Vanhemmuus 10.11.2016 Päivitetty 31.10.2022

Nämä 11 asiaa kertovat, että lapsellasi on mahtava isä

Hyvä isä on vastuullinen aikuinen. Hän näyttää rakkautensa avoimesti, kunnioittaa lapsen persoonallisuutta ja on kiinnostunut tämän ajatuksista. Listasimme 11 upeiden isien, vaarien, enojen ja kaikkien isällisten miesten luonteenpiirrettä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

1. Hän rakastaa lasta ehdoitta ja näyttää sen

Hyvä isä ei usko siihen, että kärsimys karaisee, vaan hän tukee lasta, kun tällä on vaikeaa. Hän halailee, suukottelee ja paijaa lastaan avoimesti.

Keskustele: Miksi isä ei halaa lapsiaan?

2. Hän antaa lapsen olla oma itsensä

Rakastava isä ei pakota lastaan toteuttamaan omia unelmiaan. Isä kannustaa lastaan, vaikka tällä olisi erilainen temperamentti ja taipumukset kuin hänellä.

Vaikka isä kokisi yhden lapsistaan läheisimmäksi, hän ei aseta sisaruksia paremmuusjärjestykseen. Hän yrittää ymmärtää niitäkin lapsiaan, jotka ovat persoonaltaan erilaisia kuin hän.

Keskustele: Wow mitä isänrakkautta tässä videossa on!

3. Hän hillitsee hermonsa

Harva vanhempi pystyy olemaan aina tyyni, mutta hyvä vanhempi yrittää parhaansa. Tunteensa hallitseva isä tietää, että jos aikuinen menettää hermonsa, rähinä vain yltyy.

Hyvä isä yrittää käyttäytyä silloinkin, kun lapsi ei osaa tai jaksa. Hän ei huuda, uhkaile tai kurita lasta fyysisesti.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa – 7 vinkkiä

4. Hän juttelee, kuuntelee ja vastaa

Hyvä isän mielestä vauvalle juttelu ei ole turhaa. Hän kuuntelee taaperon höpötystä ja vastailee tämän kinkkisiin kysymyksiin, kuten ”miksi lumi ei ole punaista”.

Kun lapsella on hätä, isä kysyy, mitä on tapahtunut. Hän ei komenna lasta ryhdistäytymään ja olemaan hiljaa. Hän ei naura murrosikäisen mökötykselle, vaan selvittää, mikä nuorta vaivaa.

Lue myös: Näin puhut lapselle vaikeista asioista

5. Hän tukee lapsen harrastuksia

Lapsestaan kiinnostunut isä tietää, mitä jälkikasvu tekee vapaa-ajallaan. Hän osallistuu lapsen harrastuksiin kuljettamalla tätä harjoituksiin tai huolehtimalla tämän varusteista. Hän käy lapsen peleissä, esityksissä ja näyttelyissä.

Hyvä isä tukee lapsen musiikki-innostusta, vaikka pitäisi itse koripallosta. Hän rohkaisee lasta yrittämään parhaansa harrastuksessaan, mutta ei tee menestyksestä rakkautensa ehtoa.

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lasten harrastuksista

6. Hän rohkaisee lapsen mielikuvitusta

Mahtava isä riemuitsee lapsensa mielikuvituksesta. Hän lukee lapselle ja leikkii tämän kanssa. Hän ei ohita lapsen tarinoita hölmöinä, vaan kuuntelee ja kyselee. Mitä tonttu tekee taikametsässä? Osaako tonttu lentää?

Hyvä isä antaa lapsen uskoa joulupukkiin ja hammaskeijuihin eikä pakota tätä liian aikaisin aikuisten maailmaan. Itse asiassa isä uskoo joulupukkiin hieman itsekin.

Lue myös: Näin satu kehittää lasta

7. Hän osallistuu kotitöihin

Kakkavaipat, puklut ja oksennukset eivät hätkäytä aikuista miestä. Hän siivoaa sotkut tekemättä asiasta numeroa ja osallistuu kotitöihin. Hän haluaa antaa lapsilleen esimerkin tasavertaisesta perheestä, jossa molemmat vanhemmat osallistuvat arkiaskareisiin.

Keskustele: Mitäs sanotte: mieheni ei ole koskaan vaihtanut lastemme vaippoja

8. Hän asettaa perheensä ykköseksi

Rakastava isä ymmärtää, että häntä tarvitaan kotona. Hän tietää, ettei äitiysloma ole naiselle leppoisaa oleilua, vaan äitikin tarvitsee omaa aikaa.

Hän huomioi perheensä suunnitellessaan uraansa. Hän ei suostu ylitöihin keskustelematta asiasta puolisonsa kanssa. Hän antaa myös äidin luoda omaa uraansa. Hän miettii, ovatko ylennykset, palkankorotukset ja harrastukset liikaa pois perheen yhteisestä ajasta.

Keskustele: Työ hallitsee miehen elämää liikaa

9. Hän on vastuuntuntoinen

Kypsä isä ymmärtää, että hänen on aikuistuttava lapsen synnyttyä. Hän ei jätä taloudellista ja henkistä vastuuta perheestään yksin kumppaninsa harteille. Hän hyväksyy sen, ettei hän voi lähteä menoihinsa ilmoittamatta, eikä ruokarahoja voi tuhlata heräteostoksiin.

Keskustele: Mies ei ota vastuuta arjesta, vaan on aina kavereidensa kanssa

10. Hän oppii virheistään

Hyväkin isä menettää joskus malttinsa ja toimii typerästi. Hän ottaa kuitenkin opiksi virheistään, miettii käytöksensä syitä ja yrittää toimia viisaammin.

Hyvä isä haluaa toimia paremmin asioissa, joissa hänen omat vanhempansa eivät ole onnistuneet. Hän ei kuitenkaan haudo katkeruuttaan, vaan yrittää ymmärtää, miksi edelliset sukupolvet toimivat kuten toimivat.

Lue myös: Pitääkö vanhemmilleen antaa kaikki anteeksi

11. Hän on isällinen, vaikkei olisi biologinen isä

Kaikki edellä luetellut piirteet voivat löytyä myös mieheltä, joka ei ole lapsen biologinen isä. Isäpuoli, pappa, eno, kummi tai muu läheinen aikuinen voi antaa lapselle hänen tarvitsemaansa rakkautta ja hyväksyntää.

Kypsä aikuinen kohtelee kaikkia lapsia kunnioittavasti ja vastuullisesti. Hän lohduttaa, hoivaa ja auttaa lapsia, vaikka he eivät olisi hänen omiaan.

Lue myös: Lapsensa huoltajuuden jakava Sami Kuronen: ”Vaikeinta uusperheessä on oman paikan löytäminen”

Lähteet: Babble, Lifehack, Today’s The Best Day

Kommentit (1)

Eikös nuo nyt ole hyvän vanhemman piirteitä ylipäänsä? Eli sanan ”isä” paikalle voisi yhtä hyvin laittaa sanan ”äiti”?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X