Minun tarinani 12.03.2017 Päivitetty 14.08.2023

Kaisa Liski: ”Äitiyden vaikein asia on jatkuva pelko”

Television kiinteistökuningattarena tunnettu Kaisa Liski sai esikoisensa 18-vuotiaana ja kuopuksensa 44-vuotiaana. Jälkimmäisistä yövalvomisista hän ei ole täysin palautunut vieläkään.

Teksti
oili urmas
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

”Vaikeinta äitiydessä on jatkuva pelko, että lapselle tai itselle sattuisi jotakin pahaa. Rakkauden määrä, jota omaa lasta kohtaan tuntee, on niin iso, että se ei ole tästä maailmasta. Vaikka itse eläisi siististi ja ajelisi nätisti, joku muu voi hölmöillä.

Käsilaukussani on kolme puhelinta ja avaimet. Yksi kännykkä on perhettä varten, toinen on työpuhelin ja kolmas koti- ja yleispuhelin. Joskus minulla on neljäskin puhelin laukussa, jos otan vahingossa Manun kännykän matkaani.

Hemmottelen Manua viemällä hänet kerran kuussa lelukauppaan. Manu voi katsella tunninkin verran leikkikaluja ennen kuin hän päättää, minkä haluaa. Ennen kuin ostan lelun Manulle, keskustelemme aina rahasta.

Puhumme lelun hinnasta ja onko meillä varaa ostaa sitä. Isoäitini opetti minulle, että pitää ymmärtää rahan päälle, ja teen samoin omien lasteni kanssa.

Näin opetat lapselle rahankäyttöä

Aamutoimet alusvaatteissa

Vihaan lapsen pukemista aamuisin. Minulla on hiki pinnassa ja kynnet poikki, kun puen Manulle kaikki vaatekerrat. Olen kehittänyt systeemin, että puen ensin Manun ulkovaatteita myöten.

Tässä vaiheessa itselläni on vain rintaliivit ja alushousut päällä. Sitten vien pojan ulkorappusille odottamaan koiran kanssa ja vedän omat vaatteet päälle parissa minuutissa.

Avoimuus, rehellisyys ja oikeudenmukaisuus ovat kasvatusperiaatteeni. Minulla on lupa toimia tänään eri tavalla kuin eilen, kun se tapahtuu selitysten kera.

Näistä periaatteista joudut luopumaan vanhempana

Hoidan kaiken, mikä liittyy kotiin. Ainoastaan lumityöt jätän miehelleni. Käyn kaupassa, laitan ruoan, mankeloin ja silitän. Meillä käy siivooja kerran viikossa, mutta teen välisiivouksia.

Kun olen illalla väsynyt, teen kaikkea kahta kauheammin enkä ole lainkaan paikoillani. En edes istu alas, sillä en halua vaipua horrokseen. Olen joskus nukahtanut sohvalle, ja kun olen herännyt, olen ollut sekaisin kuin seinäkello.

Kaisa Liski seisoo muki kädessä

Manu toivoo usein aamuisin, että äiti jäisi viettämään vapaapäivää, mutta lähtee sitten innoissaan päiväkotiin. Ennen joulua ehdittiin luistelemaan ja jouluikkunaa katsomaan.

Lapset kannattaa tehdä silloin, kun se biologisen kellon kannalta on otollisinta. Sain Manun 44-vuotiaana. Yövalvominen oli karmeaa ja kävelin väsyneenä päin seiniä. Olin rapakunnossa ja minusta tuntuu, että en ole vieläkään palautunut täysin.

Näin saat perheesi nukkumaan paremmin

Kaksi lapsistani on jo aikuisia. Sain esikoiseni 18-vuotiaana. Lapsilla oli ruokaa, puhtaat vaatteet ja siisti koti. Olin huoltaja, kasvatuksesta en ymmärtänyt mitään. Nyt lapsen tietojen ja taitojen kehittäminen on minulle tärkeää. Olen esimerkiksi hankkinut Manulle Linda Liukkaan koodausoppaan lapsille.

Paluu töihin, kun vauva oli viisi viikkoa

Manun vauva-ajasta olen jäänyt kaipaamaan lähes kaikkea. Poika oli viiden viikon ikäinen, kun palasin osa-aikatöihin. Olen ison yrityksen johtaja, joten en voinut jäädä kotiin.

Se ei ollut helppoa, mutta onneksi vauvalle löytyi loistava hoitaja. Tarja raportoi vauvan syömiset millilitran ja nukkumiset minuutin tarkkuudella, mistä minulle tuli turvallinen olo.

Nuorena äitinä olin paljon rohkeampi kuin nykyään. En osannut pelätä. Lapseni sai viisivuotiaana kävellä yksin kerhosta kotiin 300 metrin matkan. Nyt se tuntuu aivan käsittämättömältä. Toisaalta olen nyt rennompi. Jos Manulla on puuroa ja mansikkaa paidassa, se ei kaada maailmaa.

Elämme ruuhkavuosia mieheni Kimmon kanssa. Meillä on pieni lapsi ja molemmilla omat yritykset. Meillä ei ole yhteisiä harrastuksia mutta teemme paljon yhdessä. Jos saamme idean grillikatoksesta, lähdemme saman tien rautakauppaan.

Kokoonnumme joka päivä syömään yhdessä. Olen venyttänyt päivällisen alkamaan kello 18.30 keskieurooppalaiseen malliin. Katan aina pöydän serviettien kera.

Jälkiruokaa meillä syödään päivittäin. Se voi olla vanukasta, suklaata tai pullaa. Koska syömme monipuolisesti ja hyvin, voimme myös herkutella ruokailun yhteydessä. Sokerisia mehuja meillä ei juoda.

Juttu julkaistiin Kaksplussassa 1/17

Lue myös:

Elastinen: ”Haluan olla lämmin isä

Tv-juontaja Elina Kottonen: ”Ajattelin etukäteen, etten osaa olla äiti”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X