainen traktori meille voisi sopia, Juha kyseli paljastusvideolla.
Lähin ruokakauppa tulisi olemaan kahdeksan kilometrin päässä samoin kuin muut pienen kunnan palvelut.
Pariskunnan tavoitteena oli pyrkiä mahdollisimman omavaraiseen elämään ja päästä eroon isosta asuntolainasta.
Elämä tulisi muuttumaan kertaheitolla myös siksi, että Jalkaset olivat päättäneet ryhtyä samalla täysipäiväisesti yrittäjiksi. Erityisesti Anniina halusi perustaa tilalle eläinten turvakodin.
Pian muuton jälkeen perheen koirat ja kissat saivatkin kavereikseen kanoja, minipossuja, lampaita ja kanoja, kun navetat ja aitaukset oli saatu remontoitua eläinten turvakotia varten. Nykyään tilalla on myös lehmiä, hevosia ja lintuja.
Jalkasten someseuraajatkin innostuivat tubekanavan saamasta uudesta teemasta, ja uusia seuraajia alkoi sadella. Yrittäjiksi hyppääminen oli rohkea mutta kannattava veto.
Ensimmäisen vuoden Jalkaset pärjäsivät kantovedellä ja puulämmityksellä, mikä toi arkeen omat haasteensa ja jännityksensä.
– Kylminä talvi-iltoina lämmitimme veden puuhellalla ja peseydyimme pihalla tähtitaivaan alla.
Pyykkikoneena toimi pitkään useita vuosia vanha pulsaattoripesukone, johon vedet oli kaadettava itse ja jonka käyttäminen vaati myös käsityötä. Viime kesänä uuden pyykkikoneen hankkiminen tuli mahdolliseksi.
Perheenä aina yhdessä – myös kotikoulussa
Pian maalle muuton jälkeen Jalkaset alkoivat odottaa keskimmäistä lastaan Liviaa. Vaikka maalla elämisessä oli omat haasteensa, Jalkaset kokivat sen myös tukevan lapsiperhe-elämää monella tapaa.
– Kaupungissa piti aina erikseen keksiä tekemistä. Täällä riittää, kun astuu ulos ovesta, Anniina toteaa.
Toisaalta appivanhempien apu oli nyt lähempänä kuin Espoossa asuessa. Isovanhemmat asuvat lähellä perheen tilaa ja kuljettavat lapsia muun muassa harrastuksiin kylälle.
Anniina kertoo ilahtuneensa, miten monipuolisesti erilaisia kerhoja lapsille on Mäntyharjulla tarjolla. Siellä Juulia ja Livia pääsevät tapaamaan omanikäisiään, sillä Juulia käy kotikoulua ja Livia on muuten kotihoidossa.
Etenkin kotikoulu on herättänyt paljon kysymyksiä pariskunnan someseuraajien keskuudessa. Anniina kertoo kotikoulun toimineen heillä hyvin, mutta huomauttaa, että kaikille se ei varmasti olisi hyvä vaihtoehto.
Tänä syksynä Julia aloitti ensimmäisen luokan. Sitä ennen takana on ollut vuosi esikoulua kotona.
– Meidän kotieskari on kulkenut käsikädessä muun elämän kanssa ja oppimista on tapahtunut niin monella tapaa! Kotiopetuksen ei tarvitse tapahtua neljän seinän sisällä nenä kiinni kirjassa ma-pe klo 8-14, vaan tapoja ja paikkoja on monia kunhan opetussuunnitelmaa noudatetaan, Anniina kirjoittaa erillisessä asiaa käsittelevässä Instagram-julkaisussaan.
Perhe on ajatellut jatkaa kotikoulua lukuvuosi kerrallaan. Mitään pakkoa kotikoulun jatkamiselle ei ole. Toisaalta näppärää on ollut se, että pienempi sisarus osallistuu opetustuokioihin oman taitotasonsa mukaan.
– Tehdään erilaisia tehtäväkirjoja, luetaan monipuolisesti kirjoja, askarrellaan, katsotaan opettavaisia ohjelmia, liikutaan luonnossa ja hoidetaan eläimiä. Lasten annetaan osallistua mahdollisimman paljon ja yhdessä tutkitaan ja opetellaan kiinnostavia aiheita. Sen lisäksi käydään kirjastossa ja erilaisissa kulttuurikohteissa ja -tapahtumissa sekä liikutaan vuodenaikojen mukaan, Anniina kuvailee Instagramissa.
Kuopus syntyi kodin paljuun – perheen kasvettua talo on käynyt ahtaaksi
Vaikka vanha maatalo on ollut Jalkasille luottopaikka ja inspiraation lähde, on se viime aikoina alkanut tuntua hieman pieneltä. Perheeseen syntyi nimittäin kolmas lapsi elokuussa 2023, oman kodin pihapaljussa.
Nyt Jalkaset ovat pohtineet, mistä taikoa kotiin lisää tilaa. Talon yläkerran vintti on olisi yksi potentiaalinen paikka, mutta toistaiseksi vailla eristystä olleen vintin asuttavaksi muuttaminen olisi kallis remontti.
Toisaalta talon laajentaminenkin voisi tulla kysymykseen, mutta Jalkasia mietityttää, miten sen saisi tehtyä vanhaan taloon niin, ettei lisäosa näyttäisi täysin irralliselta ja epäsopivalta muun rakennuksen rinnalla.
Vaikka suunnitelmat talon suhteen eivät ole vielä selvillä, yksi on ainakin varmaa: elämä maalla on Jalkasen perheelle jatkossakin paras mahdollinen valinta.
Jaa oma kokemuksesi