Minun tarinani 15.12.2023

Jennyn perhe asuu onnellisesti 54 neliön kolmiossa – yhtä asiaa hänen on vaikea ymmärtää suomalaisten asenteissa 

Vuokrattu miniasunto on tuonut Jennyn perheelle mahdollisuuden satsata monenlaiseen hyvään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Jenny Ahonen

Jenny Ahosen, 32, perhe elää niukemmissa neliöissä kuin suomalaiset keskimäärin. Se on ollut Jennyn mukaan monessa mielessä loistoratkaisu.

Asiaa ei käy epäileminen, sillä Jennyn Toimivampi koti -Instagram-tili on inspiroitavaa seurattavaa: asunnon värit sointuvat harmonisesti toisiinsa, ja säilytysratkaisut on selkeästi mietitty huolella. Kuvissa ei näy ylimääräisiä esineitä, vain harkittuja sisustuselementtejä.

Vaikka Jenny on näyttänyt tilillään, että heidänkin kodissaan tavarat ovat välillä levällään ja epäjärjestys valtaa asunnon, on minimalistiseksi jäävä vaikutelma kuitenkin melko lähellä totuutta.

Pienestä kodista voi tehdä oikein viihtyisän, ja sitä ilosanomaa Jenny haluaa seuraajilleenkin jakaa.

Jennyn perheellä pienempää kotiin muuttoa edelsi havahtuminen vuonna 2022 sadan neliön rivitaloasunnossa Klaukkalassa.

Kun vaatehuoneen oven avasi, joutui raivaamaan tiensä eteenpäin, jos halusi hakea jotakin huoneen perältä. Pariskunta sai motivaation siihen, että tavaraa oli vähennettävä ja omaa ostokäyttäytymistä mietittävä tarkemmin.

Tarpeetonta tavaraa meni myyntiin Tori.fi-palvelun kautta useita laatikollisia, jopa 4 000 euron edestä. Tähän lukeutuivat myös tarpeettomat huonekalut, sillä edessä siinsi perustavanlaatuinen muutos. Osa tavaroista lahjoitettiin vähävaraisille.

Pariskunta oli kyllästynyt 2 000 euron kuukausittaisiin asumismenoihin, jotka nousivat sähkölämmitteisessä kodissa erityisesti talvikuukausina entisestään. He alkoivat pohtia, voisiko toisenlainen asumisratkaisu jättää enemmän varaa muihin asioihin elämässä. Mietintöjä siivitti myös se, että perheen tukiverkosto asui Helsingissä.

Jenny, hänen puolisonsa ja heidän kaksi alle kouluikäistä lastaan löysivät mieluisen 59 neliön vuokrakolmion Helsingistä. Sitä ennen perhe oli myynyt Klaukkalassa sijainneen rivitaloasuntonsa.

Innokkaina uuden elämänmuutoksen tuomasta hyvästä nelihenkinenperhe muutti 54 neliön kolmioon, jonka vuokra on entistä kotia edullisempi. Jenny laski, että muuton ansiosta he säästävät vuodessa reilu 4 500 euroa, joka on tarkoitus sijoittaa.

”Osalla voi olla käsitys, että olemme ottaneet askeleen taakse päin”

Minimalistisempi sisustus on tuonut Jennyn mukaan elämään selkeyttä. Siivoaminenkin on helpompaa, kun koti on pienempi ja joka paikka ei pursua tavaraa.

Mutta mitä Jenny tuumaa siitä, että suomalaiset ovat tavanneet pitää omistusasuntoa tärkeänä sijoituksena?

– Osalla ihmisistä saattaa olla sellainen käsitys, että olemme ottaneet askeleen taakse päin. Omistusasuminen mielletään niin vahvasti saavutukseksi ja merkkipaaluksi aikuisuudesta.

Jenny ei kuitenkaan ole halunnut vaivata päätään sillä, mitä mieltä heidän ratkaisustansa ollaan.

– Ihmiset miettivät liikaa, mitä muut heistä ajattelevat. Me emme halua käyttää isoa osaa tuloista asumiskuluihin.

Jenny huomauttaa, että omistusasuminen ei ole automaattisesti tie autuuteen: esimerkiksi remonteista ja pihatöistä koituu kuluja, joita ei vuokra-asujalla ole.

Jenny on harmissaan siitä, että vuokra-asuminen nähdään monesti edelleen toissijaisena vaihtoehtona. Vuokra-asunnossa on hänen mukaansa paljon hyviä puolia. Esimerkiksi rikkoutuneen kodinkoneen tilalle saa uuden ilman kuluja, ja vuokra-asunnosta pääsee myös helpommin muuttamaan toiseen. Asuntoon ei ole samalla tavalla sidoksissa kuin omaan.

– On vaikea ymmärtää, miksi vuokraaminen olisi jotenkin huonompi vaihtoehto. Olen onnellinen siitä, että reilu vuosi sitten uskalsimme tehdä isoja muutoksia. Olemme saaneet sen jälkeen kokea vaikka mitä uutta ja kivaa.

Jennyn perhe kävi esimerkiksi viime kesänä tekemässä ensimmäisen asuntoautoreissun, jonka aikana perhe kiersi kotimaan lisäksi Ruotsia ja Norjaa. Myös tulevana vuonna heidän olisi tarkoitus jälleen matkustella, ja vuoden ensimmäinen matka onkin jo varattuna.

Jenny myös toivoo, että uusi asumisratkaisu mahdollistaa hänelle vanhempainvapaan jälkeen nelipäiväisen työviikon. Silloin perheen kanssa olemiselle jäisi enemmän aikaa.

Jenny on myös tyytyväinen siihen, että heillä ei ole enää asuntolainaa.

– Lainasta luopumisen merkityksen huomaa kunnolla vasta nyt, kun sellaista ei enää ole. Olo on vapautuneempi.

Myöskään Torissa kaupattuja tavaroita Jenny ei ole kaivannut. Toimivien säilytysratkaisujen keksiminen vähemmälle tavaramäärälle tuo hänelle rauhaa.

Lapsilleen Jenny haluaa myös opettaa, ettei loputon tavaroiden ostelu tee onnelliseksi. Turhan tavaran sijaan hän sijoittaa mieluummin perheen kanssa yhdessä tekemiseen.

Jouluna Jenny ja hänen miehensä osoittavat kummallekin lapselle yhdet paketit. Sukulaisilta lapset kuitenkin saavat todennäköisesti lisää lahjoja.

– Arvostan sitä, että he kysyvät, tarvitsemmeko jotakin tiettyä. En kuitenkaan kiellä ketään ostamasta lapsille lahjoja.

”Perheen onnellisuus ei ole neliöistä kiinni”

Someseuraajiaan Jenny haluaa kannustaa pohtimaan itselle sopivaa ratkaisua.

– Olen kuullut muutamat kauhistelut siitä, että elämme varmasti tosi ahtaasti, vaikka en itse todellakaan koe niin.

Jenny kertoo, miten häneen otti yhteyttä eroamassa oleva äiti, joka pohti, voiko hän tarjota lapselleen parasta, vaikka perhe muuttamaan huomattavasti pienempään kotiin.

Jenny saa lähes viikoittain viestejä ihmisiltä, jotka kertovat muun muassa häpeävänsä sitä, että ovat muuttaneet omistusasunnosta vuokralle. Osan on ollut jopa pakko luopua omistamisesta taloudellisista syistä.

– Vastasin eroamassa olevalle äidille, että perheen onnellisuus ei ole neliöistä kiinni. Turvallinen koti ja läsnä olevat vanhemmat ovat paljon merkittävämmässä osassa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X