Minun tarinani 13.10.2019 Päivitetty 14.12.2020

Suosikkimeteorologi Liisa Rintaniemi opiskelee lääkäriksi: ”Perheaikaan en kaiva kirjoja esiin”

MTV Uutisten meteorologi pohti tulevaisuuden työkuvioita tultuaan äidiksi ja aloitti lääkäriopinnot lasten ollessa pieniä. – Halusin olla äiti, mutta muutakin kuin äiti.

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
Mtv, Liisa Rintaniemi / Instagram

Liisa Rintaniemi, 40, alkoi haaveilla lääketieteen opinnoista, kun esikoinen syntyi.

– Pidin edelleen työstäni Maikkarilla, mutta minua rupesi askarruttamaan, pystynkö tekemään vuorotyötä lopun elämääni.

Liisa päätyi MTV:lle töihin vuonna 2003 käytyään lennonjohtajakurssin, samalla kun hän opiskeli meteorologiksi yliopistolla. Lennonjohtajantöitä hän teki jonkin aikaa osa-aikaisesti. Iltapainotteinen, epäsäännöllinen vuorotyö ei ollut haitannut aiemmin, mutta lapset pistivät arvot uusiksi.

Lääketiede ei ollut aiempien vuosien haave, vaan Liisa ajatteli, että se voisi olla kiinnostava ja monipuolinen ala, jolla on laajat työmahdollisuudet eri puolella Suomea. Ilmatiede alana kun on Suomessa hyvin pieni. Liisalle syttyi halu avata uusia ovia.

Leikki-ikäisten julkkisäiti yliopistossa

Liisa myös kaipasi sosiaalisuutta.

– Nykyisessä ammatissani tehdään paljon tietokoneen ääressä töitä ja esiinnytään TV-kameroille. Siinä ei loppujen lopuksi hirveästi ihmiskontaktia ole.

Lääketieteen opinnot alkoivat Helsingin yliopistossa syksyllä 2015, kun lapset olivat 2- ja 5-vuotiaat. Opinnot ovat kuusivuotiset ja Liisalla on takana neljä opiskeluvuotta. Nyt edessä on välivuosi.

– Viime talvi tuntui sen verran raskaalta että tein jo alkuvuodesta päätöksen, että pidän syksyllä välivuoden. En halua ajaa itseäni ihan piippuun.

Perheen, työn ja opiskelujen yhdistäminen on toisinaan ollut haasteellista, mutta Liisa Rintaniemi ei koe, että opiskelu on perheen ajalta pois. Enemmän siitä pois on iltaisin tai viikonloppuisin tapahtuva työ. Opiskelua on pääosin päivisin, jolloin lapset ovat koulussa tai päiväkodissa.

– Olen pyrkinyt järjestämään niin, etten kotona perheaikaan kaiva kirjoja esiin. Saatan opiskella jonkin verran illalla, kun lapset ovat menneet nukkumaan tai vähän viikonloppuisin, mutta pääosin ne ovat perheelle pyhitettyä aikaa silloin, kun en joudu olemaan töissä.

”Opiskelijoina lähdetään kaikki samalta viivalta. Mutta on ollut hauskaa, että joukossa on myös perheellisiä.”

Paljon apua on puolisosta, joka kantaa oman osuutensa vanhemmuudesta. Myös isovanhemmat auttavat, mutta kaukana asuessaan eivät kuitenkaan päivittäin. Perhe helpottaa arkea ostamalla palveluja, kuten siivousta ja ruuan kotiinkuljetusta. Sekin auttaa, etteivät lapset ole enää aivan pikkulapsia.

Aikatauluihin sidottuihin harrastuksiin ei Liisalla ole aikaa ja ystäviä on ehtinyt nähdä harvemmin, mutta toisaalta opiskelukavereista on muodostunut tärkeä sosiaalinen verkosto. Opiskelukaverit ovat suurimmaksi osaksi nuorempia, mutta joukossa on paljon myös vanhempia alanvaihtajia.

– Toisten ikiä ei tule mietittyä, opiskelijoina lähdetään kaikki samalta viivalta. Mutta on ollut hauskaa, että joukossa on myös perheellisiä, koska heidän kanssaan jaetaan sama elämäntilanne ja voidaan tukea toisiamme perheen ja opiskelun yhdistämisessä.

Myöskään sillä ei ole väliä, että Liisa Rintaniemi on TV:stä tuttu.

– Se ei ole asia, joka määrittäisi opiskelujani, enkä koe että nuoremmat opiskelukaverit edes tunnistaisivat minua. Potilaskontakteissa saatetaan välillä tunnistaa, mutta opiskeluni ei ole salaisuus.

Liisa Rintaniemi: ”Opiskelu on parasta omaa aikaa”

Blogi on Liisalle tärkeä, ja sekin on välillä kärsinyt. Siitä hän on kuitenkin pitänyt kiinni, sillä se on ainoa harrastus, joka ei ole aikaan sidottua.

Entä kaipaako hän sitä kuuluisaa omaa aikaa?

– Kaipaan, mutta koen että opiskelu on tällä hetkellä se minun oma aika. Se, että minulla on mahdollisuus tässä elämäntilanteessa tehdä näinkin vaativia opintoja, on aikamoista luksusta.

Hän muistaa sen tunteen, joka valtasi hänet ensimmäisinä opiskeluvuosina.

Lue myös: Miksi alanvaihto houkuttaa monia naisia äitiyslomalla?

– Kun oli ollut pari vuotta tiiviisti kotona pikkulapsiarjessa ja sai sitten päivällä käyttää aikaa pelkästään omaan opiskeluun, niin olihan se aivan mahtava tunne, eikä se ole hävinnyt vieläkään.

Vastapaino lapsiperhearjelle olikin yksi syy lähteä opiskelemaan.

– Kun lapset olivat ihan pieniä ja olin paljon kotona pyörittämässä perhe-arkea, en kokenut, että se on se loppuelämän rooli. Haluan itse myös vielä mennä eteenpäin, avata uusia ovia ja kehittää itseäni. Olla äiti, mutta muutakin kuin äiti.

Vaikka Liisa suhtautuu opiskeluun vakavasti, ei hän halua siitä muodostuvan stressiä, joka heijastuisi kotiin.

– Jos tahti menee liian kovaksi, sitä himmataan. Perhe-elämä tulee ennen kaikkea muuta.

Liisa Rintaniemi on kiitollinen siitä, että hänestä tuli äiti. Se pisti arvot kerralla uusiksi. Hän tunnustaa, että ennen äidiksi tuloa elämä oli ollut omaan napaan tuijottelua.

– Äitiys on muuttanut aika paljonkin ihmisenä siihen suuntaan, että katsoo itsensä ulkopuolelle eikä märehdi vain omia juttujaan. Ihmisten pitäisi ennen kaikkea miettiä itseään suhteessa muihin.

Valmistuttuaan lääketieteellisestä Liisan toiveena on tehdä ainakin vähän aikaa yleislääkärin töitä. Moni jatkaa valmistuttuaan erikoistumisopintoihin, mutta Liisalle ei ole vielä kirkastunut haluaako hän erikoistua ja mihin. Hän myös toivoo pystyvänsä jatkamaan nykyistä työtänsä jossain muodossa.

Nyt välivuotena Liisa Rintaniemi aikoo ottaa rennosti, mutta tehdä silti etänä joitakin opiskeluun liittyviä kursseja ja mahdollisesti harjoittelun kevätpuolella.

– Aion myös keskittyä harrastuksiin ja tehdä blogia enemmän. Ajattelin kokeilla videobloggausta, ehkä nelikymppinen vielä tämänkin taidon oppii, Liisa nauraa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X