Minun tarinani 20.05.2022

”Vauva oli tulla sektioarvesta läpi” – Millan toinen raskaus ei sujunut ongelmitta, mutta vielä pahemmat koettelemukset tulivat ulkopuolelta

110-senttinen Milla Lassila sai haaveilemansa perheen, mutta ei ilman dramaattisia käänteitä. Lopulta hän sai huomata, että jo teininä tehty päätös piti odottamattomalla tavalla.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Milla Lassilan kotialbumi

Yhdeksännellä luokalla Milla Lassila päätti kaksi asiaa. Ensimmäinen päätöksistä oli, että vielä jonain päivänä hän haluaisi perheen. Toinen kuului, että hän pitäisi oman sukunimensä mennessään naimisiin.

Kummatkin päämääristä tuntuivat tuolloin kovin kaukaisilta. Luokkakaverit ja ystävät seurustelivat tahoillaan, mutta Millalla ei ollut poikaystävää.

– Olin aina tietysti tiennyt olevani erilainen. Silloin aloin miettiä, että kukahan minun kanssani edes tahtoisi olla.

Millalla on rusto-hiushypoplasia eli RHH, joka aiheuttaa lyhytkasvuisuutta. Se voi periytyä lapselle normaalipituisilta vanhemmilta, jotka sattuvat kantamaan RHH-geeniä.

Lue myös: 124-senttisen äidin tarina: ”Sain 5 tervettä lasta koostani huolimatta”

Lyhytkasvuisuus ei tietenkään estänyt Millaa unelmoimasta tai ihastumasta. Hän oli jo lapsuudessaan tutustunut naapurissa asuvaan Arttuun, jonka kanssa hänellä oli tapana leikkiä yhdessä. Kaksikon tiet kuitenkin erkanivat Millan perheen muutettua toisaalle.

Polut kohtasivat uudelleen vasta, kun Milla oli täyttänyt 20 ja Arttu 18. Vuosien varrella he olivat tutustuneet samoihin ihmisiin, ja he ajautuivat viettämään iltaa yhteisten ystäviensä kanssa.

– Vaihdoimme kuulumisia ja sovimme, että pidetään yhteyttä. Arttu pyysi minua jo seuraavana päivänä ulos.

Pari oli ehtinyt olla yhdessä puoli vuotta, kun Milla alkoi odottaa heidän esikoistaan Rosaa.

Kaksi erilaista raskautta

Milla Lassila ei ollut koskaan pelännyt, että hänen lyhytkasvuisuutensa vaikuttaisi jollain tavalla lasten saamiseen. Rakenneultran aikoihin Millalle ja Artulle tehtiin myös perinnöllisyystestit, joiden mukaan syntyvästä lapsesta kasvaisi hyvin suurella todennäköisyydellä normaalipituinen.

Koko raskausaika sujui hyvin, ja terve tytär syntyi suunnitellulla sektiolla 39. raskausviikon jälkeen.

milla lassila

Milla pitelee Rosa-vauvaa.

Kolme vuotta myöhemmin toinen raskaus yllätti vaikeudellaan. Milla kärsi koko odotusajan pahoista liitoskivuista. Vatsa paisui suuremmaksi kuin ensimmäisessä raskaudessa. Oli vaikeaa liikkua ja olla.

– Joka kerta, kun nousin ylös sängystä, minulla valahti pissat housuun. Säikähdin monta kertaa, että nyt menivät lapsivedet.

Sektioon ehtiminen huoletti, koska alatiesynnytys ei olisi ollut Millalle turvallista.

Raskausviikolla 35 lääkäri totesi kontrollitutkimuksessa, että lapsella oli kaikki hyvin. Ikävä kyllä Millalla ei ollut.

– Lääkäri kutsui monta kollegaansa paikalle. Ammattilaiset ihmettelivät aikansa vatsassani olevaa möykkyä ja sitten yksi totesi minulle, että okei, sinä lähdet nyt synnyttämään.

Roni syntyi kiireellisellä sektiolla.

– Leikkauksen jälkeen minulle tultiin kertomaan, että vauva oli tulla läpi vanhasta sektioarvesta. Jos raskaus olisi jatkunut yhtään pidempään, arpi olisi pettänyt.

milla lassila

Toisessa raskaudessa vatsa paisui tuskallisen suureksi.

Vaikeudet eivät päättyneet siihen. Viiden päivän kuluttua kotiutumisesta Millan ja Artun oli vietävä Roni sairaalaan, koska tämän paino ei lähtenyt nousemaan. Vauvasta huolehdittiin, mutta myös Milla passitettiin päivystykseen.

– Minulta kysyttiin, että olenko huomannut, että minulla on 40 astetta kuumetta. Kävi ilmi, että olin saanut keuhkokuumeen.

Milla oli luullut, että hänen huono olonsa johtui itkuisen vauvan kanssa valvomisesta.

Viiltävät kommentit

Äitiys oli ollut Millan pitkäaikainen haave. Tuntemattomat ihmiset ja jopa puolitutut pitivät kuitenkin huolen, ettei hän saanut nauttia odotuksesta ja vanhemmuudesta täysin rauhassa.

Milla muistelee, että varsinkin Rosan odotusaikana pariskunta sai pitkiä ja paheksuvia katseita kulkiessaan julkisilla paikoilla. Iäkkäämmät naiset saattoivat kahvilassa voivotella ääneen, että mitä tuo aikuinen mies on mennyt tekemään nuorelle tytölle.

– Ymmärrän kyllä, että äkkiseltään minua joskus erehdytään luulemaan lapseksi. Oli kuitenkin inhottavaa, että joutui kuulemaan sellaisia kommentteja.

Milla sai vihiä, että eräät pariskunnan tuttavat olivat jopa lyöneet vetoa, milloin pari eroaisi.

Lue myös: Negatiivinen suhtautuminen raskausuutiseen satuttaa – näin vastaat kommentoijalle

Kaikista julmimmat kommentit hän sai tuta alkuvuodesta 2022, kun hän kertoi sosiaalisessa mediassa, että Roni oli saanut diagnoosin lievästä kehitysvammasta. Poika on lisäksi autismikirjon lapsi.

– Aloin saada paljon viestejä, joissa sanottiin, että Ronin vamma johtuu siitä, millainen olen. Minua haukuttiin vammaiseksi ja kääpiöksi. Jotkut väittivät, että olin käyttänyt raskausaikanani päihteitä.

Milla blokkasi ilkeilijät. Hän tietää, että Ronin diagnoosit eivät johdu hänen lyhytkasvuisuudestaan tai hänen toiminnastaan, vaan ne ovat silkkaa sattumaa.

Kuusivuotias Roni on todella virkeä ja hyväntuulinen lapsi, joka opettelee kommunikoimaan paitsi suomeksi, oma-aloitteisesti myös englanniksi.

– Diagnoosit eivät muuta sitä, että hän on minun rakas lapseni. Roni kyllä kehittyy, mutta omassa tahdissaan.

Lue myös: Nelivuotias Väinö ei osaa itse leikkiä, mutta hän pelaa aikuisten Monopolya ja lukee tekstityksiä ääneen

Pieni äiti

Millan lapset eivät ole moksiskaan äitinsä pituudesta. Rosa on päinvastoin ilmoittanut olevansa siitä ylpeä.

– Kerran Rosa sanoi, että ihanaa, että minulla pieni äiti eikä sellainen äiti kuin kaikilla muilla.

milla lassila

Milla ja lapset vuonna 2016.

Nyt Milla on voinut todeta, että hänen suuri unelmansa perheestä kävi toteen. Vuonna 2021 Milla ja Arttu avioituivat 10 vuoden yhdessäolon jälkeen.

Yhdeksäsluokkalaisena tehty vakaa päätös oman sukunimen pitämisestä kävi myös toteen, mutta hieman odotettua eri tavalla. Asiaa ei nimittäin tarvinnut puntaroida ollenkaan.

Artunkin sukunimi sattuu olemaan Lassila, vaikka puolisot eivät ole toisilleen mitään sukua.

– Tämä on meidän kestovitsimme. Emme tiedä, kumman sukunimeä perheemme kantaa, Milla nauraa.

Milla Lassila

  • 31-vuotias. Asuu perheineen Riihimäellä.
  • Potee rusto-hiushypoplasiaa, joka aiheuttaa lyhytkasvuisuutta.
  • Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta.
  • On tällä hetkellä nuoremman lapsensa omaishoitaja.
  • Millan kuulumisia voi seurata Instagramissa tililtä @lassilamilla.

Lue myös: Lyhytkasvuiset pikkutytöt puolustavat toisiaan: ”Meillä hobitti on hellittelynimi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X