Minun tarinani 07.09.2016 Päivitetty 02.12.2021

Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen: ”Hyvä äiti huolehtii itsestään”

Toimittaja Jenny Lehtinen haluaa omalla esimerkillään opettaa lapsilleen tervettä suhtautumista ruokaan ja kehonkuvaan.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

Äiti on hento kuin korsi, Jenny Lehtisen, 38, nuorin poika totesi kesällä katsoessaan äitiään. Jenny mietti huvittuneena, oliko hän pilannut Ice Age -elokuvan vitsillä lastensa kyvyn katsoa häntä objektiivisesti. Elokuvassa valtavalle mammutille tarjotaan laihdutusvalmistetta, mutta tämän mies kehuu vaimoaan hennoksi korreksi.

Mutta viis siitä, Jenny ajatteli. Tärkeintä on saada lapset ymmärtämään, että maailma on täynnä lihavia ja laihoja, pitkäjalkaisia ja lyhytjalkaisia, isonenäisiä ja pieninenäisiä, mutta ihmisten ulkonäkö ei määritä heidän ihmisarvoaan.

Jenny haluaa puhua aiheesta laajemmin. Siksi hän lanseerasi viime keväänä Ylen netissä, radiossa ja Facebookissa näkyvän Jenny ja läskimyytinmurtajat -projektin, jonka yhtenä osana hän haluaa kiinnittää ihmisten huomiota siihen, miten ylipainoisista puhutaan.

– Ihmiset ajattelevat, että jos ylipainoiselle antaa ihmisarvon, tämä vetää vain lisää silavaa naamaansa ja paisuu entisestään, Jenny sanoo.

Lue myös: Äiti, laihduta turvallisesti synnytyksen jälkeen

Painonpudotus oli myös tavoite

Vaikka Jenny haluaa muutosta keskusteluun, ylipaino ei hänenkään mielestään ole ihannetila. Siksi hän toivoo myös pudottavansa painoaan projektinsa avulla. Hän ei ole kuitenkaan valmis tekemään mitään henkisen hyvinvointinsa tai perhe-elämänsä kustannuksella, vaan haluaa, että remontti solahtaisi perheen arkeen normaalilla tavalla. Ei siis siten, että äiti käyttäytyisi oudosti kotona ja vinouttaisi lasten käsitystä itsensä hyväksymisestä.

– Ei riitä, että äiti tai isä eivät puristele peilin edessä makkaroitaan ja puhu itsestään rumasti. Jos äiti pupeltaa tonnikalaa seisten, kun muu perhe syö pöydässä nakkisoppaa, ja isä naputtelee jatkuvasti aktiivisuusranneketta ja laskee hampurilaisravintolassa ääneen kaloreita, lapset vaistoavat, että siinä on jotain outoa.

On Jennylläkin ollut aikoja, jolloin hän on syönyt ateriankorvikkeita ja noudattanut superdieettejä. Nyt hän on ymmärtänyt, että ei ole omalla toiminnallaan antanut hyvää esimerkkiä lapsilleen.

– Lapseni ovat poikia, joten toivon, että he eivät ole ottaneet minusta mallia. Toki tiedän myös poikia, jotka ovat saaneet vaikutteita vanhempiensa laihdutuskuureista.

Elämänhallinta kuntoon

Projektin alkaessa Jenny kertoi lapsilleen, että äiti toivoo pudottavansa painoa, jotta voisi paremmin.

– Etukäteen luulin, että tämä on jokin kevyt juttu. Kuvittelin osaavani painonhallinnasta kaiken. Pian paljastui, että elämänhallintani peruspalikat olivat levällään.

Keskustele: Onko nopea painonpudotus mahdollista

Säännöllinen syöminen tärkeää

Jenny on eronnut lasten isästä ja pyörittää yksin perheen arkea. Lapset viettävät yhden arki-illan viikossa isällään.

Ensimmäinen ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin neuvo oli säännöllinen syöminen. Koko perheellä.

– Huomasin, että valtaosa perheemme kärttyilystä johtui siitä, että jollain oli nälkä. Olin ollut huono pitämään ruokailusta huolta. Koska en saanut päivällistä pöytään ajoissa, jokainen söi mitä sattuu ja joku jätti syömättä. Ruokaa oli aina tarjolla, mutta miten lapseni olisivat tajunneet syödä, jos minäkään en tajunnut.

Asiaan on tullut muutos. Perheessä syödään nykyään säännöllisin väliajoin laadukasta ruokaa.

– Laadukkuus ei kuitenkaan tarkoita sisäfilettä ja rucolaa, vaan sitä, ettei päivällinen koostu muroista ja vanukkaista.

Elämänmuutos vaati myös lepoa

Säännöllisen ruoan lisäksi toinen peruspalikka oli unen merkitys. Jenny rakastaa valvomista, eikä hän aikuisiällä saamansa ADHD-diagnoosin vuoksi juuri koskaan tunne oloaan väsyneeksi. Patrik Borg onnistui kuitenkin vakuuttamaan hänelle, miten tärkeitä uni ja lepo ovat painonhallinnan kannalta. Ne ovat tärkeitä myös lapsille.

– Olemme tehneet lasteni kanssa diilin, että älylaitteet sulkeutuvat puoli kymmeneltä. Se on välillä hankalaa, sillä teinien sosiaalinen elämä on sitä, että he kuhisevat yötä myöten whatsappissa ja hihittelevät tyttöjen kanssa. On raakaa sanoa, että sinä et ole siinä jengissä mukana.

Jotta Jenny itse saa unen päästä kiinni, hänen tulee syödä hyvin ja liikkua päivän aikana paljon ja raskaasti. Hänen täytyy myös ottaa sänkyynsä Netflixin asemasta kirja. Uni tulee muutaman sivun jälkeen.

Liikuntaa sen sijaan Jennyn ei tarvinnut opetella. Hän on liikkunut lapsesta lähtien. Nykyään hän käy pari kolme kertaa viikossa salilla, sen lisäksi aamulenkeillä, kahvakuulatunneilla ja tanssitunneilla. Aamulenkit hän hoitaa ennen kuin lapset heräävät ja salille hän pääsee välillä kesken työpäivän. Joskus harrastukset osuvat yksiin lasten harrastusaikojen kanssa.

– Olen luvannut lapsilleni, että aina jos he haluavat, että teen heidän kanssaan jotain liikunnallista, olen valmis. Totuus on kuitenkin, etteivät he kovin usein halua liikkua minun kanssani, koska ovat minua parempia.

Lasten liikkuminen on Jennylle sydämen asia. Liikunnallisia lapsia ei ole vielä tosin tarvinnut patistaa hikoilemaan. Lasten viikko-ohjelmaan mahtuu jalkapalloa, tanssia ja uimahyppyjä.

– Katsoin juuri syksyn aikatauluja ja totesin, että ajan taas taksikuski Lehtisenä seuraavat puoli vuotta ympäri Nurmijärveä kuskaten poikiani harrastuksiin.

Lue lisäksi: Lapsen ylipaino – miten siihen voi puuttua

Hyvinvointia ei mitata kiloina

Jennyn vyötäröltä on lähtenyt neljän kuukauden aikana viisitoista senttimetriä. Se on sivuseikka. Hyvä olo on hänelle tärkeämpi kuin vaakalukemat. Oma hyvinvointi vanhempana tarkoittaa Jennylle sitä, että hän elää itsensä näköistä elämää.

– Olen työelämän ja ruuhkavuosien takia laittanut telakalle monia sellaisia asioita, joista nautin. Olen viimein ottanut niitä takaisin elämääni ja nyt teen käsitöitä ja maalaan sekä harrastan liikuntaa.

Jennyä ärsyttävät puheet siitä, että kun on hankkinut lapsia, heille pitää antaa kaikki huomio.

– On aika, jolloin lasta pitää huomioida koko ajan, mutta se aika ei ole kovin pitkä. Siihen äitimoodiin on kuitenkin helppo jäädä pyörimään ja unohtaa samalla itsensä.

Juttu on katkelma Kaksplussassa 9/16 ilmestyneestä jutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentit (1)

Näissä julkisuushakuisissa elämäntapamuuttujissa (kts. Raxun Remppa ™) ärsyttää se, että älyttömästi mainostetaan, kuinka kaikki muutos tehdään elämänlaadun vuoksi mitoista ja painosta viis, mutta silti muistetaan painottaa, kuinka paljon sentilleen ja grammalleen on lähtenyt. Nyt on tän tädin julistuksen aika, seuraavaa odotellessa…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X