Vanhemmuus 01.08.2016 Päivitetty 27.05.2024

Näin vanhemmuus kasvattaa sinua – 10 positiivista asiaa

Vanhemmuus on ainutlaatuinen tilaisuus kasvaa ihmisenä. Lapsi lisää vanhemman kärsivällisyyttä, vähentää itsekkyyttä ja parantaa organisointikykyä. Listasimme 10 tapaa, joilla vanhemmuus kypsyttää ja vahvistaa sinua.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Itsekkyytesi vähentyy

Lapsen syntymä pakottaa vanhemman irrottautumaan minäkeskeisestä elämäntyylistä. Muutos voi olla aluksi kivulias, mutta siitä on valtavasti hyötyä. Et voi keskittyä enää vain siihen, mitä sinä haluat ja miltä sinusta tuntuu. Tämä on arvokas oppi, joka auttaa selvittämään konflikteja niin ihmissuhteissa kuin työpaikalla.

2. Hyväksyt epätäydellisyytesi

Lapsen kasvattaminen sujuu harvoin oppikirjojen mukaan. Joudut joustamaan idealismista ja tajuat, ettet voi olla aina täydellinen. Lapsi opettaa vanhemmalle tervettä armollisuutta. Kotia ei tarvitse puunata hohtavaksi päivittäin, eikä lapsi traumatisoidu loppuelämäkseen, jos väsynyt vanhempi joskus ärähtää.

3. Muutut empaattisemmaksi

Lapsen avulla voit muuttua empaattisemmaksi myös muita kohtaan. Ennen lapsen syntymää saatoit ihmetellä, miksi työkaverisi äksyilee. Yöherätysten jälkeen alat ymmärtää, miksi toinen kenties oli aikoinaan väsynyt ja kireä. Kun joudut joustamaan omista kasvatusperiaatteistasi, moralisoit vähemmän muiden vanhempien ratkaisuja.

Lue myös: Lapsi opettaa iloa ja itsevarmuutta – 20 vanhemmuuden upeinta asiaa

4. Kärsivällisyytesi kasvaa

Lapsi pakottaa temperamenttisenkin vanhemman venyttämään pinnaansa. Jos reagoit tulisesti lapsen jokaiseen kiukkukohtaukseen ja sotkuun, elämänne on yhtä uuvuttavaa räjähtelyä. Kärsivällisyys on valttia niin töissä kuin iltapäiväruuhkassakin. Se on yksi arvokkaimmista taidoista, jonka vanhemmuus opettaa.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa – 7 vinkkiä

5. Opit keskittymään olennaiseen

Harva vanhempi jaksaa ylläpitää täydellistä kotia, edetä urallaan ohjusmaisesti ja treenata triathlonille. Vanhemmuus pakottaa valitsemaan, mitkä asiat haluat hoitaa hyvin, ja milloin keskinkertainen suoritus riittää. Priorisointi on tärkeä taito stressaavissa tilanteissa. Opit sulkemaan ylimääräisen hälyn mielestäsi ja keskityt olennaiseen.

Lue myös: Onko aina kiire? Anna Perhon 11 ajanhallintavinkkiä lapsiperheelle

6. Alat rytmittää elämääsi järkevämmin

Lapsi tuo elämään rytmiä ja velvoitteita. Vanhempien on ennakoitava ja organisoitava arkeaan enemmän kuin ennen. Rytmiin ei kannata suhtautua orjuuttavana asiana, vaan mahdollisuutena. Se auttaa etenkin niitä, joilla on elämän- tai ajanhallintaongelmia. Lapsi pakottaa vanhemman nousemaan aamulla sängystä ja lopettamaan työpäivän ajoissa.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin

7. Kekseliäisyytesi kehittyy

Oksentava vauva lentokoneessa, uhmaikäisen raivokohtaus marketin ruuhkassa. Vanhempi on arkielämän Indiana Jones, joka setvii kuumottavia tilanteita päivittäin. Opit ratkomaan arkiset pulmat entistä neuvokkaammin ja suhtaudut niihin rennommin. Huomaat, ettet panikoi töissä enää pikkuasioista, jotka veivät ennen yöunesi.

Lue myös: Näin opetat kiukuttelevalle lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä

8. Opit lohduttamisen taidon

Vanhempi puhaltaa kipeän polven terveeksi, hätistää möröt sängyn alta ja vakuuttaa lapselle, ettei pimeää tarvitse pelätä. Vanhemmuus opettaa sinut lievittämään muiden ahdistusta. Opit lohduttamaan myös itseäsi ja rationalisoimaan omia pelkojasi.

Lue myös: Toimi näin, kun lapsi pelkää pimeää ja painajaisia

9. Ymmärrät paremmin omia vanhempiasi

Lapsi voi auttaa sinua ymmärtämään vanhempiesi ratkaisuja, jotka ovat tuntuneet oudoilta. Sinun ei tarvitse hyväksyä heidän kaikkia tekojaan, joista osa on voinut olla todella huonoja. Alat kuitenkin suhtautua armollisemmin edellisten sukupolvien virheisiin, kun kohtaat itse vanhemmuuden haasteet.

Lue myös: Pitääkö vanhemmilleen antaa kaikki anteeksi?

10. Vahvistut fyysisesti ja henkisesti

Raskaudesta ja synnytyksestä selviytyminen kasvattaa monen naisen kipukynnystä. Kasvatuspulmat, vanhemmuuteen liittyvät pelot ja ruuhkavuodet ovat rankkoja, mutta kasvattavia kokemuksia. Vanhemmuus paitsi herkistää, myös vahvistaa ihmistä monella tavalla.

Lue myös: Laulaja Manna: Vasta äitiys opetti minut rakastamaan

Lähteet: Parenting, She Knows

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X