Vanhemmuus 06.03.2022 Päivitetty 02.04.2024

Pitääkö lapselle puhua sodasta? ”Keskeisintä on luoda turvallisuuden tunnetta” Asiantuntija antaa 5 ohjetta sodan käsittelyyn lapsen kanssa

Pienetkin lapset vaistoavat vanhempien tunnetilat ja ihmettelevät, miksi kotona katsotaan kaiken aikaa uutisia. Rauhankasvatusinstituutin asiantuntija kertoo, miten sotaa ja rauhaa voi käsitellä perheessä.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Lapset kuulevat, mitä uutisissa puhutaan. Päivähoidossa ja kouluissa lapset juttelevat ja leikkivät sotapelkojaan. Isommat koululaiset pohtivat, onko syttynyt kolmas maailmansota. Mutta miten puhua lapselle sodasta?

Lue myös: Leikkipyssy ja pyssyleikit – väkivallan ihannointia vai viatonta leikkiä?

Myös sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon Venäjään, Ukrainaan ja ydinaseisiin liittyviä julkaisuja. Tutkijat suosittelevat, että vanhemmat poistaisivat väliaikaisesti TikTok -sovelluksen lastensa puhelimista sotamateriaalin raakuuden vuoksi.

Ohje 1: Keskustele lapsen kanssa somen sotajulkaisuista ja poistakaa sovellukset, joissa jaetaan paljon raakaa ja vastuutonta sotamateriaalia

Osa lapsista ei kuitenkaan tiedä, mikä on Ukrainan sota ja mitä se tarkoittaa. Pitäisikö kertoa? Mutta miten puhua lapselle sodasta?

Rauhankasvatusinstituutin mukaan lapsille ei kannata kertoa aikuisten näkemyksiä sodasta. Lapsen ajattelu on toisenlaista kuin aikuisen.

Jokainen lapsi käsittää sodan omalla yksilöllisellä tavallaan.

Osa lapsista on elänyt keskellä tai lähellä sotaa, toiset saattavat kuulla ensimmäistä kertaa puhuttavan ihan oikeasta sotatilasta. Siksi on tärkeää, että aikuiset keskittyvät olemaan läsnä lapselle ja kysyvät, mitä lapsi ajattelee sodasta.

– Aikuisten tärkein viesti lapselle on se, että Suomessa kaikki lapset ja aikuiset ovat tällä hetkellä turvassa. Kun puhut lapselle, pidä viestisi yksinkertaisena. Kaikkein keskeisintä on luoda turvallisuuden tunnetta ja pitää arki tavanomaisena, neuvoo Heli Pekkonen Rauhankasvatusinstituutti ry:sta.

Ohje 2: Luo turvallisuuden tunnetta ja pidä arki tavanomaisena

Pekkonen suosittelee, ettei uutisia seurattaisi kotona aivan kaiken aikaa. Jatkuva uutisvirta kuormittaa niin lasten kuin aikuistenkin mieliä.

Kun perheessä on lapsia, median käytön olisi hyvä olla samanlaista, mihin perheessä on aiemmin totuttu. Arki on tärkeää pitää samanlaisena kuin aina ennenkin.

Aikuisetkaan eivät tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Omien pelkojen ja arvailujen jakamista lasten kuullen kannattaa välttää.

Mitä pienempi lapsi, sitä yksinkertaisemmalla kielellä sodasta kannattaa puhua.

Jatkuva uutisvirta kuormittaa niin lasten kuin aikuistenkin mieliä.

Ohje 3: Lapsiperheessä ei ole suositeltavaa seurata uutisia aivan kaiken aikaa

Pidä siis myös median käyttö tavanomaisena.

– Sodasta puhumisen sijaan lapsille kannattaa puhua rauhasta. Pienelle lapselle voi kertoa, että maailmassa on paljon hyviä ihmisiä. Kun ihmiset liittyvät yhteen, ovat kilttejä toisilleen ja auttavat toisiaan, luomme yhdessä rauhaa. Suurin osa maailman ihmisistä on rauhan puolella.

Rauhaa tahtovien ihmisten voima voi kasvaa suuremmaksi kuin sodan voima.

Lue myös: Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

Ohje 4: Kerro lapselle, mitä tarkoittaa rauha

Kun ihmiset liittyvät yhteen ja ovat hyviä toisilleen, syntyy rauhan voimaa. Valtaosa maailman ihmisistä kannattaa rauhaa.

– Lasten on myös tärkeää saada kuulla vanhemmiltaan, että tämä ei ole tavallisten ihmisten sota. Venäjältä lähtöisin olevat päivähoito- ja koulukaverit ovat edelleen aivan samoja ihmisiä kuin muutama viikko sitten. Vaikka sota voi tuntua pahalta, tavallisia ihmisiä ei pidä vältellä eikä syytellä, Pekkonen painottaa.

Ohje 5: Rakenna rauhan kulttuuria ja korosta lapsille, että nyt on erityisen tärkeää olla kiva kaikille ja ottaa kaikki mukaan leikkeihin

Kriisitilanteissa aivan tavallisia ihmisiä, myös lapsia, ryhdytään herkästi välttelemään ja syyttämään asioista, joihin he eivät ole voineet vaikuttaa.

Rauhan kulttuurin rakentamisen vuoksi on entistäkin tärkeämpää, että kaikki otetaan mukaan leikkeihin eikä ketään jätetä ulkopuolelle.

–  Jokainen perhe voi omalta osaltaan rakentaa rauhan kulttuuria.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X